Connect with us
Advertisement

Actualitate

Sentinţă definitivă în Dosarul „Spionii din dormitor”: Bărbatul care a vândut softul de interceptare, condamnat cu suspendare

Publicat

instanta judecata Înalta Curte a dat sentinţa finală în Dosarul “Spionii din dormitor”. Persoanele trimise în judecată instalau un program special în telefoanele celor care urmau să fie „spionaţi“, cu ajutorul căruia interceptau convorbirile telefonice, mesajele de tip SMS primite de soţii, amante sau angajaţi. N. D. O, omul de afaceri care a vândut softul ilegal de interceptare, a primit la ÎCCJ pedeapsa de 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 7 ani şi 6 luni.

Omul de afaceri din Orăştie va fi supravegheat de Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Alba.

Prin decizia din 10 aprilie 2014, Curtea de Apel Alba Iulia a achitat 16 inculpaţi, motivând că fapta din acest dosar nu prezenta pericol social încadrat la o infracţiune. Pentru O., a fost dispusă doar o amendă administrativă de 1.000 de lei, la fel ca restul inculpaţilor.

Dosarul a ajuns în atenţia instanţei de la procurorii DIICOT, în noiembrie 2011, fiind vizate 44 de persoane. Iniţial, infracţiunea a fost încadrată în lege ca o situaţie care vizează siguranţa naţională.

Potrivit DIICOT, N.D.O., a utilizat şi a comercializat, direct şi prin intermediul reţelei internet, produse software destinate interceptării ilegale a comunicaţiilor, transmisiilor de date efectuate prin intermediul terminalelor de telefonie mobilă, precum şi a discuţiilor ambientale.

Programul era compatibil cu aproape toate dispozitivele care folosesc un sistem de operare de tipul Symbian sau Windows Mobile, inclusiv cu cele tip BlackBerry sau iPhone. În dosar figura şi un avocat în cadrul Baroului Iaşi, un medic şi mai mulţi oameni de afaceri.

Inculpaţii şi-ai spionat în acest mod soţiile, soţii, amantele, prietenele şi chiar angajaţi ai firmelor lor.

Procurorii au reţinut infracţiunile de iniţiere, organizare sau constituirea pe teritoriul României a unor structuri informative care pot aduce atingere siguranţei naţionale, deţinerea, fără drept, a unui dispozitiv, program informatic, parolă, cod de acces sau dată informatică, accesul, fără drept, la un sistem informatic, săvârşită în scopul obţinerii de date informatice, interceptarea, fără drept, a unei transmisii de date informatice care nu este publică şi care este destinată unui sistem informatic, transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic.

Instanţa a decis schimbarea încadrării juridice a faptei în violare a secretului corespondenţei şi a decis achitarea tuturor inculpaţilor. Este vorba despre C. D. C., A.Z., A. J., N. M., R. Ş., V. C. R., G. A. R., C. H., R. G., A. B., D. M. C., A.G., M.P., M. A. şi S. M. A., care au de plătit o amendă administrativă de 1.000 de lei.

În plus, de la N. D. O. va fi confiscată suma de aproape 70.000 de lei.

În acest caz judecarea s-a făcut în mai multe dosare disjunse, după ce o parte dintre inculpaţi şi-au recunoscut faptele.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement