Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Schimbul de locuințe. Ce taxe plătești și ce trebuie să faci atunci când vrei să faci schimb de case


Publicat

locuintaSchimbul de locuințe revine la modă printre proprietarii care sunt dispuși să se mute unul în casa celuilalt. În Alba, aproximativ 2% din tranzacţiile imobiliare s-au realizat în acest mod. Totuși numărul de anunțuri imobiliare pe acest segment a crescut în ultima perioadă. Deși proprietarii scapă de procedura de vânzare-cumpărare, au de achitat însă taxele către stat, deoarece sunt considerați ambii proprietari vânzători. În cazul unei locuințe de 30.000 de euro impozitul  este de aproximativ 600 de euro. 

„În Alba, aproximativ 2% dintre anunțurile imobiliare sunt pentru schimburi de locuințe. Personal nu am avut asemenea cazuri, însă am colegi de la alte agenţii care au intermediat asemenea schimburi. Aceste schimburi sunt destul de rare deoarece proprietarii își supraevaluează imobilele și ajung cu greu la o înțelegere.” a precizat pentru Alba24 reprezentantul unei agenţii locale.

În mediul online, un proprietar oferă spre schimb o locuință (casă) situată la 20 de kilometri de Alba Iulia. Acesta speră să găsească un alt proprietar de locuință (garsonieră sau apartament) în Alba Iulia care dorește să scape de agitația orașului.

În cazul unui schimb de locuinţe, după ce proprietarii se înţeleg şi „bat palma”, merg împreună la un notar unde, în loc să semneze contracte de vânzare-cumparare, semnează un contract de schimb. Pentru actele de schimb imobiliar, onorariul notarial se stabileşte la valoarea cea mai mare a oricăruia dintre locuințele care fac obiectul schimbului. În lipsa unor precizări contractuale, părţile contractului de schimb suportă în mod egal cheltuielile pentru încheierea actului la notariat, conform art. 1765 din noul cod civil.

De exemplu, pentru o locuință în valoare de 30.000 de euro, suma care trebuie plătită la notar pentru autentificarea contractului de schimb este de aproximativ 270 de euro. Spre deosebire, în cazul unui contract de vânzare-cumpărare a aceleiași locuințe, onorariul notarial ajunge la suma de 455 de euro.

Totuşi, în cazul schimbului de locuințe statul îi consideră pe ambii proprietari vânzători. Astfel, proprietarii trebuie să achite taxe pentru locuințele pe care doresc să le schimbe.  Pentru aceeași locuință în valoare de 30.000 de euro, dobândită de peste 3 ani, proprietarul va avea de plătit un impozit către stat de aproximativ 600 de euro. Suma ajunge la 900 de euro în cazul în care locuința a fost dobândită de mai puțin de 3 ani. Alți 45 de euro reprezintă taxa plătită către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară pentru întabulare.

Acte necesare realizării unui schimb de locuinţe:

– actele de identitate ale proprietarilor

– actele de proprietate ale imobilelor ce fac obiectul schimbului (după caz: contract de vânzare – cumpărare, de donaţie, proces-verbal de predare-primire, sentinţă judecătorească, titlu de proprietate, certificat de moştenitor etc.)

– certificate fiscale pe numele proprietarilor, eliberate de Administraţia Financiară competentă, din care să rezulte că proprietarii-coschimbaşi au achitat la zi datoriile către Stat. Administraţia Financiară competentă este cea la care se plăteşte impozitul anual pentru imobilul respectiv. Certificatul fiscal este valabil numai până la sfârşitul lunii în curs.

– documentaţia cadastrală a bunurilor imobile (fişa bunului imobil şi planul de amplasament, respectiv planul releveu), întocmite de un expert cadastral autorizat

– extrasele de carte funciară, care se obţin prin intermediul biroului notarial şi sunt valabile 10 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii

– adeverinţe eliberate de asociaţiile de proprietari sau locatari care sa arate că proprietarul este la zi cu datoriile faţă de aceasta (întreţinere, cheltuieli, reparaţii, cheltuieli comune etc.). Adeverinţele nu sunt necesare în cazul în care proprietarii consimt să preia eventualele debite existente.

Calcularea impozitul plătit către stat:

Proprietarii care transferă dreptul de proprietate printr-un contract de schimb ce are ca obiect construcţii de orice fel şi terenurile aferente acestora, precum şi terenuri de orice fel fără construcţii, datorează un impozit către stat care se calculează astfel (conform art. 77 ind. 1 cod fiscal):

Pentru construcţiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv:

– 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv

– peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv

Pentru imobilele dobândite la o dată mai mare de 3 ani:

– 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv

– peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv

Impozitul de mai sus se calculează la valoarea fiecăreia dintre proprietăţile imobiliare transmise.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. alex

    sâmbătă, 24.01.2015 at 13:42

    Intrebare : fiecare proprietar trebuie sa plateasca in parte taxa totala pe schimb de locuinte sau exemplele afisate se impart la 2?
    as dori un raspuns cat mai rapid daca se poate.
    Multumesc.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Cum a modificat Judecătoria Alba Iulia standardul de verificare al RCA. Asigurarea poate fi prezentată pe telefon

Publicat

Asigurarea RCA poate fi dovedită şi prin prezentarea ei pe telefon, în cazul unui control al Poliției Rutiere. În plus, polițiștii pot verifica existenţa asigurării RCA direct în baza lor de date. Judecătoria Alba Iulia i-a dat dreptate unui șofer care fusese amendat pentru că nu o avea la el în format fizic.

De cele mai multe ori, asigurarea RCA e valabilă din ziua următoare încheierii ei. În ţările care nu sunt membre UE, poliţa RCA trebuie prezentată în format fizic.

E perioada vacanţelor şi poate se întâmplă să pleci la drum fără să ai asigurarea RCA la tine.

Vestea bună este că atâta timp cât poliţa e valabilă, e suficient, a stabilit instanţa. Poliţistul e obligat să verifice existenţa asigurării RCA direct în baza de date a autorităţilor.

Un şofer a fost amendat cu suma de 870 de lei pentru că nu a putut prezenta, în cadrul unui control de rutină, poliţa de asigurare RCA.

Nu o avea la el nici în format fizic, nici electronic, adică pe mobil sau tabletă. Poliţistul l-a amendat pentru asta.

În schimb, Judecătoria Alba Iulia a anulat amenda şi a stabilit că poliţistul avea obligaţia de a verifica existenţa poliţei RCA în baza de date a autorităţilor, pentru că toate poliţele RCA se raportează către o bază de date la nivel naţional, denumită Administrare Istoric Date Asigurări Auto.

Când plecăm cu maşina în afara ţării aceste reguli nu mai sunt valabile. La plecarea din ţară, e bine să avem poliţa RCA în format fizic, mai ales dacă ajungem în ţări care nu sunt membre ale Uniunii Europene.

Încă un aspect important: de cele mai multe ori, asigurarea RCA e valabilă din ziua următoare încheierii ei, astfel că şoferii trebuie să facă asigurarea RCA cu cel puţin o zi înainte de călătoria planificată.

Sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Theodora Golf Club din Alba a obținut distincția Best Golf Hotel din partea International Hospitality Awards

Publicat

Theodora Golf Club din Alba a obținut distincția Best Golf Hotel din partea International Hospitality Awards, în cadrul unei gale desfășurate sâmbătă la Kiev.

”Suntem mândri și onorați sa primim această distincție la International Hospitality Awards 2021 care plasează Theodora Golf Club pe harta celor mai dorite destinații de golf!” au trasmis reprezentanții clubului, pe contul de Facebook.

HOSPITALITY AWARDS® este un premiu internațional în industria ospitalității lansat pentru prima dată în 2011 de compania HOTELIERO pentru a recunoaște, recompensa și celebra excelența pe piața ospitalității.

golf

Theodora Golf Club este cel mai mare resort și club de golf din România și se află la Ciugud, pe Malul Mureșului.

Clubul poziționează România pe harta internațională a golfului, iar principala atracție a complexului este terenul de golf, cu o suprafață de 56 ha, pe care se desfășoară cele 18 parcursuri, fiind cel mai mare teren de golf din țara noastră.

Theodora Golf Club este situat la maxim 10 minute cu mașina față de Alba Iulia, fiind totodată o destinație de interes pentru turiștii străini, distanța față de aeroportul din Cluj sau cel din Sibiu fiind între 1 și 2 ore.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Evaluare națională 2021: Detalii legate de susținerea probelor, afișarea rezultatelor și contestații, anunțate de ISJ Alba

Publicat

Inspectoratul Școlar Județean Alba a anunțat o serie de detalii legate de examenele de evaluare națională 2021. Printre acestea, când se desfășoară probele, când se afișează rezultatele și care este perioada de contestații. 

La Evaluarea Națională din sesiunea iunie-iulie 2021 s-au înscris 2171 de absolvenți ai clasei a VIII-a, dintre cei 2429 de elevi înscriși în clasa a VIII-a în anul școlar 2020-2021, conform centralizării realizate de Comisia Județeană de la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Alba.

Examenul începe marți, 22 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română.

Joi, 24 iunie, se desfășoară proba la Matematică, iar vineri, 25 iunie va fi susținută proba la Limba și literatura maternă.

Citește și: MODELE de SUBIECTE la EVALUARE NAȚIONALĂ 2021, clasa a VIII-a: TOATE testele de antrenament și BAREMELE la Română și Matematică

Probele pentru examenele naționale încep la ora 9:00 și se vor desfășura în 35 de centre de examen în județul Alba.

Primele rezultate vor fi comunicate marți, 29 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen).

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 29 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 30 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00).

Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Vezi și: EVALUARE NAȚIONALĂ 2021: BAREMELE pentru testele de antrenament, seturile 10 și 11, la Română și Matematică

Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi afișate duminică, 4 iulie.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore și începe după alocarea a 15 minute pentru completarea datelor de identificare pe broșura cu subiectele de examen. Probele sunt monitorizate audio-video.

Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor și instrumente de desen la proba de Matematică.

Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise, după finalizarea ultimei probe prevăzute în Calendarul de desfășurare a Evaluării Naționale.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc.

De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări/materiale: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.)

Reamintim faptul că fiecare centru de examen va dispune de echipamente și materiale de protecție (măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini, etc), iar băncile vor fi așezate la distanța de cel puțin 1 m una de alta.

Pentru absolvenții claselor a VIII-a care, din motive medicale (izolare/carantină/valori ale temperaturii peste limitele admise) sau din alte motive justificate prin certificat medical, nu s-au putut prezenta la probele Evaluării Naționale, se va organiza o etapă specială a Evaluării Naționale, la care se vor putea înscrie în perioada 28 iunie – 2 iulie 2021, prezentând un certificat medical.

Probele scrise din cadrul etapei speciale se vor susține, după următorul calendar: 5 iulie – proba la Limba și literatura română, 6 iulie – proba la Matematică; 7 iulie – proba la Limba și literatura maternă. Primele rezultate la etapa specială vor fi afișate în 9 iulie.

Inspectorul Școlar General, prof. Cornel Sandu transmite tuturor elevilor mult succes la probele pe care le vor susține.

„Dragi elevi, suntem la finalul unui an școlar care ne-a învățat că orice obstacol poate fi depășit, că împreună putem găsi cele mai bune soluții ca educația să continue.

Este important să abordați cu încredere acest prim examen din viața voastră, să vă concentrați, să citiți cu atenție cerințele și să rezolvați toate subiectele propuse. Le mulțumesc părinților și profesorilor care v-au fost alături în aceste vremuri de criză!

În județul Alba vom asigura condiții optime de desfășurare a examenelor în așa fel încât fiecare elev să poată obține cel mai bun rezultat. Vă doresc mult succes!”

Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Alba pun la dispoziția celor interesați o linie TELVERDE – 0800801100/ 0800816258 – pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Evaluării Naționale. Numărul va fi disponibil în perioada 22-25 iunie, între orele 8:00 – 16:00.

Sursă: Biroul de presă al ISJ Alba

Sursă foto: Pixabay

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Slujba de înmormântare a veteranului de război Laurean Deac, la Biserica Baptistă Cetate din Alba Iulia

Publicat

Veteranul Laurean Deac din Alba Iulia a decedat în cursul zilei de marți, 15 iunie 2021. Înmormântarea acestuia este transmisă live de Biserica Baptistă Cetate din Alba Iulia. 

Laurean Deac a decedat la vârsta de 99 de ani.

În urmă cu aproape o lună, Laurean Deac s-a externat din spital după ce a avut COVID.

CITEȘTE ȘI: FOTO: Veteranul de război, Laurean Deac, a învins coronavirusul la 99 de ani. Aprecieri și mulțumiri pentru personalul medical

Povestea de viață a veteranului de război

A fost încorporat în 1 aprilie 1943, la 22 de ani. După un an de instrucţie, la 1 aprilie 1944 a plecat pe front în Rusia.

”După armistiţiu, ne-au înconjurat rușii. Eram în Moldova când s-a întâmplat. La Erevan ne-au dus. Eram 600 de oameni acolo, n-au deparazitat și ne-au băgat în fabrică, la topit aluminiu”, a povestit joi.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Mesajul pentru români al veteranului de război din Alba Iulia, Laurean Deac. Portretul unui erou de pe frontul rusesc

A fost eliberat în 1948, după patru ani. „În 20 mai 1948 am ajuns acasă. Țin bine minte ziua aceea. Am făcut nouă zile întregi încoace. Am iubit și m-am căsătorit după scurt timp. Soția a murit acum vreo șase ani”, a spus veteranul de război.

După venirea la putere a comuniștilor, veteranul şi familia sa s-au mutat din satul natal, Ohaba, la Alba Iulia. A avut opt copii, din care unii sunt stabiliţi acum în străinătate – Austria, Spania și Statele Unite ale Americii.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate