Connect with us
Advertisement

Actualitate

Securitatea cibernetică în UE: Top 5 amenințări cibernetice în 2019-2020. Creștere cu 667% a escrocheriilor de tip phishing

Publicat

Un top 5 al amenințărilor cibernetice din Uniunea Europeană, în perioada 2019-2020, actualizat joi de Consiliul UE, plasează pe primul loc operațiunile de malware, iar cele de tip pishing, o încercare frauduloasă de a fura datele utilizatorului, au înregistrat într-o lună o creștere de 667%.

Datele sunt cuprinse într-un infografic care prezintă și cum au exploatat hackerii pandemia COVID-19: atacuri cibernetice împotriva infrastructurii de telemuncă, a organizațiilor de sănătate, lansarea unor aplicații de testare false, fraudă / escrocherii online pentru măști, medicamente și remedii, precum și dezinformare și publicarea de știri false.

Top 5 amenințări cibernetice în 2019-2020

1) Malware: software conceput pentru a avea acces la un dispozitiv sau pentru a-l deteriora fără ca proprietarul să știe, folosit și pentru spionaj. 71% dintre companii și organizații au experimentat activități malware care se răspândesc de la un angajat la altul.

2) Atacuri folosind site-uri fantomă: diverse tehnici utilizate pentru a redirecționa browserele web către site-uri web dăunătoare unde pot avea loc alte activități malware. Incidentele care implică sisteme de gestionare a conținutului sunt în creștere.

3) Phishing: încercarea frauduloasă de a fura datele utilizatorului, cum ar fi informațiile despre cardul de credit . O creștere cu 667% a escrocheriilor de phishing a fost observată în doar o lună în timpul pandemiei COVID-19.

Citește și: EXCLUSIV: Escrocherie de proporții în mediul online, cu cazuri sociale ”fantomă”. Cum profită infractorii de oamenii buni

4) Atacuri asupra aplicațiilor web: atacarea serverelor vulnerabile și a aplicațiilor mobile pentru a obține date confidențiale. 20% dintre companii și organizații au raportat atacuri zilnice asupra serviciilor lor de aplicații.

5) Spam: trimiterea de mesaje nesolicitate în bloc 66% dintre amenințările cibernetice legate de COVID-19 provin din e-mailurile spam.

Context

Pe 14 decembrie 2020, negociatorii Consiliului și ai Parlamentului European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la un nou program, Europa digitală, care va promova implementarea pe scară largă a tehnologiilor de ultimă generație, cum ar fi inteligența artificială și cele mai recente instrumente de securitate cibernetică.

Programul, aprobat de Coreper pe 18 decembrie 2020, se va derula pe durata cadrului financiar multianual (CFM) pentru perioada 2021-2027, având un buget total substanțial de 7.588 de milioane de euro.

Programul Europa digitală va asigura finanțare pentru proiecte în cinci domenii cruciale, fiecare cu propriul buget orientativ:

  • calculul de înaltă performanță: 2.226.914 000 de euro.
  • inteligența artificială: 2.061.956 000 de euro.
  • securitatea cibernetică și încrederea: 1.649.566.000 de euro.
  • competențele digitale avansate: 577.347.000 de euro.
  • implementarea, utilizarea optimă a capacităților digitale și interoperabilitatea: 1.072.217.000 de euro.

Sursă: G4Media.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement