Connect with us
Advertisement

Eveniment

Sfinții Arhangheli MIHAIL și GAVRIL: Îngerii care se sărbătoresc timp de trei zile. Fiecare zi are o denumire

mihail si gavril

Publicat

Tradiții și superstiții de soborul Sfinților Mihail și Gavril. În calendarul popular cei doi îngeri se serbează trei zile, în 8, 9 și 10 noiembrie. Prima zi se numește capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului.

O zi deosebit de importantă a calendarului ortodox o reprezintă ziua de 8 noiembrie, respectiv sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril.

Citește și MESAJE de Sfinţii Arhangheli MIHAIL și GAVRIL 2019. Felicitări și urări pentru oameni dragi. Colegi, rude, prieteni

Arhanghelii din calendarul bisericesc sunt conducătorii cetelor de îngeri, având aripi şi purtând săbii, ca simbol al biruinţei, şi sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre rai. Despre Arhanghelul Mihail se știe că este conducătorul oștilor cerești-îngerești, iar despre Arhanghelul Gavril știm că este vestitorul Fecioarei Maria că va naște pe Mântuitorul lumii, pruncul Iisus.

Lucruri pe care nu le știai despre cei doi Sfinți Arhangheli

  • Cuvântul arhanghel provine din limba greacă veche – archangelos archon , care înseamnă conducător, și aggelos, care înseamnă înger.
  • Sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil este de fapt sărbătoarea tuturor îngerilor. Primul care a fost sărbătorit este Mihail, după care a urmat arhanghelul Gavriil/Gabriel și mai cunoscut este Rafael, sărbătorit de catolici.
  • Titlul sărbătorii în calendarul ortodox este Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri.
  • Îngerii păzitori sunt primiți cu ocazia botezului.
  • Cuvântul sobor înseamnă adunare, fiind un cuvânt vechi de proveniență slavă. Acesta se referă la adunare de oameni, sfat, consfătuire, întrunire.
  • În icoane, îngerii sunt pictați cu aripi, cu chip uman. În biserici îi vedem pe catapeteasmă, pe peretele despărțitor între altar și restul bisericii. Pe celelalte două uși laterale de la intrare, sunt înfățișați Sfinții Mihail și Gavril, Mihail pe ușa din stânga și Gavril pe ușa din dreapta.
  • Sărbătoarea lor este cu o săptămână înainte de începerea postului Nașterii Domnului.
  • Cifra 8 reprezintă simbolul vieții veșnice, infinitul.

Citește și Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril. Peste un milion de români îşi sărbătoresc onomastica. Semnificaţia

Tradiții și superstiții de soborul Sfinților Mihail și Gavriil

Se obișnuiește ca în ziua de Sfântul Mihail și Gavril, sau în ajunul sărbătorii de Sfântul Mihail și Gavril, să se împartă pomană pentru sufletele morților, aceste ofrande numindu-se popular “Moșii de Arhangheli”.

Totodată, un vechi obicei spune că de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril se aprind lumânări atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei trecuți în neființă fără lumânare sau dispăruți în împrejurări năprasnice.

Altfel, în ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril se făcea marea pomenire pentru toți morții din familie.

Prin unele zone din Transilvania se coace, de Sfinții Mihail și Gavril, turta areților, areții fiind numele berbecilor despărțiți de oi. În această zi areții se împreună din nou cu oile, iar turta din grâu sau din porumb , gata coaptă și rumenită, se aruncă între oi.

Superstiția spune că dacă, această turtă, va cădea cu fața în sus, oilor le va merge bine când vor făta, dacă însă va cădea cu fața în jos, se spune că le va merge rău.

Ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril se serbează fiindcă ei iau sufletele oamenilor când mor.

Se spune că cel care lucrează în această zi, de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, se va chinui în ceasul morții până la ieșirea sufletului.

Ziua de 8 noiembrie este totodată “Vara Arhanghelilor”, care ține o zi. Pe lângă aceasta, între Arhangheli și Crăciun trebuie să mai fie între două și patru zile senine și călduroase care se numesc popular “Vara iernii”.

În folclor, se spune despre Arhanghelul Mihail că are putere asupra Soarelui şi a Lunii, pe care le eliberează din puterea dracilor, atunci când aceştia le fură (eclipse). De asemenea, se spune că are putere asupra soţiei lui Scaraoţchi, Mamareaua, care vrea să dea drumul la ger, pe pământ, dintr-odată. Arhanghelul Mihail o ţine şi da drumul gerului pe îndelete, ca să se obişnuiască oamenii cu el.

De ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil este bine să aprinzi o lumânare ca să ai „lumina” pe cealaltă lume. Este bine să aprinzi şi pentru morţii fără lumânare, sinucigaşii sau osândiţii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement