Connect with us
Advertisement

Eveniment

Se înființează Muzeul Ororilor Comunismului în România. Proiect de hotărâre, aprobat de Guvern

ceausescu la alba iulia

Publicat

Guvernul a aprobat, în ședința de joi, 17 decembrie, un proiect de hotărâre privind înființarea, organizarea și funcționarea Muzeului Ororilor Comunismului în România. 

Potrivit notei de fundamentare, România este ultima ţară din blocul ex-sovietic care a trecut la democraţie şi singura în care acest lucru s-a petrecut printr-o Revoluţie violentă, sângeroasă. De asemenea, este singura în care foştii conducători comunişti au fost executaţi.

Odată cu abdicarea Regelui Mihai I la 30 decembrie 1947, sub presiune sovietică, şi declararea Republicii Populare Române, a început o perioadă de teroare şi distrugeri care au dus la decăderea României moderne, până atunci unul dintre statele dezvoltate ale Europei.

Comuniştii au distrus cultura, istoria şi credinţa poporului român. Pe tot parcursul regimului comunist, departamentul de „Propagandă şi Cultură” al partidului unic a livrat societăţii o istorie rescrisă, pusă în slujba opresiunii comuniste. Cu un dispreţ total, au vandalizat opere de artă, au închis muzee, au demolat monumente istorice şi au îngrădit, până aproape de interzicerea totală, dreptul la cultură şi exprimare artistică.

Astfel, timp de 45 de ani, România a avut unul dintre cele mai opresive regimuri totalitare dintre fostele state comuniste. Categorii socio-economice și politice, identificate ideologic, au fost supuse represiunii categoriale, fiind urmărite și persecutate pentru ceea ce sunt și reprezintă, dincolo de orice vinovăție juridică reală. Unii au fost asasinați fără judecată, cei mai mulți au suferit anchete dure, marcate de brutalități și încălcări flagrante ale drepturilor și libertăților fundamentale fiind apoi încarcerați în închisori sau internați în lagăre și colonii de muncă. Persecuția, continua supraveghere, utilizarea unor măsuri punitive cu caracter administrativ (domiciliu forțat și deportarea), încălcarea drepturilor și libertăților  fundamentale ale omului au constituit elemente specifice de acțiune ale statului totalitar comunist împotriva contestatarilor săi.

În perioada comunistă, în România 800.000 de oameni au murit şi peste 3.000.000 au suferit în cele 44 de penitenciare şi 72 de lagăre de muncă forţată ale regimului totalitar.

Din cauza represiunii dure, în România nu au putut fi duse până la capăt acţiuni de fisurare a monolitului totalitar precum „Revoluţia Ungară” (Ungaria, 1956) „Primăvara de la Praga” (Cehoslovacia 1968), Solidarnosc – Sindicatul Independent Autocefal „Solidaritatea” (fondat 1980, Polonia), de aceea, probabil, Revoluţia română din 1989 a fost ultima şi singura
violentă.

Acestea au fost considerentele avute în vedere de inițiatori, la adoptarea Legii nr. 157/2019 privind înfiinţarea Muzeului Ororilor Comunismului în România care are ca obiect de reglementare înfiinţarea Muzeului Ororilor Comunismului în România, instituţie publică de importanţă naţională, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Culturii.

Totodată, potrivit dispozițiilor Art. 4 din Legea nr. 157/2019, Ministerul Culturii va elabora în 120 de zile proiectul de hotărâre privind înfiinţarea Muzeului Ororilor Comunismului în
România, ce va fi adoptată de Guvern şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Având în vedere contextul generat de situația epidemiologică actuală și ținând cont de complexitatea etapelor prealabile înființării muzeelor, prevăzute de legislația în domeniu (consultarea Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor, a experților și instituțiilor de profil, realizarea demersurilor pentru asigurarea sediului și a viitoarei colecții etc.), nu a fost posibilă încadrarea în termenul prevăzut în Legea nr. 157/2019.

„Muzeul va fi condus de un manager, desemnat pe baza unui concurs de proiecte de management, organizat în conformitate cu prevederile OUG nr. 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, cu modificările și completările ulterioare.

Numărul maxim de posturi se aprobă prin ordin al ministrului culturii, se asigură cu încadrarea în numărul maxim de posturi prevăzut la nota de la pct. II din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 90/2010 privind organizarea și funcționarea Ministerului Culturii, cu modificările și completările ulterioare, iar salarizarea angajaţilor se face potrivit prevederilor legale aplicabile personalului contractual din unităţile bugetare de subordonare centrală. 

Regulamentul de organizare şi funcţionare, precum şi organigrama Muzeului se aprobă prin ordin al ministrului culturii, în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

Totodată, Muzeul are sediul temporar în spațiile din imobilul proprietate publică a statului cu număr MFP 160511, identificate potrivit anexei care face parte integrantă din hotărâre, care se transmit din administrarea Bibliotecii Naționale a României în administrarea Muzeului, până la identificarea unui spațiu adecvat obiectului de activitate al Muzeului, dar nu mai mult de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri”, se mai precizează în documentul citat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement