Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

EXCLUSIV: Escrocherie de proporții în mediul online, cu cazuri sociale ”fantomă”. Cum profită infractorii de oamenii buni

Publicat

O escrocherie de proporții se derulează online, pe rețeaua de socializare Facebook, chiar sub nasul autorităților. Este vorba despre campanii care apelează la mila publică pentru diferite cauze fantomă. 

Infractorii apelează la ziarele locale, pentru a avea o credibilitate mai mare și pentru a beneficia de audiență ridicată.

Metoda funcționează destul de simplu: sunt preluate cazuri ale unor persoane reale, care suferă de diferite boli grave și au nevoie de ajutor, le sunt copiate fotografiile, iar infractorii își pun la final propriile conturi, pentru donații.

De multe ori, preiau doar fotografii și reinventează cazul de la zero (modifică inclusiv numele persoanei care apare în imagini).

Alba24 a primit recent mai multe solicitări pentru a face publice „situații disperate” ale unor bolnavi care ar avea nevoie de bani.

Pentru a nu-i pune pe cititorii noștri care vor să își ajute semenii în situația de a finanța asemenea rețele, am verificat cazurile respective.

Ce am aflat, citiți mai jos.

Primul caz – „verișoara din Sebeș”

Primul caz ne-a fost transmis joi, 11 februarie, printr-un mesaj pe pagina de Facebook, de pe un cont cu numele de Iosif Popa.

Mesajul a început cu „Buna ziua / Avem nevoie de ajutorul oamenilor”, iar mai apoi a urmat povestea unei tinere în vârstă de 23 de ani, B. G. Ionelia, care suferă de o boală gravă.

La finalul acestuia se regăsesc două conturi, în lei și euro, deschise la Banca Transilvania pe numele B. G. Ionela (observați diferența prenumelui)

Iosif Popa. a atașat mai apoi câteva imagini cu tânăra și ne-a transmis faptul că „Este verisoara mea (…) Locuieste in sebeș este casatorita”.

Alba24 verifică toate cazurile sociale pe care le prezintă, pentru ca oamenii care vor să doneze să nu trimită banii către infractori.

Reporterii au căutat detalii despre caz și au descoperit că tânăra pentru care se cereau bani este originară din județul Vrancea, iar cazul ei a fost mediatizat la nivel local și național în urmă cu mai bine de un an. 

L-am întrebat mai apoi pe cel care își spune Iosif Popa. unde locuiește mai exact tânăra și de cât timp. Acesta ne-a răspuns simplu, „In sebes / Catre petresti / De 3 ani de cand sa casatorit”.

Răspunsul acestuia este contrazis însă de un document scanat, publicat recent de un ziar local din Vrancea.

Pe un bilet de externare al tinerei, care datează din 9 aprilie 2020, la adresa de domiciliu este trecută o comună din județul Vrancea.

Al doilea caz – „Karina, fetița noastră”

În noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 01:31, pe pagina de Facebook a redacției am primit un alt mesaj „disperat” de pe un cont cu numele Karina Pascu.

„Buna seara / Avem si noi o poveste extrem de trista Daca s ar putea o postare pe Alba24?” sunt primele mesaje, urmate apoi de povestea tristă a unei fetițe în vârstă de 3 ani pe nume Karina.

Povestea se termină la fel ca în primul caz, cu două conturi în lei și euro, deschise tot la Banca Transilvania. Nu lipsesc nici imaginile cu fetița, cu un puternic impact emoțional.

Surpriză însă: contul în euro este identic cu cel din cazul prezentat anterior!


Numita Karina Pascu nu s-a oprit aici.

Au urmat, sâmbătă dimineața, mesaje „înduioșătoare” prin care a încercat să ne prezinte cât de gravă este situația în care se află fetița și cât de multă nevoie are de ajutorul oamenilor (bani pentru tratamente, investigații).

 

I-am solicitat documente medicale justificative pentru a putea verifica respectivul caz.

Răspunsul numitei Karina Pascu a fost pe cât se poate de surprinzător: „A fost publicat și de …. (alt ziar)” alături de un link, spre un articol publicat într-un ziar local, care prezenta cazul ca fiind din județul Alba.

Reporterii Alba24 au căutat mai multe informații despre caz și au descoperit faptul că fețita din imaginile prezentate nu se numește Karina ci Andreea și este din județul Sibiu, nu din Alba.

Pentru ajutorarea fetiței din imagini, pe nume Andreea, sunt deschise în prezent campanii de strângeri de fonduri REALE pe Facebook ( link – AICI ) și pe Asociația Salvează o Inimă ( link – AICI )

De pe pagina de Facebooka campaniei au fost copiate informații și poze, iar mai apoi conținutul a fost modificat și adaptat pentru deturnarea fondurilor / donațiilor făcute de oamenii de bună credință.

Contactată de Alba24, reprezentanta unei asociații care se ocupă cu strângere de fonduri pentru cazuri caritabile a spus că niciodată nu este indicată virarea banilor în conturi private, exact din acest motiv.

Aceasta a spus că asociația cere întotdeauna date clare despre situația bolnavului, corespondența cu spitalul, facturi și multe alte documente, pentru a se asigura că banii chiar ajung acolo unde trebuie.

Dacă există persoane care au donat pentru asemenea cauze fantomă, acestea ar trebui să depună plângere.

Este vorba despre deturnarea unor bani de la cei care chiar au nevoie, dar și despre decredibilizarea unor asemenea campanii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax