Connect with us
Publicitate

Eveniment

Șeful DSU, Raed Arafat: „Este clar că nu poți să stai acasă luni de zile”. În ce condiții s-ar putea relaxa regulile de izolare

arafat raed

Publicat

Secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat spune că este obligatoriu ca starea de urgență să fie prelungită în aprilie. Este posibilă și o prelungire ulterioară, după 15 mai, dar asta va depinde de evoluția pandemiei de Covid-19 la noi în țară, cu atât mai mult cu cât, spune Raed Arafat, greul nu a trecut.

Arafat a declarat pentru Digi24 că măsurile de izolare nu se pot prelungi la nesfârșit și că trebuie ținut cont și de consecințele economice. Până atunci însă, odată cu apropierea Paștelui ortodox, Raed Arafat nu exclude o înăsprire a măsurilor decise de autorități.

Șeful DSU a avertizat, într-un interviu acordat pentru Digi24 că se vor intensifica verificările și controalele.

Ar trebui prelungită starea de urgență după 15 mai?

„După 15 mai, rămâne să vedem. Acum, în aprilie, deci prima prelungire, este obligatorie. Am auzit multă lume zicând că n-ar fi justificată, dar totuși măsurile trebuie menținute, trebuie prelungite încă o perioadă. Nu este normal acum să întrerupem și să revenim la o stare de normalitate. Ar transmite populației un mesaj că lucrurile merg oricum spre bine și atunci gata, relaxăm tot. Și nu este cazul.

Din 15 mai, asta vom vedea cum evoluează toată situația, dar dacă respectăm toate regulile, poate să vedem că suntem în scădere (cazurile de Covid-19 – nr.) și poate să se anuleze atunci starea de urgență și să ne oprim. Dacă vedem că lucrurile se agravează, atunci vom decide la momentul respectiv”, a explicat Arafat.

Cât timp trebuie să fie scădere de cazuri?

„Trebuie să fie scădere susținută, adică trebuie să vedem că fiecare zi sau măcar la câteva zile să vedem că scade numărul cazurilor pozitive, crește numărul persoanelor vindecate, asta este obligatoriu înainte să începi să iei măsuri de relaxare.

Dacă vezi că încontinuu crește, crește și crește numărul deceselor și tot, normal că trebuie să ne gândim la cum vom funcționa ca societate, pentru că și partea economică e importantă, trebuie să existe și această balanță cu partea economică, trebuie să vedem cum vom funcționa. Clar.

Mai multe țări deja vorbesc despre aspectul că la un moment dat, vom învăța să conviețuim cu acest virus, ne vom schimba poate stilul de viață, vom schimba modul în care muncim, în care lucrăm, dar este clar că nu poți să stai acasă luni de zile. În Wuhan au stat 78 de zile și după asta au început să relaxeze, ca lumea să lucreze, dar în ideea că există măsuri foarte restrictive din punct de vedere al protecției și al contactului și toată lumea încearcă să prevină o recreștere a cazurilor. 

Încă nu știm cum se va comporta virusul toamna, dacă acum scade și toamna revine, deci clar că trebuie să ne adaptăm acestei situații și asta depinde foarte mult de modul în care oamenii sunt complianți, ascultă recomandările și nu ascultă fake news-urile și pe cei care intră și comentează că nu trebuie să respectăm nimic, că nu trebuie nimic luat în considerare și toate aceste teorii conspiraționiste, care n-au loc aici. Aici e o problemă de sănătate publică pe care trebuie să o privim ca atare și trebuie să găsim soluții pentru ea și încet-încet, cum am zis, la un moment, să conviețuim cu ea și să învățăm să trăim mai departe în prezența virusului până vom găsi tratament sau vaccin”, a mai explicat Arafat.

S-ar putea închide piețele?

„Nu s-au discutat astfel de măsuri la acest moment, dar cred că controalele și verificările vor continua și vor fi cât mai serioase, pentru că oamenii trebuie să respecte regulile. Dacă vedem că unele măsuri trebuie luate, acest lucru se discută, se propune și se ia”.

Raed Arafat a mai spus în interviul de la Digi24 că e mai degrabă îngrijorat de imaginile pe care le-a văzut în ultimele zile cu piețele agroalimentare din România decât de cele cu oamenii care s-au înghesuit pe aeroportul din Cluj ca să plece la muncă în Germania. Crede că oamenii s-au relaxat și sunt tentați să revină la vechile obiceiuri, dar avertizează că o declarație pe proprie răspundere poate avea consecințe penale.

Secretarul de stat a subliniat că în România nu a trecut încă de perioada cea mai dificilă din epidemie.

„Încă greul nu s-a terminat şi încă nu am ajuns la ce este foarte greu. Va trebui să înţelegem că va fi o perioadă ca în război, pentru că va creşte încă numărul, înainte să scadă. (…) Este posibil ca numărul pacienţilor de terapie intensivă să fie în creştere şi nu în scădere în perioada următoare”, a subliniat Raed Arafat.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate