Economie
Seceta aduce scumpiri în piețele din Alba Iulia. Vezi la ce prețuri au ajuns legumele și fructele
Seceta din ultimele săptămâni a ajuns să facă ravagii și în buzunarele cetățenilor, care se îndreaptă spre piețele din oraș cu tot mai multe rețineri. Dacă la începutul verii, oamenii așteptau să se coacă legumele de grădină, pentru a le putea cumpăra ieftin, acum, la mijlocul sezonului, o plimbare prin piață nu este tocmai o delectare pentru clienți. Uscăciunea pământurilor, apărută din lipsa de precipitații din lunile iunie și iulie a dus la o recoltă cu produse puține și scumpe în comerț. Gospodinele aproape că pot să își ia la revedere de la gândul că își vor putea umple cămările cu borcane de zacuscă, murături, gemuri, compoturi și alte conserve pentru iarnă, căci prețurile piperate nu le permit acestora să cumpere cantități mari de legume sau fructe.
La o plimbare prin piețele din Alba Iulia, efectele secetei se pot observa ușor atât prin prețurile mărite ale legumelor și fructelor, cât și prin cantitățile expuse, aflate la polul opus al abundenței.
Producătorii se plâng de o recoltă redusă, iar cumpărătorii, atât de prețurile mari, cât și de calitatea redusă a legumelor și fructelor.
Iată cât costau legumele și fructele, miercuri, în piața agroalimentară Centru din Alba Iulia:
Ardei – 4 lei
Ceapă – 4 lei
Castraveți – 3 – 4 lei
Fasole – 12 lei
Mere – 4 lei
Cartofi – 1,5 lei
Caise – 7 lei
Piersici – 5,5 lei
Prețurile sunt mai ridicate comparativ cu începutul lunii iulie, când un kilogram de piersici varia între 3 și 4 lei, un kilogram de mere ajungea la cel mult 3 lei, un kilogram de castraveți costa maxim 2 lei, iar unul de roșii nu depășea 3 lei. Fasolea a ajuns la prețul de 12 lei pe kilogram, o sumă cu aproximativ 20% mai mare decât cea de săptămâna trecută.
Cu toate acestea, la câteva produse, prețurile afișate miercuri de comercianți au fost reduse față de cele propuse luni, când un kilogram de roșii costa 6 lei, unul de ardei 5 lei, unul de vinete ajungea la 3 lei, la fel ca și ceapa.
Seceta este, cu siguranță, unul dintre motivele majore care au dus la majorarea prețurilor legumelor și fructelor; aceasta a afectat întreaga recoltă agricolă din acest an.
FOTO: Cosmin NISTOR
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
albanezul
miercuri, 01.08.2012 at 20:31
Seceta…daca nu era ea dadeau vina pe ploi,apoi pe cursul euro,vad ca este la moda scuza asta penibila peste tot! Producatori locali sunt putini,majoritatea de prin piete vand ce aduc de afara la preturi de nimic si adauga ei,au fost zeci de reportaje si articole in acest sens,si atat timp cat nu se poate dovedi exact de unde au ceea ce vand or sa aiba grija sa faca preturile ca si pana acum,citez versuri dintr-o melodie…”sus,tot mai sus”.De irigatii ati auzit stimabili producatori de legume ?Sau si voi aveti campuri intregi de produse asemeni lanurilor de grau…si astfel nu aveti cum sa irigati?!