Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Șeful CNAIR: Tronsoanele Alba Iulia – Aiud și Târgu Mureș – Ungheni vor fi date în circulație anul acesta. Declarații

Publicat

Directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, a declarat că până la sfârșitul anului, vor fi date în circulație două tronoane importante infrastructură rutieră. Este vorba despre Târgu Mureș – Ungheni de pe A3 și despre Lotul 2 al Autostrăzii Sebeș – Turda. 

Declarațiile șefului CNAIR:

”După ce am verificat lucrările pot spune că circulația pe tronsonul Târgu Mureș – Ungheni al A3 poate fi deschisă până la sfârșitul anului. Trebuia să mă asigur însă că sunt finalizate toate lucrările necesare deplasării în siguranță pe acest sector de autostradă.

Vezi și A10 Sebeș -Turda: Șapte ani pentru 70 de kilometri. România deschide de Ziua Națională prima autostradă terminată după Revoluție

Vreau să remarc faptul că proiectul se finalizează înaintea termenului contractual și se înscrie în buget. În opinia mea unul dintre motive este și acela că acest contract a fost unul doar de execuție, fără să includă și proiectarea.

Astfel constructorul a putut înainta rapid fără să întâmpine greutăți. Se pare că aceasta este modelul de succes și de aceea ne-am propus să folosim același tipar și pentru alte proiecte. De exemplu pentru A7 – Autostrada Moldova folosim deja același tipar.

În ceea ce privește sectorul de drum de mare viteză, Târgu Mureș -Ungheni, pe care l-am verificat astăzi trebuie să reamintesc că acesta are o lungime totală de 9 kilometri, din care 4,5 la profil de autostradă şi 4,7 drum de legătură cu două benzi pe sens.

Odată cu deschiderea circulației, municipiul Târgu Mureș va avea asigurată în mare parte o legătură rutieră modernă cu Câmpia Turzii, Cluj Napoca, Sebeș și Alba Iulia.

Spun, în mare parte, deoarece deocamdată nu este finalizat lotul Cețani – Câmpia Turzii. Dar în condițiile în care, tot până la sfârșitul anului, lotul 2 al autostrăzii A10, Sebeș – Turda va fi deschis pentru circulația rutieră drumul de la Târgu Mureș până la Alba Iulia se va desfășura în condiții de siguranță mult mai mari și în timpi mult mai scurți.

Dacă privim mai în ansamblu, observăm că municipiul Târgu Mureș va avea o conexiune mult mai eficientă cu granița de vest a României prin vama Nădlac, chiar dacă deocamdată lipsesc cei 9 km pe A1, în zona Margina – Holdea unde urmează să fie construite tuneluri.

Ca informație de contex, vă pot spune că în acest moment contractul pentru proiectarea și execuția tunelurilor din această zonă se află în licitație”.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

ADMINISTRATIE

Reforma teritorială a României: Parlamentul a votat asocierea localităților în consorții administrative, care vor primi finanțări

Publicat

Senatul a adoptat luni în calitate de cameră decizională un proiect de lege inițiat în septembrie de Guvern pentru modificarea şi completarea OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ, care permite constituirea consorţiilor administrative. Legea prevede și alocări bugetare speciale pentru localitățile care se asociază.

Legea, care mai trebuie promulgată de președintele Iohannis, face primul pas spre reforma teritorială.

E vorba despre înființarea consorțiilor administrative – asocierea voluntară dintre două sau mai multe localități învecinate, potrivit proiectului pus în dezbatere publică.

Proiectul face primul pas spre reforma teritorial-administrativă. Atenție însă, nu vor fi comasate UAT-uri. PNL și PSD nu sunt de acord cu acest lucru pentru că ar duce la dispariția unor primării controlate de aceste partide.

Proiectul face posibilă înființarea așa-numitelor consorții administrative care presupune asocierea voluntară dintre două sau mai multe localități învecinate.

Primăriile se vor putea asocia pentru a dezvolta proiecte în comun, cum ar fi dezvoltarea rețelelor de utilități sau transportul public.

Această modificare a fost asumată de România prin PNRR și se află în prezent în dezbatere publică.

Două sau mai multe comune ori orașe care au în componența lor localități rurale, învecinate au dreptul ca, în limitele competenței autorităților lor deliberative și executive, să coopereze și să se asocieze, în condițiile legii, în consorții administrative, în scopul îmbunătățirii eficienței serviciilor publice, creșterii eficacității implementării investițiilor sau pentru eficientizarea utilizării resurselor umane specializate pentru atingerea intereselor colectivităților locale” – articol din lege.

Aceste consorții administrative nu vor avea însă personalitate juridică.

Program de finanțare multianual, din 2024

„Pentru a stimula cooperarea unităţilor administrativ-teritoriale în consorţii administrative, începând cu anul 2024 se înfiinţează Programul multianual pentru sprijinirea cooperării unităţilor administrativ teritoriale membre ale consorţiilor administrative, a cărui finanţare este asigurată de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Creditele de angajament şi creditele bugetare se prevăd prin legea bugetului de stat. Descrierea Programului multianual pentru sprijinirea cooperării unităţilor administrativ-teritoriale membre ale consorţiilor administrative se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministerului cu atribuţii în domeniul administraţiei publice”, prevede proiectul adoptat de Senat.

Unele administrații nu au mai așteptat legea: s-au asociat deja pe anumite proiecte

Administrațiile locale au mai încercat asemenea asocieri, chiar în lipsa unei asemenea legi. Spre exemplu, două localități din Alba s-au asociat pentru a realiza împreună un drum, iar rezultatul a fost surprinzător.

Foto: Cătălin Cădan

Este vorba despre Ciugud și Sântimbru. Drumul realizat are o lungime de aproximativ 4,5 kilometri și străbate o pădure, înainte de satul Dumitra.

Pentru finanțarea lucrărilor, cele două administrații au folosit Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ciugud-Sântimbru, care a obținut o finanțare europeană.

FOTO: Harta rezultatelor la alegerile parlamentare din România

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

DSVSA Alba: examenul trichineloscopic la carnea de porc, obligatoriu. Locații de testare și atenționări pentru consumatori

Publicat

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba transmite cetățenilor că este obligatoriu examenul trichineloscopic al cărnii provenite de la porcul sacrificat în propria gospodărie. Acesta se face înainte de a consuma carnea, pentru a elimina riscul de îmbolnăvire.

Potrivit DSVSA, consumatorii au posibilitatea să efectueze examenul trichineloscopic la:

 • cabinetele medicale veterinare private
 • cabinetele medicilor veterinari concesionari (care efectuează astfel de examinări)
 • în circumscripțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale (CSVSAO).

În fiecare dintre cele 69 de circumscripții sanitar-veterinare, care înglobează toate cele 78 de unități administrativ-teritoriale din Alba, există cel puțin un cabinet medical veterinar în care se efectuează examenul trichineloscopic, meționează instituția.

Cetățenii se pot adresa ”inclusiv medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți care au încheiate contracte cu DSVSA Alba. Fiecare municipiu/oraș/comună are un medic veterinar de liberă practică împuternicit”, potrivit sursei citate.

Examenul trichineloscopic se efectuează și la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare oficiale din:

 • Alba Iulia
 • Sebeș
 • Cugir
 • Aiud
 • Ocna Mureș
 • Blaj
 • Teiuș
 • Câmpeni.

Examenul trichineloscopic se desfășoară pe parcursul programului normal de lucru, iar pentru zilele de sâmbătă (3, 10 și 17 decembrie 2022) se va asigura permanența între orele 9.00 – 14.00.

Probele de carne sunt constituite de regulă din pilierii diafragmatici.

Avertisment: nu cumpărați carne de porc provenită din tăieri clandestine

DSVSA Alba avertizează consumatorii să nu cumpere carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine, sau care nu a fost supusă controlului sanitar-veterinar, pentru că se expun la un risc major de îmbolnăvire.

Sunt obligatorii respectarea următoarelor măsuri:

 • efectuarea examenului trichineloscopic asupra cărnii obținute de la porcii crescuți și sacrificați în gospodăriile proprii
 • cumpărarea cărnii de porc și produselor din carne de porc numai din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Ce este trichineloza

Trichineloza este o zoonoză produsă de un parazit din genul Trichinella, ce are drept gazdă animalele domestice sau sălbatice, între care și porcul domestic sau mistreț.

Omul se infestează prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic și care conține larvele infestante sau consum de carne fără analiza de laborator.

Boala este tratabilă, dar intervenția tardivă poate fi nefastă, prin instalarea unor sechele permanente, mai precizează DSVSA Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Românii, așteptați la Alba Iulia cu fasole, cârnați și vin. Masă populară cu aproximativ 7.000 de porții, de 1 Decembrie 2022

Publicat

masa populara

Pentru vizitatorii care vor veni la Alba Iulia de 1 Decembrie 2022, Ziua Națională, administrația locală a pregătit, printre alte evenimente, și tradiționala masă populară, la Marea Unire a Bucătarilor. 

Nu mai puțin de 15 bucătari pasionați de mâncarea românească autentică își vor uni și în acest an forțele, ceaunele, instrumentele și ingredientele.

”Fasolea, cârnații și ciolanul vor fi pregătite pe îndelete, la foc mic dar cu pasiune uriașă, în dimineața zilei de 1 decembrie, în curtea Universității din Alba Iulia, pentru ca totul să fie gata la 14:45, după parada militară.

7000 de porții vor fi gata pentru tot atâția participanți la evenimentele din Cetate, albaiulieni sau frați români veniți din toată lumea” au transmis reprezentanții Primăriei.

“Știu că e o chestiune de gust. Exact la asta ne-am gândit și noi, când am ales meniul pentru anul acesta, de 1 Decembrie.

Să fie reprezentativ, gustos, autentic, românesc de la primul ingredient și până la ultima îmbucătură. Pentru că de 1 Decembrie suntem noi, românii, în esența noastră.

Cunosc mulți străini care au gustat ce-o să avem și noi anul acesta la masa populară și s-au îndrăgostit instant de gustul românesc.

Evident că nu puteam face asta fără un suport serios și generos din partea partenerilor noștri din fiecare an, Kaufland România, care ne vor susține și acum și cărora le mulțumesc” spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Evenimentul este programat joi, 1 Decembrie, de la ora 14.45, după defilarea militară. Porțiile de mâncare vor fi servite în Piața Cetății și în curtea Universității “1 Decembrie 1918” Alba Iulia, după cum se menționează în programul oficial.

Vezi PROGRAM COMPLET 1 Decembrie 2022 la Alba Iulia. Evenimentele organizate de Ziua Națională în Capitala UNIRII

Pentru cei prezenți în Alba Iulia, vor fi gătite în jur de 7000 de porții de mâncare și cam tot atâtea pahare de vin care vor fi oferite gratuit participanților.

În Capitala Marii Uniri, de 1 Decembrie, pe lângă ceremonialuri de depuneri de coroane, Te Deum, Marșul Unirii sau spectacole de reenactment, vor fi festivalul de tradiții și obiceiuri, foc de artificii de zi și seara, defilarea militară, spectacol folcloric extraordinar și concerte Irina Rimes X Damian Drăghici X Surorile Osoianu, Zdob și Zdub.

Foto: Arhivă (masa populară din 2018)

Citeste mai mult
Publicitate

CUGIR

ACCIDENT pe DN 7 între Sebeș și Cugir. Șofer din Alba Iulia, rănit după ce a intrat cu mașina într-un cap de pod

Publicat

Un bărbat de 64 de ani din Alba a fost rănit într-un accident rutier petrecut luni seara pe DN7, între Cugir (Vinerea) și Sebeș. A intrat cu mașina într-un cap de pod.

Potrivit IPJ Alba, luni, 28 noiembrie, în jurul orei 23.30, un bărbat de 64 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe DN 7, în direcția Cugir – Sebeș, a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un cap de pod.

În urma accidentului, conducătorul auto a suferit leziuni corporale și a fost transportat la spital.

Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax