Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Se modifică regulile privind pensiile, pentru unii români din diaspora. Ce se întâmplă cu contribuțiile la sănătate

Publicat

Unul dintre proiectele aflate pe masa Guvernului în ședința de joi, 5 octombrie, prevede ratificarea Acordului în domeniul securităţii sociale între România şi Statele Unite ale Americii, semnat la Bucureşti, la 23 martie 2023.

Acesta reglementează detalii legate de pensii și contribuțiile la asigurările de sănătate.

„Acordul prevede principiul egalităţii de tratament între persoanele cărora li se aplică Acordul care domiciliază pe teritoriul unuia din statele contractante şi cetăţenii acestui stat contractant în aplicarea legilor privind eligibilitatea pentru pensii şi plata acestora.

Acordul prevede totodată principiul exportului pensiilor, cu excepţia, în ceea ce priveşte România, a prestaţiilor speciale necontributive în bani.

Citește și Bonusuri la pensie pentru românii care vor lucra peste 25 de ani. Șeful CNPP anunță noua variantă de calcul a pensiilor

Sunt incluse prevederi referitoare la stabilirea legislaţiei aplicabile de securitate socială, respectiv legislaţia privind contribuţiile de asigurări sociale, respectiv de asigurări sociale de sănătate, regulile generale conform cărora persoana care îşi desfăşoară activitatea ca angajat sau lucrător independent pe teritoriul unui stat contractant este supusă, în ceea ce priveşte angajarea sau activitatea independentă, doar legilor acelui stat contractant, indiferent de locul unde persoana îşi are domiciliul sau de locul unde se află sediul angajatorului”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Totalizarea perioadelor de asigurare

Potrivit documentului, Acordul prevede şi o serie de reguli suplimentare pentru anumite categorii de angajaţi sau lucrători independenţi.

„În ceea ce priveşte stabilirea pensiilor, este prevăzută, totodată, în cazul în care o persoană nu îndeplineşte condiţiile pentru dobândirea unui drept la pensie, totalizarea perioadelor de asigurare.

Calculul pensiilor se bazează pe principiul pro-rata temporis (proporţional cu contribuţiile în sistemul naţional).

Acordul include prevederi referitoare la măsurile administrative şi cooperare, inclusiv limba de comunicare, moneda de plată, soluţionarea diferendelor, durata şi intrarea în vigoare”, se spune în expunerea de motive, potrivit Agerpres.

Context

În anul 2013 au fost inițiate negocierile între autoritățile române și cele americane pentru încheierea unui Acord în domeniul securităţii sociale între România şi Statele Unite ale Americii, care să reglementeze acordarea pensiilor pentru beneficiarii celor două sisteme, respectiv recunoaşterea şi totalizarea perioadelor de asigurare realizate pe teritoriul celor două state pentru deschiderea dreptului la pensie, precum și acordarea proporțională a pensiei de către fiecare stat funcție de perioadele de asigurare realizate în sistemul propriu.

Textele Acordului și Aranjamentului său Administrativ de aplicare au fost convenite într-o primă fază în anul 2016, dar din 2017, cu temporizare în 2018 și reluare în 2019, au fost redeschise discuțiile privind aceste texte la propunerile de modificare ale părții americane.

Ultimele propuneri ale părții americane, respectiv ale Departamentului de Stat al SUA, au fost înaintate la sfârșitul lunii martie 2022. După analiza răspunsului părții române, partea americană a renunțat la majoritatea propunerilor, fiind convenită doar o nouă completare în Acord a definiției autorității competente pentru România.

S-a agreat notificarea pe cale diplomatică de către partea română a titulaturii autorității competente din România înainte de semnare, care a fost transmisă de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, fiind înaintată de Ambasada României în SUA în luna iulie 2022 autorităților americane.

La data de 23 martie 2023 a fost semnat, la București, Acordul în domeniul securității sociale între România și Statele Unite ale Americii.

Cum se aplică acordul

Acordul se aplică pentru România legilor care reglementează pensiile şi ajutoarele pentru deces din sistemul public de pensii. De asemenea, se aplică și legilor care reglementează contribuțiile de asigurări sociale de sănătate.

Ideea este de a se excepta reciproc lucrătorii detașați de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul național al statului contractant unde sunt detașați.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax