Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Senatorii au încuviinţat arestarea lui Darius Vâlcov şi au respins cererea similară pentru Dan Şova, care îşi păstrează imunitatea

Publicat

senat Senatorii au încuviințat miercuri solicitarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de reținere și arestare preventivă a senatorului Darius Vâlcov în dosarul în care este acuzat de trafic de influență. În schimb, au respins cererea privind reținerea și arestarea preventivă a social-democratului Dan Șova, acuzat de săvârșirea a trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu în dosarul privind fapte de corupție la companiile energetice Turceni și Rovinari.

În cazul lui Darius Vâlcov, senatul a adoptat hotărârea cu 97 de voturi pentru, 48 împotrivă și 5 anulate. Votul a fost secret cu bile. Comisia juridică a Senatului a dat marți un aviz negativ cu privire la solicitarea DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive în cazul senatorului Darius Vâlcov în dosarul în care este acuzat de trafic de influență.

Potrivit DNA, în 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe Vâlcov, în calitate de primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca, în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări.

Pe numele lui Darius Vâlcov mai există o cerere a DNA trimisă la Senat, în care Parchetul solicită încuviințarea pentru urmărirea penală și arestarea acestuia pentru fapte săvârșite ca ministru și senator, și anume, efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale.

Potrivit DNA, noile infracțiuni de care este acuzat Vâlcov au fost comise în ultimii patru ani.

Citeşte şi DNA cere arestarea lui Darius Vâlcov şi pentru alte fapte de corupţie. Ar fi ţinut într-un seif lingouri de aur, bani şi tablouri de valoare

În ceea ce priveşte solicitarea ce viza arestarea lui Dan Şova, din totalul de 151 de voturi exprimate, 79 de voturi au fost în favoarea solicitării iar 67 împotrivă. Cinci voturi au fost anulate.

Întrucât nu a fost întrunit votul majorității senatorilor, Senatul nu a încuviințat cererea de reținere și arestare preventivă în cazul lui Dan Șova. Votul a fost secret, cu bile.

În raportul Comisiei juridice a Senatului se precizează că la întocmirea referatului în cazul lui Dan Șova procurorul a reținut faptul că senatorului i s-a solicitat în data de 19 februarie 2015 predarea în original a proceselor-verbale ale Adunării Generale a Asociaților Societății Civile Avocații „Șova și Asociații” din perioada 2005-2009, acesta prezentând DNA 11 procese-verbale solicitate, plus încă trei.

Potrivit sursei, cele 11 procese-verbale ar fi fost tehnoredactate la solicitarea lui Dan Șova „pe fondul scandalului mediatic apărut în presă cu privire la contractele de asistență juridică semnate cu complexele energetice Rovinari și Turceni”.

„Caracterul fals al celor 11 înscrisuri relevă întreprinderea de acțiuni de o gravitate deosebită din partea suspectului Șova Dan, activitate infracțională orientată în mod vădit în scopul obstrucționării anchetei, fapt ce periclitează grav obiectivele de interes public ale urmăririi penale și implicit ale înfăptuirii justiției penale în general. Procesele-verbale respective în privința cărora suspectul Șova Dan le-a alterat conținutul reprezintă mijloace materiale de probă în procesul verbal. (…) Având în vedere starea de fapt relevată de probațiunea administrată în ultima perioadă în sensul că Șova Dan a întreprins acțiuni grave și concrete orientate direct împotriva bunei desfășurări a procesului penal se impune cu necesitate ca în privința sa să fie luate măsuri preventive”, se arată în referatul procurorilor, potrivit raportului Comisiei juridice.

sursa: agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax