Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Senatorul Alexandru Pereș, nemulțumit de răspunsuri ”voit liniștitoare”, după interpelări ce au vizat deficiențe în gestionarea lemnului

Publicat

alexandru peres Senatorul PNL de Alba, Alexandru Pereș, a susținut în Senat, miercuri, o declarație politică cu tema ”Codul silvic nou – între ideal și ireal!”. Pereș este nemulțumit că a primit răspunsuri evazive, ”voit liniștitoare”, în cazul unor interpelări adresate miniștrilor Attila Korodi, Lucia Varga și Doina Pană, pentru semnalarea unor deficiențe în gestionarea lemnului în pădurile României. De asemenea, se întreabă dacă nu ar trebui ca Parlamentul să constituie o comisie de anchetă care ”să descifreze de ce o bună parte din aurul verde al României a fost prăduit iresponsabil”.

Vă prezentăm integral textul declarației politice.

”Domnule Președinte,

Onorat Senat,

Acțiunea perfect constituțională de care a uzat președintele României, domnul Klaus W. Iohannis, de a trimite spre reexaminare Codul Silvic (noul Cod) a provocat, în bunul stil românesc, interpretări și suspiciuni aiuritoare privind existența unor posibile cauze subterane și motivații contrafăcute, care trebuiau neapărat deconspirate. Astfel, au fost lansate în spațiul public o serie de întrebări speculative, unele chiar cu răspuns indus, cum ar fi:

Oare ce interes personal sau politic are Klaus W. Iohannis să modifice sau să amâne cat mai mult posibil votarea noului Cod Silvic? Așa-numita stopare a distrugerii pădurilor României nu reprezintă cumva doar un pretext pentru favorizarea unor investitori frauduloși, probabil străini? De ce Klaus W. Iohannis apără interesele unui investitor austriac în detrimentul investitorilor autohtoni? Nu cumva pentru că este de origine germană?

Onorat Senat,

Acest demers mediatic a fost făcut, deși este de notorietate devastarea halucinantă a pădurilor țării noastre de către așa-zișii investitori de bună credință, care au tăiat în neștire sute de mii de hectare de pădure și au trimis la export zeci de mii de vagoane doar cu lemn brut sau cherestea.

Poate că suspiciunile, evident emoționale, nu numai ale politicienilor, ci și ale populației, îndeosebi ale celei din zonele montane care deține și exploatează lemnul pe picior din pădurile țării, sunt normale. Mă gândesc dacă nu ar trebui ca Parlamentul să constituie o comisie de anchetă, care să descifreze de ce o bună parte din aurul verde al României a fost prăduit iresponsabil. Masivele defrișări din Munții Moldovei și Munții Apuseni au condus la inundații devastatoare în fiecare an, au provocat și provoacă încă alunecări de teren în urma cărora zeci și sute de case ale sătenilor sunt distruse și familii numeroase rămân pe drumuri. O astfel de anchetă poate că ne-ar ajuta să formulăm mai precis și responsabil articolele de lege, și astfel nu ar mai exista obiecții din partea președintelui României. Și nici ale Comisiei Europene. Nu avem dreptul să ignorăm această problemă. Noul Cod Silvic trebuie să stopeze jefuirea fără măsură a pădurilor. Fără a mai socoti că, dacă nu o facem noi, iată, a început să o facă DNA. Ne trezim că mulți dintre parlamentari încep să dea cu subsemnatul. Și ne imploră apoi clemența în plen.

Este adevărat, ne-am dorit integrarea în Uniunea Europeană și cât mai multe investiții străine, întrucât capitalul autohton, după 1989, era aproape inexistent. Și aceste investiții străine au venit. Dar poate că era bine ca, atunci când statul a acordat dreptul de tăiere, să pună și niște condiții privind produsul finit rezultat. Am gestionat prost această problemă.

Haideți să fim consecvenți! Toată lumea clamează virtuțile apartenenței noastre la Uniunea Europeană și respectarea legislației europene (atunci când se poate!). Numai că atunci când Comisia Europeană ne atenționează că legislația națională încalcă principiile legislației europene, apartenența la Uniunea Europeană nu mai este bună! De această dublă, să nu-i spun incorectă măsură, încearcă să ne apere președintele Klaus W. Iohannis. ,,Măsoară de două ori înainte să tai” ar putea fi principiul (cu tentă forestieră!), pe care ni l-a sugerat președintele! Este bine să precizez că noul Cod Silvic a avut susținerea majorității politice actuale, reprezentanta covârșitoare a celor care au gestionat oneros, legislativ și economic, pădurile țării.

Onorat Senat,

Nu am votat Codul Silvic nou, pe cale de consecință, nu am votat nici raportul de respingere referitor la cererea de reexaminare a legii, formulată de președintele Klaus W. Iohannis. Din păcate, prin votul exprimat de majoritatea din Senat, am văzut cum a judecat aceasta problema sensibilă a ajutorului de stat. Doresc să subliniez că, în realitate, chiar s-a dorit o dezbatere suplimentară care să conducă la soluții viabile, dincolo de aprecieri de genul: „Nu ne vindem țara!” sau „Susținem necondiționat capitalul străin, numai să ne meargă mai bine!”. Sacrificiile naționale, dacă există, trebuie însușite cu maximă chibzuință. Să nu uităm nicio clipă că reprezentăm poporul român și interesul național primează. Așa trebuie să fie, și acest lucru îl face și președintele României!

Mai țin să precizez un lucru: în calitate de senator de Alba, locul de ,,baștină” în România al SC Holzindustrie Schweighofer, am adresat șapte interpelări miniștrilor Attila Korodi (UDMR), Lucia Varga (PNL) și Doina Pană (PSD), în care am semnalat gravele deficiențe în gestionarea lemnului din pădurile României. Am primit răspunsuri evazive, voit liniștitoare, cum că exploatarea pădurilor se face cu respectarea legii, fără a abuza și a deranja competiția economică, însă mai nimic despre refacerea zestrei forestiere românești într-un timp rezonabil. Din păcate, nici acum noul Cod Silvic nu o face! Deci, vai de pădurile României!

Vă mulțumesc.
Alexandru Pereș
Senator PNL de Alba”

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax