Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

SIMULARE BACALAUREAT 2014: Vezi SUBIECTELE la Limba și literatura română. Nivel de dificultate mediu în opinia elevilor din Alba


Publicat

elevi

Subiecte Simulare Limba Română. Peste 7.000 de elevi din județul Alba au susținut luni dimineața simularea examenului de final de liceu, Bacalaureatul. Așa cum se va întâmpla și la examen, subiectul a fost structurat în trei părți, un text la prima vedere pe baza căruia elevii au avut de răspuns la câteva întrebări, redactarea unui text argumentativ într-un număr limitat de cuvinte și de redactat un eseu în care să prezinte particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text narativ studiat din opera scriitorului Liviu Rebreanu. În opinia elevilor care au ieșit din săli după aproximativ o oră și jumătate, subiectul nu a fost greu.

Citește și  SUBIECTE SIMULARE BAC 2015, Română: Texte din Slavici, Arghezi şi Sebastian, importanţa ecranizării operelor şi a comunicării în familie »

Citește și SIMULARE BACALAUREAT 2014: BAREMELE de CORECTARE la proba de limba și literatura română pentru clasele a XI -a și a XII -a

Citește și SIMULARE BACALAUREAT 2014: MODELE de SUBIECTE cu BAREME pentru proba la MATEMATICĂ, la toate profilurile

Citește și SIMULARE BACALAUREAT 2014: Modele de SUBIECTE și BAREME pentru proba la ISTORIE


La primul subiect, elevii de clasa a XII-a, profil real tehnologic, au avut în față un fragment dintr-o piesă de teatru de Teodor Mazilu, Somnoroasa aventură. Pe baza fragmentului, acestora li s-a cerut să numească sinonime la mai multe cuvinte, să explice rolul virgulei într-o propoziție, să menționeze câteva motive literare și modalități de caracterizare a unui personaj, dar și să comenteze o secvență din text.

Cel de-al doilea subiect le-a propus elevilor să redacteze un text argumentativ despre importanța călătoriilor în formarea personalității tinerilor, în limita a 150-300 de cuvinte.

Subiectul al treilea le-a cerut elevilor să redacteze un eseu de maximum 900 de cuvinte în care să evidențieze particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text narativ studiat, scris de Liviu Rebreanu.

Elevii de clasa a XII-a, profil uman-pedagogic au avut de rezolvat un subiect pe următoarea structură: Subiectul I – Un text la prima vedere din opera „Titanic Vals”, de Tudor Muşatescu, pe baza căruia să se răspundă la nouă cerinţe. Subiectul II- Un text argumentativ despre importanţa studierii disciplinelor umaniste. Subiectul III – Un eseu în care să prezinte relaţia dintre două persoanaje dintr-un text studiat de Liviu Rebreanu.

La clasa a XI-a, profil real-tehnologic, subiectul a avut aceeași structură. La primul subiect, elevii au avut în față un text la prima vedere, un fragment din Margărita de Vasile Alecsandri. Pe baza textului, elevilor li s-a cerut să numească sinonime la mai multe cuvinte din text, să explice rolul virgulei într-o secvență, să construiască un enunț care să conțină verbul „a duce”, să precizeze două motive literare din text și perspectiva narativă folosită de autor. De asemenea, aceștia au avut de comentat un fragment din text, în limita a 60-100 de cuvinte.

La subiectul al doilea, elevii au avut de redactat un text argumentativ despre impactul rețelelor de socializare asupra tinerilor, în limita a 150-300 de cuvinte.

Subiectul al treilea, care li s-a părut elevilor cel mai dificil, le-a cerut acestora să scrie un eseu de 600-900 de cuvinte, în care să evidențieze particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o comedie studiată.

La clasa a XI-a, profil uman-pedagogic, subiectul a avut următoarea structură: Subiectul I – Un text din opera „Tinereţe fără tinereţe”, de Mircea Eliade, pe baza căruia să se răspundă la nouă cerinţe, Subiectul II- Un text argumentativ despre rolul artei în educaţia tinerilor, Subiectul III – Un eseu despre relaţia dintre două personaje dintr-o comedie studiată.

Simularea Bacalaureatului reprezintă un antrenament pentru examenul ce va avea loc în această vară, și se desfășoară exact în felul în care va fi examenul. Accesul în săli va fi permis până la ora 8:30, iar testarea propriu-zisă începe la ora 9:00, când profesorii vor deschide plicurile sigilate care conțin subiectul. Elevii au la dispoziție trei ore pentru a rezolva toate cerințele, aceștia fiind supravegheați de doi profesori de alte specialități, dar și de camere video în școlile care dețin astfel de echipamente. Profesorii supraveghetori provin din școala în care elevii susțin simularea, iar președintele comisiei de organizare a simulării este directorul liceului. Elevii sunt repartizați pe clase în ordine alfabetică, iar listele vor fi afișate pe ușile claselor unde se susțin probele. Fiecare elev este așezat singur în bancă.

În judeţul Alba sunt 14 centre de corectare a lucrărilor. La Alba Iulia sunt organizate astfel de centre la Colegiul Naţional HCC şi Colegiul Tehnic “Apulum”, la Aiud – Colegiul Naţional “Titu Maiorescu” şi Colegiul Tehnic, la Blaj – Colegiul Naţional “Inochenţie Micu Clain” şi Liceul Tehnologic “Ştefan Manciulea”, la Câmpeni – Colegiul Naţional “Avram Iancu” şi Liceul Tehnologic Silvic, la Cugir – Colegiul Naţional “David Prodan”  şi Colegiul Tehnic “I.D. Lăzărescu”, la Ocna Mureş – Liceul Teoretic “Petru Maior” şi Liceul Tehnologic, la Sebeş – Colegiul Naţional “Lucian Blaga” şi Liceul cu Program Sportiv. Lucrările se vor corecta în alte centre faţă de cele în care au fost susţinute testările.

Din datele disponibile până la ora 10.30, cele mai multe absenţe la simularea de limba română au fost înregistrate în rândul elevilor de la seral. Precizăm că la ora amintită site-ul ISJ Alba nu este funcţional, din cauza unor probleme tehnice.

Rezultatele vor fi afișate în data de 14 martie și vor fi analizate la nivelul fiecărei unitati de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinte cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptarii unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare.

Citește și BACALAUREAT 2014: MODELE de SUBIECTE şi calendarul probelor din acest an. Detalii despre examenDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comments

 1. Asdqwe

  luni, 03.03.2014 at 14:12

  Simularea a fostc…comedie.

 2. gicu

  luni, 03.03.2014 at 19:42

  Ba boilor Eminescu a fost Eminescu , Creanga a fost Creanga, Ion Slavici a fost Ion Slavici, Rebreanu a fost Rebreanu, pana cand bai boilor v-ati apucat voi sa-l comentati sa-l externalizati sa-l f***** in pricepere .Nimic nu mai are valoare ,nimic nu-i mai atrage pe tineri din cauza conceptiilor voastre demente .Mergeti la psiholog!. Cand I. Creanga a venit fara chiloti voi l-ati transformat ca a venit fara lenjerie intima exact ca Gargantua si Pantraguel. Unde mai sunt farmecul povestirilor care ii captau pe elevi daca voi a-ti ajuns sa filozofati ca boii pe nimica toata .

 3. Elevu` model

  luni, 03.03.2014 at 21:12

  Gicu, nu stiu unde MAI SUNT farmecul. Nu mai critica fara sa te vezi pe tine !

 4. Bettina

  luni, 03.03.2014 at 22:44

  Ați face bine să corectați, „La primul subiect, elevii de clasa a XII-a profil real tehnogic lau avut în față un fragment dintr-o piesă”.Nu are logică, este scris cu greşeli gramaticale, fapt care este cel puțin interzis a fi folosite de către redactori.

  • moderatorul de serviciu

   luni, 03.03.2014 at 22:53

   @Bettina, la tehnologic s-a scris tehnogic. Am corectat. Probabil s-a grabit ca sa vedeti voi repede subiectele. Multumim de observație. Se mai intampla

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Cătălin Drulă, luat în vizor de liderii PNL: Nu îți poți ataca premierul dacă nu ți-ai făcut deja bagajele

Publicat

Florin Cîțu le-a spus colegilor din conducerea PNL că orice ministru care își va critica colegii sau pe premier va fi revocat ”imediat” din funcție. ”Nu îți poți ataca premierul dacă nu ți-ai făcut deja bagajele”, a spus și Orban.

”Nu poți veni în ședința de guvern după astfel de declarații”, a spus Florin Cîțu, potrivit surselor G4Media.ro.

Premierul s-a referit direct la declarațiile ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, care l-a caracterizat drept ”zombie politic”.

Legat de demiterea lui Vlad Voiculescu, premierul a spus că ”eu nu am luat o decizie peste noapte. Am tot amânat și am analizat. Eu am tot spus, miniștrii sunt evaluați”.

Ludovic Orban, președintele PNL, a spus în aceeași ședință că îl susține total pe Florin Cîțu, adăugând că remanierea lui Vlad Voiculescu a fost ”corectă, constituțională, o aștepta toată lumea”.

În ceea ce privește declarațiile lui Drulă, Orban a spus în ședința PNL că ”nu îți poți ataca premierul dacă nu ți-ai făcut deja bagajele. Dacă o să mai facă, va trebui demis orice ministru care va da declarații că a lui Drulă”.

Citește știrea completă pe G4Media.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SONDAJ CURS: PNL, singurul partid din coaliție care pierde procente din cauza măsurilor de austeritate. AUR profită și crește

Publicat

Partidul Național Liberal (PNL) a scăzut cu 5 procente față de sondajul din februarie 2021, iar PSD cu un procent.

USR PLUS rămâne la același nivel.

O creștere cu 3 procente înregistrează AUR, singurul partid care a profitat de nemultumirea propulației pentru măsurile de austeritate luate de guvern.

Scandalurile din Coaliția la guvernare au fost decontate decontate masiv de liberali.

Sondajul de tip Omnibus realizat de Centrul de Sociologie Urbana și Regională – CURS în luna aprilie arată o scădere accentuală a PNL, în timp ce dificilii parteneri de guvernare de la USR PLUS își conservă pozițiile, scrie stiripesurse.ro

 

 

Potrivit cercetării sociologice, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, scorurile partidelor ar fi următoarele:

 • PSD – 33% (aproape la fel ca în sondajul CURS din februarie (34%); 29% la alegeri)
 • PNL – 21% (faţă de 26% în sondaul din ianuarie și 25 în februarie/ 26% la alegeri)
 • USR-PLUS – 16% (la fel ca în sondajul din ianuarie şi februarie și la fel ca la alegeri)
 • AUR – 12% (12% în sondajul din ianuarie și 9% în februarie/ 9% în alegeri)
 • UDMR – 4% (faţă de 4% în ianuarie și februarie şi 5% în alegeri)
 • PMP – 5% (în creștere faţă de sondajul din ianuarie și februarie când erau la 3% şi în creștere cu 1% faţă de alegeri – 4%)
 • PPU-sl – 4% (3% în februarie)
 • Pro România – 3% (în creștere faţă de sondajul din ianuarie (25) și februarie (2%) şi în scădere cu 1% faţă de alegeri)
 • Altul – 2%

Metodologia de realizare a sondajului

Universul de eşantionare: populaţia adultă rezidentă din România, în vârstă 18 ani şi peste

Volumul eşantionului: 1107 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste

Tipul eșantionului: probabilist, multistadial, stratificat

Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%

Metoda de culegere a datelor: metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

Validarea eșantionului: s-a realizat pe baza ultimelor date INS

Datele sunt neponderate

Perioada de realizare: 14-17 aprilie, 2021

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Campanie de donare de sânge la Alba Iulia. Cum te poți programa și dona cu ajutorul unei aplicații de pe telefon

Publicat

Centrul de Transfuzie Sanguină Alba Iulia, împreună cu studenții din cadrul UMF Cluj organizează o campanie de donare de sânge.

A fost creată și o aplicație prin care cei care se programează, și ulterior, donează sânge, adună puncte și beneficiază de ofertele partenerilor campaniei. 

Campania de donare de sânge se desfășoară în perioada 19-23 aprilie, între orele 7.30-12.00.

Pentru mai multe detalii puteți suna la: 0258.834.050.

Prin câțiva pași simpli veți putea beneficia de ofertele celor care susțin campania de donare sanguină.

 1. Descărcați aplicația;
 2. Vă programați pentru donare;
 3. După analize, puteți dona sânge;
 4. Scanați codul pentru validare;
 5. Adunați punctele și beneficiați de oferte.

Aplicația BlooDoChallenge poate fi descărcată din App Store sau Google Play

Centrul de Transfuzie Sanguină Alba Iulia se află în incinta Spitalului Județean de Urgențe Alba, situat pe Bulevardul Revoluției 1989, numărul 23.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Medalii de aur, argint și bronz pentru practicanții de taekwondo din Alba, la Campionatul Național desfășurat la București

Publicat

14 medalii de aur, argint și bronz au obținut practicanții de taekwondo ai clubului Revolution Academy Alba, la Campionatul Național de Taewondo WT, desfășurat în weekendul ce a trecut la București.

Clubul din Alba a participat cu 16 sportivi, mulți dintre ei având o vârstă fragedă și pentru unii fiind chiar prima participare la o competiție sportivă de o anvergură națională.

Medalii de aur

Jelea Eduard -25 kg locul 1

Gemanescu Nicoleta +30 kg

Vas Karina -30 kg

Boloage Alecsandru -45 kg

Galea Mario -44 kg

Medalii de argint

Luha Eduard -40 kg

Dan Alexandru +40 kg

Cetean Eduardo -37 kg

Fara Alex -40 kg

Groza Alexandra +50 kg

Cetean Luca -25 kg

Medalii de bronz

Dobarta Roxana +30 kg

Popa Vasile -35 kg

Ghenescu Natalia -51kg

”Încă odată am adus Alba Iulia pe podium, la un sport olimpic. Chiar dacă a fost pandemie, chiar dacă a trebuit să ne antrenam în condiții improprii, am reușit să obținem 14 medalii de aur, argint și bronz la un campionat național. Susținerea financiară este exclusiv din partea părinților și a unor persoane care ne sunt aproape încă de la prima competiție la care am participat.

De mai bine de doi ani ne antrenam într-un spațiu în care nu mai încăpem, dar totuși facem performanță și ducem Alba Iulia, Sebeșul și județul Alba pe podium la toate competițiile la care participăm”, a declarat pentru alba24.ro, Alin Moldovan, antrenorul clubului Revolution Academy Alba Iulia.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate