Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Școlile vor putea monitoriza audio-video elevii și profesorii, fără acordul acestora. Modificări anunțate de ministrul Educației

Publicat

Școlile vor putea monitoriza audio-video elevii și profesorii, fără acordul acestora. Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat luni modificări în legislație, legate de prevenirea cazurilor de violență în școli.

Pe lângă măsurile de prevenire, este importantă aflarea adevărului, atunci când astfel de situații de violență se întâmplă, consideră ministrul.

Ligia Deca a prezentat modificări propuse prin proiect de ordonanță de urgență.

Monitorizare audio-video în clase, fără acordul elevilor sau profesorilor

”Am considerat necesară modificarea cadrului legislativ astfel încât școlile să poată decide instalarea sistemelor de supraveghere audio-video

  • pentru asigurarea pazei și protecției persoanelor și bunurilor
  • precum și ca măsură de prevenție a actelor de violență ce pot apărea în mediul școlar.

Prevederea actuală din lege permite școlilor supravegherea audio-video doar după consultarea cadrelor didactice, a părinților sau elevilor majori.

Modificarea din proiectul de ordonanță de urgență dă școlii posibilitatea de a decide în interesul comunității

  • fără a mai fi condiționată de acordul părinților sau al cadrelor didactice.

Practic, școlile care au instalat sistem audio-video monitorizează activitatea din sălile de clasă și își asumă răspunderea pentru respectarea prevederilor privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal”, a anunțat ministrul Ligia Deca.

Monitorizare audio-video în școli. Cum pot fi folosite înregistrările

Potrivit acesteia, camerele audio-video pot fi instalate și în exteriorul clădirilor, pe holuri, în săli de mese, săli de sport, săli de festivități, cămine, internate, biblioteci școlare sau centre de informare.

”Am încredere că atât profesorii, cât şi părinţii şi elevii majori, de al căror acord era nevoie anterior, vor înţelege necesitatea acestei măsuri de siguranță. Este o măsură prin care se asigură securitatea copiilor şi a tututor celor care sunt în preajma lor, în unităţile de învăţământ.

Aceste înregistrări audio-video vor putea fi folosite numai în scopul investigării cazurilor sau sesizărilor de violență, respectiv a cazurilor ce vizează protecția bunurilor.

Școlile nu pot folosi înregistrările audio-video în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice. Această interdicție este prevăzută explicit în lege.

În schimb școlile au obligația de a pune la dispoziția organelor de control și a celor de cercetare penală, înregistrările audio-video, atunci când situația o impune.

Accesul la înregistrări se va realiza numai prin vizualuzarea înregistrărilor în baza unei cereri scrise, motivate, adresate directorului școlii unității de învățământ,

  • de către părinți
  • sau de reprezentanți ai instituțiilor care au atribuții în soluționarea cazurilor de violență”, mai precizează ministrul.

Alți reprezentanți pot fi: DJIP/DMBIP, Ministerului Educaţiei, DGASPC, psihologul/consilierul şcolar din unitatea de învăţământ, cu acordul părintelui.

Școlile asigură stocarea și păstrarea, în condiţii de siguranţă şi confidenţialitate, a înregistrărilor audio-video

  • pentru o perioadă de 90 de zile
  • cu excepţia cazurilor temeinic justificate când această perioadă se prelungește, până la finalizarea cercetărilor privind sesizările formulate
  • după care aceste informaţii se şterg

Pentru a preîntâmpina comercializarea sau diseminarea în spațiul public a înregistrărilor efectuate

  • și ca măsură de protecție a datelor cu caracter personal ale persoanelor vizate
    • accesul la înregistrări se asigură numai prin vizualizarea înregistrărilor.

Cazurile de violență în școli

Ministrul a precizat că în anul școlar 2022-2023 a scăzut numărul cazurilor de violență în școli cu 44%. Au fost raportate circa 5.400 de cazuri, din care 73% au fost atac la persoană. Au fost sancționate pentru violență în mediul școlar circa 12.000 de elevi și 88 de cadre didactice.

Aceasta a amintit măsuri de prevenire a cazurilor de violență în școli:

  • formarea până la sfârșitul lunii a tuturor directorilor pentru aplicarea procedurii managementului cazurilor de violență în școli; detaliază sarcinile fiecărui cadru din școli
  • verificarea prin sondaj în cel puțin 15 școli in fiecare județ a modului în care se respectă procedura
  • potrivit procedurii, pentru fapte grave de violență, directorul școlii este obligat să sesizeze poliția
  • pentru fapte grave de violență asupra minorilor, directorul școlii trebuie să sesizeze fapta la 119; se preia cazul și se atribuie un manager de caz
  • a crescut cu 1200 numărul consilierilor școlari; 96% dintre școli au cel puțin un profesor consilier școlar; în anul școlar 2022-2023 peste 1,4 milioane de elevi au beneficiat de serviciile acestor profesori consilieri
  • ținta: 500 elevi/preșcolari pentru fiecare consilier școlar și formare continuă a cadrelor didactice
  • ghid recomandări pentru profesori privind dezvoltarea socio-emoțională și utilizarea în siguranță a internetului

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax