Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Scumpiri în lanț de la 1 octombrie. Cresc prețurile la alimente, gaze, energie, combustibili şi credite bancare

Publicat

portofel bani

portofel bani Un val de scumpiri îi aşteaptă pe români, în prag de iarnă. De la 1 octombrie, facturile la energie electrică și gaze, precum și prețul carburanților la pompă se vor majora din nou.

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a decis că, de la 1 octombrie, va fi aplicată o majorare de 0,03 lei/kwh pentru consumatorii casnici, adică o scumpire cu 3,45 lei pe lună pentru un consum mediu de 100 kWh.

De asemenea, preţul gazelor pentru persoane fizice creşte în medie cu 6%, în al patrulea trimestru al anului. Comitetul de reglementare al reglementatorului nu a aprobat încă această decizie, care ar urma să fie luată săptămâna viitoare.

Reamintim că Guvernul a decis majorarea accizei la carburanţi cu 0,16 pe litru de la 15 septembrie, urmând ca o creștere similară să aibă loc de la 1 octombrie, așa că ziua de duminică vine și cu o nouă scumpire la pompă. Pe data de 15 septembrie, când a avut loc prima majorare a accizei, petroliștii au scumpit carburanții cu 9 bani pe litru, potrivit informațiilor obținute de Agerpres de la companiile din domeniu. Însă prețurile au fost modificate în sus chiar și înainte și după această dată.

Preţurile la energie, gaze și carburanți duc la scumpiri în lanț pentru aproape toate produsele și serviciile din economie, întrucât ele influențează atât costurile de producție, cât și segmentul de transport și comercializare.

Spre exemplu, este de așteptat ca alimentele să se scumpească în final cu 5-6%, consideră Dragoș Frumosu, președintele federațiilor sindicale din industria alimentară.

„Dacă, pentru producători, toate aceste scumpiri înseamnă 2-3% în mod direct, la raft s-ar putea ca prețul să fie cu 5-6% mai mare. Aceasta deoarece transportul influențează materia primă, dar costul de transport înseamnă și transportul de la producător la comerciant. Apoi scumpirea energiei electrică este suportată, la fel, atât de producător, cât și de comerciant”, a declarat Frumosu, pentru Agerpres.

Totodată, ratele la bănci ale românilor vor creşte, odată cu nivelul ROBOR, rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele. Vineri, ROBOR la trei luni era pe piața interbancară la nivelul de 1,58%, față de 1,46% în ședința de joi și față de 0,87% la începutul anului.

sursă: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax