Connect with us
Publicitate

Actualitate

SFÂNTA ANA, ocrotitoarea copiilor. Tradiții și superstiții legate de sărbătoarea din 9 septembrie. Ce nu ar trebui să faci

Publicat

Creștinii ortodocși și greco-catolici îi prăznuiesc în 9 septembrie pe Sfinții Ioachim și Ana, părinții Fecioarei Maria.

Sfânta Ana: ocrotitoarea copiilor și a maternității.

Citește și SFÂNTA ANA: Nume care se sărbătoresc în 9 septembrie. Cui îi poți trimite mesaje de ”La mulți ani” de onomoastica

Monarhii de la Schitul Sfânta Ana din Muntele Athos, povestesc istorisiri nenumărate despre familii care şi-au pierdut orice nădejde de a mai avea copii, dar cu ajutorul Sfintei Ana au devenit părinţi, atunci când cu evlavie şi credinţă i-au cerut prin rugăciune ajutorul.

Sfânta Ana, mama Maicii Domnului, este socotită ocrotitoarea copiilor şi a maternității, căci ea a zămislit la bătrâneţe, după multe rugăciuni, lacrimi şi post.

Ioachim și Ana, bunicii lui Hristos

Sfânta Ana avea două surori: Maria şi Sovia, aceasta din urmă este mama Sfintei Elisabeta şi bunică a Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.

Sfântul Ioachim, tatăl Născătoarei de Dumnezeu, a fost din seminţia lui Iuda, descendent pe linie paternă al regelui David.

Acesta trăia în Nazaretul Galileii, având soţie pe Ana, din seminţia lui Levi, din neamul lui Aaron, fiica lui Mathan preotul şi a Mariei din seminţia lui Iuda din Betleem.

Însoţirea Sfinţilor şi dumnezeieştilor Părinţi ai Maicii Domnului era cunoscută ca fiind de neam mare şi bogat, provenind ei din cele două case mari ale lui Israel, casa împărătească şi casa preoţească.

Sfinţii şi Drepţii dumnezeieşti Părinţi Ioachim şi Ana trăiau în pace în Nazaret, dar ajunseseră la o vârstă înaintată fără a avea copii.

Cu toate că erau bogaţi şi iubitori de Dumnezeu, din cauza nerodirii lor, Ioachim şi Ana erau defăimaţi, fiind socotiţi de contemporanii lor nevrednici şi neplăcuţi lui Dumnezeu.

Tradiţia spune că în al 50-lea an al căsătoriei Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana, preotul de la Templu le-a refuzat în public jertfa, numindu-i „blestemaţi”.

Cum s-a născut Fecioara Maria

Auzind aceasta, Sfântul Ioachim s-a mâhnit atât de tare, încât nu a mai putut să se întoarcă la casa sa. S-a dus în câmp, la păstorii pe care îi avea, şi a plâns pentru două lucruri: pentru nerodire şi pentru ocară.

Dar şi-a adus aminte de strămoşul său Avraam, care la bătrâneţe a fost dăruit cu fii, şi a început să se roage Domnului şi Dumnezeului lui Israel ca să fie miluit, să i se ridice ocara dintre oameni şi să se dea rod însoţirii sale la bătrâneţe.

Sfânta Ana, aflând ce s-a întâmplat la Templu şi că a fost părăsită, cu multă durere s-a rugat la Dumnezeu, promiţându-I că, de va naşte fiu sau fiică, îi va închina Lui pruncul cu toată inima.

Aflaţi în durere, cei doi părinţi au primit veste prin arhanghelul Gavriil că rugăciunea lor nu a fost trecută cu vederea şi că Dumnezeu le va trimite binecuvântarea Sa, iar pruncul se va umple de Duh Sfânt din pântecele mamei sale şi că va fi un „vas ales lui Dumnezeu”. (Luca 1, 4-23)

Sfinţii Părinţi au avut după 50 de ani de însoţire primul copil, pe Maica Domnului, născută în cea de-a opta zi a lunii septembrie.

Sfântul Ioachim a murit după câţiva ani de la naşterea Maicii Domnului, având vârsta de 80 de ani, iar Sfânta Ana, fiind văduvă, a plecat din Nazaret la Ierusalim şi acolo, aproape de fiica sa, rugându-se în biserica lui Dumnezeu, a trecut la Domnul, având 69 de ani.

Sfânta Ana – tradiții și superstiții

Este un prilej pentru a spune ”La mulți ani!”, de onomastică, persoanelor care au acest nume, prin mesaje, urări, și felicitări de Sfânta Ana.

În unele zone din Ardeal, localnicii obișnuiau să stropească frunțile copiilor cu apă sfințită, în semnul sfintei cruci.

În Moldova, se spune că femeile însărcinate care intră în biserică în această zi vor avea o sarcină ușoară.

Potrivit tradiției, în această zi este bine să dai de pomană pentru cei care au trecut la cele veșnice.

În această zi este bine să mănânci pe săturate și să le oferi și celorlalți oameni din puținul pe care îl ai.

Este ziua în care poți face un bine, fără să aștepți ceva la schimb.

Este ziua în care e bine să cumperi un cadou, unui copil din familie.

Se spune că în ziua Sfintei Ana nu este bine să te cerți cu cei din jur, deoarece toate supărările pe care i le poți provoca unei persoane mai târziu se întorc împotriva ta.

Nu ar trebui să muncești munci grele în această zi. Dacă o vei face, se spune că vei avea parte numai de necazuri grele în viață.

Nu ar fi bine nici să dai bani cu împrumut. În ziua de Sf. Ana nu este bine să împrumuți lucruri sau haine din casă.

Nu ai voie să te culci devreme. Se spune că oamenii leneși nu vor avea noroc în fața lui Dumnezeu.

surse: crestinortodox.ro, sfantaana.ro,

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate