Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Serie de replici și în această noapte, după cutremurul de marți din Gorj. Cea mai puternică, de 4,2 grade. Precizările INFP

Publicat

Pământul din zona de centru și vest a Olteniei a continuat să se zguduie și în această noapte. Între orele 22:00 – 05:00, în apropiere de Târgu Jiu au fost înregistrate nu mai puțin de opt replici ale cutremurului, cu magnitudini cuprinse între 2,1 și 4,2 grade pe scara Richter.

Cele mai puternice replici din această noapte a cutremurului de marți au avut  loc la ora 03:07:06 (ora României), magnitudinea înregistrată fiind de 4,2 grade pe scara Richter (adâncime de 10,8 km) și la 23:28:28 (ora României), magnitudinea înregistrată fiind de 3,9 grade pe scara Richter (adâncime 6,4 km).

Ce spun reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP)

Potrivit INFP, seismul din data de 14 februarie a avut magnitudinea de 5,7 grade, intensitatea macroseismică epicentrală VI și s-a produs la ora 15:16:52, la adâncimea de 6,3 km. Acesta a fost cel mai mare cutremur produs în această zonă seismică.

Au fost raportate pagube la nivelul clădirilor , constând în principal din căderi de tencuială și țiglă de pe acoperișuri.

Cutremurul a avut loc în apropierea contactului dintre Depresiunea Getică și Orogenul Carpaților. Depresiunea Getică se află în fața Carpaților Meridionali, fiind mărginită la sud de falia Pericarpatică, la contactul cu Platforma Moesică.

Tectonica regiunii este caracterizată de două sisteme de falii. Primul sistem este de tip transformantă, orientată NV-SE, ce se intersectează cu un al doilea sistem de falii, orientat E-V.
Cutremurul a fost înregistrat cu un raport semnal zgomot bun la un număr de 109 de accelerometre ce aparțin Rețelei Seismice Naționale. Valoarea accelerației maxime a terenului a prezentat un trend descrescător cu creșterea distanței epicentrale. Cea mai mare valoare a fost înregistrată la stația Gura Zlata, județul Hunedoara (105,25 cm/s*s), iar cea mai mică valoare a fost înregistrată la stația Târgușor, Constanța (0,05 cm/s*s).

Până în acest moment au fost localizate peste 200 de replici ale acestuia, cea mai mare având magnitudinea de 4.2 ML.

Cutremurul anterior, din data de 13 februarie 2023, s-a produs la ora 16:58:07 și a avut magnitudinea de 5,2 grade, intensitatea macroseismică epicentrală V și adâncimea de 16 km. Acesta a avut 16 replici, cea mai mare având magnitudinea Ml de 3.4.

Pentru cutremurele de suprafață, efectele resimțite scad semnificativ în intensitate odată cu creșterea distanței epicentrale, spre deosebire de cutremurele de adâncime intermediară, precum cele din zona Vrancea.

Zona în care au avut loc aceste cutremure este cunoscută printr-o activitate seismică slab-moderată, cu evenimente cu magnitudine peste 5 foarte rare. Ultimul cutremur estimat cu magnitudinea de 5.2 Mw a fost produs 1943, la adâncimea de 9,9 km.

Alte cutremure mai semnificative produse în zonă au fost:

  • 1912 – 4.5 Mw, adâncime 10 km
  • 1916 – 3.9 Mw, adâncime 10 km
  • 1962 – 4 Mw, adâncime 16 km
  • 1963 – 4.5 Mw, adâncime 10 km.

„Cele două cutremure au fost resimțite pe o arie extinsă cuprinzând Oltenia, Banat, Hunedoara, partea de nord-est a Serbiei și de nord-vest a Bulgariei. Efectele cutremurelor au scăzut semnificativ cu distanța. Sistemul de tip dublet seismic înregistrat zilele acestea reprezintă cea mai intensă activare a zonei de când avem date despre această regiune”, au transmis reprezentanții INFP.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax