Eveniment
Se întoarce canicula în Europa, cu temperaturi de 40 de grade. Un dom de căldură, format în Mediterana, domină continentul
Se întoarce canicula în Europa, cu temperaturi de 40 de grade. Un dom de căldură, format în Mediterana, domină continentul și va readuce temperaturile extreme.
Un dom de căldură extins domină jumătatea sudică a Europei, până în centru, în această lună și fenomenul nu se apropie de final, consideră meteorologii europeni.
Zilele următoare vor aduce o intensificare a valului de căldură în Europa, cu temperaturi care vor ajunge aproape de 40 °C în multe zone, potrivit siteului Severe Weather, specializat în analize meteo și prognoze pe termen lung.
Conform previziunilor modelelor meteorologice globale, temperaturile vor rămâne mult peste medie pe tot parcursul lunii august în sudul, centrul și vestul Europei.
Cele mai anormale temperaturi ridicate sunt așteptate în continuare în Franța, Benelux, Peninsula Iberică, Italia și Peninsula Balcanică.
Se preconizează că această căldură toridă va persista într-o mare parte a continentului pentru cel puțin încă una sau două săptămâni.
Acest tipar meteorologic va continua să se intensifice pe parcursul weekendului și va dura până la mijlocul lunii august.
În același timp, o răspândire treptată a vremii toride va urma după duminică și se va extinde spre nord, ajungând în Franța, Marea Britanie, Benelux și Europa Centrală săptămâna viitoare.
Imaginea generală a vremii indică faptul că un blocaj atmosferic se va întări din regiunea vestului Mediteranei din cauza unui dom de căldură care domină partea sudică și centrală a continentului european.
Ce este Heat Dome, fenomenul meteo care încinge Europa
Ce este un dom de căldură: Heat Dome sau domul de căldură este un fenomen meteo de fundal, asemănător unei cupole, care provoacă valuri de căldură majore la nivel global în fiecare an.
Vara trecută, au avut loc canicule deosebit de puternice, care au continuat în septembrie și octombrie. Au existat mii de recorduri înregistrate la toate stațiile din Europa, iar anomaliile de temperatură au fost adesea în afara graficelor.
La scară globală, temperaturile din ianuarie până în iunie au fost cu mult peste mediile pe termen lung.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News