Connect with us
Publicitate

Economie

Se amână amânarea: Autostrada Orăştie – Sebeș – Sibiu ar putea fi inaugurată în totalitate abia în 2014

Publicat

Tot mai multe informaţii privind stadiul lucrărilor la autostrada Orăştie – Sibiu, tronson care ar urma să decongestioneze circulaţia pe unul dintre cele mai periculoase drumuri naţionale din ţară, DN1, arată faptul că problemele identificate de constructori în teren întârzie finalizarea acestora. Dacă, pe hârtie, la începutul anului, cifrele arătau un stadiu de realizare la jumătate a amenajărilor, alunecările de teren şi aprobările de la CNADNR privind modificări din planul iniţial generează alte termene până la care vom avea ocazia să circulăm în voie, pe două benzi pe sens.

Dacă execuţia lucrărilor pe lotul 1 şi 2, respectiv de la Orăştie până la Sebeş şi Cunţa ar urma să fie asigurată până la sfârşitul anului acesta, anumite probleme au fost semnalate în judeţul Sibiu, între Cunţa şi Sălişte. O porţiune de patru kilometri din cei 22,11 aferenţi lotului III este afectată de alunecări de teren, astfel că a fost propusă ridicarea unui nou viaduct şi a unui nou tunel, ceea ce înseamnă un alt an de amenajări. ”Dacă Beneficiarul agreează soluțiile discutate, în primăvara anului viitor se va putea circula și pe acest tronson”, au precizat membri ai echipei de constructori, pentru turnulsfatului.ro.

Pentru cei care circulă dinspre Sibiu, sunt mai mari şanse să beneficieze de autostradă până la Sălişte din 2013, în condiţiile în care CNADNR aprobă până la sfârşitul lunii aprilie planurile de reamenajare a zonelor afectate de alunecări de teren. Este vorba despre kilometrul 76, la capătul dealului din apropierea localității Cristian și cel din dreptul balastierei Geiger (km 74). Lotul IV revine asocierii „EuroConstruct Trading 98 – Astaldi”, care ar putea termina cei 16,61 de kilometri – cu două noduri rutiere, la Sălişte şi pe centura ocolitoare a Sibiului, în partea de vest – în decembrie.
În ceea ce priveşte deja celebrul tunel din dealul Săcelului, galeria ar urma să fie finalizată până la jumătatea lunii mai. Până atunci, au fost incluse în lucrare operaţiuni de decopertare a terenului, turnarea pereților laterali, groşi de un metru, până la o adâncime de 28 de metri, a celui despărţitor între sensurile de mers, lat de 80 de cm şi turnat până la o adâncime de 18 metri, dar şi a plăcilor de acoperire a tunelului.
La viaductul spre Săliște, mai sunt de realizat lucrări de hidroizolație, asfaltare și parapeți, iar operaţiuni similare sunt desfăşurate şi la viaductul de ieşire din tunel spre Sibiu.

Tronsonul de autostradă Sibiu – Orăştie are o lungime de aproximativ 82 de kilometri şi presupune investiţii totale de 605 milioane euro, fără TVA, susţinute în proporţie de 85% de către Comunitatea Europeană şi restul de 15% de către guvernul român. Tronsonul a fost împărţit în patru loturi: primul, în lungime de 24 km, a fost atribuit austriecilor de la” Strabag”, al doilea, de 19 km, consorţiului „Straco – Studio Corona”, al treilea, de 22 km, italienilor de la „Impregilo” şi cel de-al patrulea, în lungime de 17 km, a fost atribuit consorţiului „Astaldi – Euro Construct Trading 98 – Astalrom”.

Tronsonul face parte din Autostrada A1, parte a Coridorului IV pan-european de transport. La finalul lucrărilor, autostrada ar trebui să lege Bucureştiul de Piteşti, Sibiu, Sebeş, Deva, Lugoj, Timişoara, Arad şi Nădlac făcând legătura cu autostrada M43 din Ungaria, spre Szeghed.

Sursa info & foto: turnulsfatului.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. St. Ti.

    marți, 12.03.2013 at 10:34

    Păi d-nii proiectanţi au făcut proiectarea din avion ? Sunt cam multe probleme şi precis aceste reproiectări costă cam tot atât cât a costat toată autostrada. Bani prăpădiţi !

  2. john

    miercuri, 13.03.2013 at 19:10

    Adevarul e ca nu ne pricepem,la contracte,la negocieri,receptii de lucrari si deloc la licitatii.Acceptam tot ce ni se baga sub nas.S-au platit atitea mil. de ron pe studii geo,si acum surpriza e ca toti ac. bani s-au dus pe apa simbetei,dar nu se verifica cine-i vinovat ,cum se pot recupera ac. bani,s-au sa se oblige proiectantul sa refaca pe banii lui ac. studiu si solutia cu 2-3 variante ptr. cei 4 km.SARACA ROMANIE, PE MINA CUI AI AJUNS,TOTI TE MULG.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate