Eveniment
Scriitorul Salman Rushdie, atacat în timpul unui eveniment la New York, este în stare gravă. Cine este autorul
Scriitorul Salman Rushdie a fost atacat vineri în timpul unui eveniment desfăşurat în statul american New York. A fost operat de urgență, în prezent fiind conectat la un ventilator și neputând să vorbească, scrie presa americană.
Starea sa este gravă, iar semnele nu sunt bune, spune chiar agentul său literar. „Veștile nu sunt bune; Salman își va pierde probabil un ochi; nervii din brațul său au fost secționați; iar ficatul său a fost înjunghiat și afectat”, a spus Andrew Wylie, agentul său de carte.
Scriitorul a fost atacat pe scenă, în timp ce participa la un eveniment din Chautauqua, o localitate din vestul statului New York.
Cine este suspectul arestat
Poliția a arestat un suspect. Este Hadi Matar, în vârstă de 24 de ani, care a intrat la eveniment la fel ca și ceilalți participanți, spune poliția.
El este cel care a sărit pe scenă, unde l-a înjunghiat pe Rushdie cel puțin o dată în zona gâtului și cel puțin o dată în abdomen.
Mark Sommer de la Buffalo News a declarat pentru canalul de știri BBC că atacatorul ar fi apărut din public purtând o mască neagră, a sărit pe scenă și a început să-l atace pe Rushdie.
La scurt timp după aceea, 10-15 persoane care se aflau acolo pentru a asista la conferință s-au repezit în ajutorul lui Rushdie și l-au imobilizat pe agresor.
Rushdie a rămas la pământ timp de aproximativ cinci minute înainte de a fi ajutat să se ridice și să iasă de pe scenă. Ulterior, a fost evacuat cu un elicopter.
Salman Rushdie loaded onto Medevac. Very somber scene here at Chautauqua pic.twitter.com/c6E9LJth7O
— Horatio Gates (@HoratioGates3) August 12, 2022
Peste 30 de ani petrecuți sub amenințarea morții
Autorul britanic născut în India, ameninţat cu moartea timp de mai multe decenii pentru scrierile sale, ar fi fost înjunghiat în zona gâtului, potrivit poliţiei statului New York şi martorilor, notează Reuters.
Un tribunal islamic iranian a emis, în 1989, o sentinţă de condamnare la moarte împotriva scriitorului și un an mai târziu, fostul lider suprem al Iranului, ayatollahul Khomeini, a emis o fatwa, sau edict, prin care cerea moartea lui Rushdie.
Guvernul iranian s-a distanțat de mult timp de decretul lui Khomeini, dar sentimentul anti-Rushdie a persistat.
În 2012, o fundație religioasă iraniană semioficială a crescut recompensa pentru Rushdie de la 2,8 milioane de dolari la 3,3 milioane de dolari.
Cărți scrise de Salman Rushdie
Grimus (roman, 1975)
Copiii din miez de noapte (roman, 1979, Booker Prize – 1981)
Rușinea (roman, 1983)
Zâmbetul jaguarului. O călătorie în Nicaragua (eseuri, 1987)
Versetele satanice (roman, 1988)
Harun și Marea de Povești (1990)
Patrii imaginare (eseuri scrise în anii 1981-1991, 1991)
Orient, Occident (povestiri, 1994)
Ultimul suspin al maurului (roman, 1994)
Pământul de sub tălpile ei (roman, 1999)
Furia (roman, 2001)
Calcă această graniță (eseuri, 2003)
Shalimar, clovnul (roman, 2005)
Dincolo de limite (2006)
Versetele Satanice (2007)
Grimus (2008)
Seducătoarea din Florența (2009)
Joseph Anton: Memorii (2012)
Doi ani, opt luni și douăzeci și opt de nopți (2015)
Casa Golden (2017)
Foto: Salman Rushide Facebook – autor Randall Slavin.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News