Connect with us
Advertisement

Actualitate

Serviciile stomatologice ar putea fi incluse în pachetul de bază al programului naţional de prevenţie al Ministerului Sănătății

Publicat

Pentru a reduce incidenţa afecţiunilor stomatologice, mai ales la copii, Ministerul Sănătăţii (MS) doreşte includerea stomatologiei într-un program naţional de prevenţie. Scopul urmărit este acela de a acoperi o gamă cât mai largă a urgenţelor stomatologice din Unităţile de Primiri Urgenţe.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, s-a întâlnit, marţi, cu reprezentanţi ai Colegiului Medicilor Dentişti din România (CMDR). În cadrul întâlnirii s-a discutat despre importanţa sănătăţii orale, impactul acesteia asupra sănătăţii publice, serviciile stomatologice incluse în pachetul de bază, şi despre modificarea prevederilor legale ce reglementează exercitarea profesiei de stomatolog. Tot în cadrul acestei întâlniri, Nicolaescu a ţinut să menţioneze ca principal obiectiv acoperirea cât mai largă a urgenţelor stomatologice, prin existenţa unui cabinet de urgenţe stomatologice în Unitaţile de Primiri Urgenţe, serviciu asigurat prin pachetul de bază.

După ce la 10 octombrie, reprezentanţi ai CMDR au declarat că pachetul de servicii medicale de bază reprezintă „un pacheţel de promisiuni prost ticluite”, care amăgeşte populaţia şi care conţine prevederi „discriminatorii şi cinice”, ei cerând atunci regândirea documentului si introducerea profilaxiei, ulterior şi-au exprimat acordul şi susţinerea programului iniţiat de MS, precum şi disponibilitatea de a elabora norme profesionale privind urgenţa stomatologică. Totodată, MS a a pecizat că va lua în calcul şi includerea stomatolgiei în programul naţional de prevenţie, pentru a reduce incidenţa afecţiunilor de această natură, în special la copii şi se arată deschis la colaborare:

„Cea mai mare parte din propunerile de modificare a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, înaintate anterior de CMDR, au fost apreciate si sunt în curs de preluare. Ministerul Sănătăţii şi Colegiul Medicilor Dentişti din România, vor continua dialogul şi vor avea consultări pe toate subiectele şi politicile privitoare la medicina dentară”.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor Stomatologi din Bucureşti, Alexandru Brezoescu, a declarat, în 2 octombrie, că pacienţii copii au rămas fără tratament stomatologic gratuit în 2013, după ce banii alocaţi medicinei dentare au fost reduşi la zero.

În luna aprilie a acestui an, medicii stomatologi avertizau că prin tăierea alocaţiei bugetare, care era oricum cea mai mică din sistem, în valoare de 57,8 milioane lei in 2012, împărţiţi la 2.800 de dentişti care aveau contract cu casa de asigurări, numărul persoanelor cu probleme stomatologice, va creşte.

Tot atunci, MS anunţa că va încerca, la rectificarea bugetară, revizuirea fondurilor pentru programele din domeniul stomatologiei, însă, dacă nu vor fi gasiţi banii necesari, demersul va fi amânat pentru 2014.

Sursa: HotNews

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement