EDUCAȚIE
Simulare BACALAUREAT 2021: SUBIECTELE și BAREMELE – Matematică și Istorie, proba obligatorie a profilului, publicate de minister

Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a au susținut astăzi simularea la Matematică sau Istorie – proba obligatorie a profilului pentru examenul de Bacalaureat 2021.
Testarea s-a desfășurat în condiții speciale, dar similare celei pentru examen.
Vezi și: Vacanța de primăvară, extinsă din 2 aprilie până în 4 mai. De la Paștele catolic, la Paștele ortodox. Anunțul ministrului Educației
Ministerul Educației a publicat, în jurul orei 15.00, subiectele și baremele pentru simulare proba de Matematică și Istorie.
Simulare Bacalaureat 2021 – proba obligatorie a profilului – subiecte și bareme – 23 martie 2021:
MATEMATICĂ
Matematică-informatică
Subiect Mate-Info – Simulare Bacalaureat 2021
Barem Mate-Info – Simulare Bacalaureat 2021
Matematică – Științe ale Naturii
Subiect Mate-Științe Nat – Simulare Bacalaureat 2021
Barem Mate-Științe Nat – Simulare Bacalaureat 2021
Matematică – Tehnologic
Subiect Mate-Tehn – Simulare Bacalaureat 2021
Barem Mate-Tehn – Simulare Bacalaureat 2021
Matematică – Pedagogic
Subiect Mate-Ped – Simulare Bacalaureat 2021
Barem Mate-Ped – Simulare Bacalaureat 2021
ISTORIE
Subiect Istorie – Simulare Bacalaureat 2021
Barem Istorie – Simulare Bacalaureat 2021
Citește și Modele de subiecte pentru BACALAUREAT 2021: TOATE testele de antrenament și baremele publicate de Ministerul Educației
Au fost înregistrate peste 800 de absențe la simularea examenului de Bacalaureat în Alba, proba obligatorie a profilului – Matematică și Istorie.
Dintre cei absenți, 22 au fost cazuri în legătură cu carantinare COVID.
Potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Școlar Județean Alba și comunicate pentru Alba24.ro de către inspector școlar general adjunct Dan Cherecheș, dintre cei 2.917 elevi înscriși (2.265 la Matematică și 652 la Istorie), s-au prezentat 2.054, din care 1.448 la Matematică și 606 la Istorie. Prezența a fost de 70%.
Nu s-au prezentat la proba de simulare a examenului de Bacalaureat 863 de elevi: 817 la Matematică și 46 la Istorie.
Simularea continuă miercuri cu proba la alegere a profilului.
Fiecare lucrare este evaluată de doi profesori evaluatori: cadrele didactice din unitatea de învățământ care au urmat sau urmează programul de formare a profesorilor evaluatori pentru examenele și concursurile naționale vor fi selectate cu prioritate pentru evaluarea lucrărilor.
Rezultatele nu se contestă, nu se afișează și nu sunt făcute publice; sunt analizate la nivelul fiecărei clase.
Vezi și Simulare BACALAUREAT 2021. SUBIECTELE și BAREMELE la Română, testarea din acest an. Cerințele pentru clasa a XII-a și a XIII-a
Unitățile de învățământ elaborează și transmit la inspectoratul școlar un raport pe școală, iar inspectoratul școlar elaborează un raport pe județ/municipiu și îl trimite la Ministerul Educației; raportul trebuie să includă și un plan de acțiune care cuprinde măsurile de monitorizare, control și remediere acolo unde se impune.
Calendar Simulare Bacalaureat 2021 (pentru clasele a XII-a și a XIII-a)
Luni, 22 martie: Limba și literatura română
Marți, 23 martie: Proba obligatorie a profilului: Matematică sau Istorie
Miercuri, 24 martie: Proba la alegere a profilului și specializării
Joi, 25 martie: Limba și literatura maternă
Miercuri, 31 martie: Comunicarea rezultatelor
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

EVENIMENT
Săptămâna prevenirii criminalității: acțiunile organizate de Poliția Alba, până în 27 mai

În perioada 22 – 27 mai 2022, la nivel național, se desfășoară evenimentul organizat de Poliția Română sub titlul „Săptămâna prevenirii criminalității”.
Inspectoratul de Poliție Județean Alba, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, va organiza, zilnic, activități preventive. Obiectivul este sensibilizarea cetățenilor cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecție, precum și prezentarea consecințelor ce decurg din comiterea de infracțiuni.
Luni, 23 mai, va fi dedicată prevenirii discriminării, marți, 24 mai, vor fi desfășurate activități de prevenirea violenței domestice, iar miercuri 25 mai vor fi abordate teme care vizează prevenirea victimizării și a disparițiilor de minori.
Joi, 26 mai, polițiștii vor desfășura activități specifice pentru siguranța online.
Vineri, 27 mai, activitățile vor fi dedicate preveniri infracțiunilor contra patrimoniului și siguranței rutiere, urmând să fie organizate ample acțiuni de informare a cetățenilor cu privire la cele mai eficiente modalități de protejare a locuințelor și bunurilor personale, acțiuni în trafic, menite să sporească siguranța rutieră și concursuri dedicate celor mai mici participanți la traficul rutier.
Regulile de circulație rutieră, explicate copiilor
Premergător Săptămânii Prevenirii Criminalității, dar în spiritul evenimentului, ieri, 21 mai, polițiștii Serviciului Rutier împreună cu polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei ai Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au fost alături de participanții la Junior Bike Race, concurs de montain-bike, dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 14 ani, care s-a desfășurat în comuna Ciugud.
Au fost repetate regulile de circulație rutieră dedicate bicicliștilor și pietonilor și s-au legat prietenii.
Grupul de copii ucraineni, prezenți la competiție, au învățat lecția siguranței în limba lor maternă, de la o polițistă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, vorbitoare de ucraineană.
Prin temele abordate în cadrul evenimentului „Săptămâna prevenirii criminalității”, polițiștii doresc să concentreze un număr mare de întâlniri cu cetățenii într-o perioadă de timp bine determinată, astfel încât, în colaborare cu parteneri – autorități locale, unități de învățământ sau mass-media, cetățenii să fie informați despre necesitatea adoptării unei conduite de auto protecție, în vederea reducerii riscului de victimizare.
ADMINISTRATIE
Cetatea Dacică de la Căpâlna, preluată în administrarea Consiliului Județean Alba, pentru restaurare. Proiectul intră la vot

Consiliul Județean Alba va prelua în administrare Cetatea dacică de la Căpâlna. Autoritatea intenționează să restaureze locația aflată pe lista monumentelor UNESCO. Proiectul intră la vot în ședința din 24 mai.
Cetatea urmează să fie trecută din proprietatea comunei Săsciori în proprietatea consiliului, având în vedere prevederile Legii nr. 23 din 20 martie 2020 privind regimul juridic al Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO şi unele măsuri pentru protejarea acestora.
Mai multe licitații pentru proiectarea lucrărilor de restaurare și punere în valoare a acesteia, organizate în ultimii trei ani de Institutul Național al Patrimoniului, prin Programul Național de Restaurare, au fost anulate, din lipsă de ofertanți.
”Conform legislației în vigoare privind protejarea monumentelor istorice, Județul Alba, prin Consiliul Județean Alba, are obligația să asigure paza monumentelor istorice, a zonei de protecţie a acestora, să protejeze, să conserve şi să pună în valoare Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei.
Pentru realizarea acestor obligații, Situl arheologic Căpâlna, care cuprinde Cetatea de la Căpâlna și zona primară de protecție, trebuie să fie cuprins în domeniul public al Județului Alba, conform legii nr. 50/1991 privind autorizarea executărilor lucrărilor de construcție, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, de arată în documentația proiectului.
Cetatea dacică de la Căpâlna, parte din reţea de apărare în jurul Sarmizegetusei Regia
Cetatea dacică de la Căpâlna, ridicată în timpul domniei lui Burebista, este așezată strategic la o altitudine de aproape 610 metri, având o poziţie dominantă pe Valea Sebeșului.
Cetatea bara accesul pe drumul care, pornind de la Polovragi, străbătea munţii prin Pasul Urdele şi cobora în Valea Sebeșului.
Împreună cu fortificaţiile Costeşti, Baniţa şi Tilişca, forma o reţea de apărare în jurul Sarmizegetusei Regia, însă a fost distrusă de un incendiu de proporţii ce a avut loc în timpul războaielor daco-romane de la începutul secolului al II-lea.
Cetatea Dacică de la Căpâlna (sec. I a. Chr – II p. Chr) a fost edificată pe „Dealul Cetății” care se înalță în stânga râului Sebeș (Valea Frumoasei), legat fiind de restul înălțimilor de o șa îngustă și mărginit de două pâraie (Valea Gărgălăului și Pârâul Râpii).
Cetatea dacică de la Căpâlna face parte din complexul Cetăților dacice din Munții Orăștiei. Aceasta este cuprinsă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO sub denumirea de „Sit arheologic Căpâlna” .
Șaua de legătură a fost barată de daci cu șanțuri și valuri de pământ prevăzute cu palisade. Partea superioară a mamelonului, amenajată în terase, este apărată de un turn-locuință prins în zidul de incintă.
Turnul-locuință se află în dreptul zonei de acces în sit, pe o platformă tăiată în stâncă. Are plan pătrat ( latura de 9,5 metri și grosimea zidului de 1,73 m) și intrarea pe latura de E (largă de 1,26 m).
Zidul de incintă, inegal ca grosime (de la 1,5 m la 2,5 m) se păstrează acum pe cea mai mare parte din lungimea sa doar cu un singur parament (cel exterior).
Perimetrul cetății (zidul și turnul – locuință) măsoară 280 de metri. Intrarea în cetate se făcea prin turnul de pe latura de S. Pe latura de N-E se afla o intrare secundară mărginită de două ziduri.
În interioriul cetății se ridicau mai multe construcții: pe cea mai înaltă terasă un turn de veghe din lemn, o construcție cu pereții de lemn și baza din piatră lângă turnul – locuință, o scară cu bază de piatră, un canal și mai multe barăci de lemn.
Zona protejată Căpâlna
„Zona protejată Căpâlna” are o suprafață de 490 ha (din care situl Căpâlna – 55 ha) și se situează în sud-vestul teritoriului administrativ al comunei Săsciori, la circa 2 kilometri de vatra satului Căpâlna.
Calea de acces este DN 67 C Transalpina, care leagă orașele Sebeș (Alba) și Novaci (Gorj). Situl are un singur acces, prin șaua care leagă Dealul Cetății de Dealul Stăunilor.
Accesul pe platoul pe care este amplasată Cetatea Dacică Căpâlna se poate face pornind de la șosea pe o potecă de cca. 2,3 kilometri, parțial circulată cu mijloace auto 4 x 4.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
EVENIMENT
Bărbatul dat dispărut la Sebeș a fost găsit într-o grădină, cu ajutorul unui câine de căutare. A fost transportat la spital

Bărbatul dat dispărut la Sebeș duminică a fost găsit, după-amiaza, într-o grădină din municipiu. Era conștient, însă a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale. A fost găsit cu ajutorul unui câine de căutare de la Jandarmerie.
Este vorba despre bărbatul de 84 de ani, care plecase de la domiciliu și nu a mai revenit.
Vezi L-ați văzut? Un bărbat din Sebeș a plecat de acasă și nu a mai revenit. Familia și Poliția îl caută
Potrivit IPJ Alba, în urma cercetărilor efectuate de polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliție Municipiului Sebeș, împreună cu jandarmii, bărbatul dispărut a fost identificat, într-o grădină situată pe raza municipiului Sebeș, cu ajutorul unui câine de căutare/salvare persoane din dotarea Inspectoratului Județean de Jandarmi Alba.
Bărbatul era conștient dar necooperant și a fost transportat, de o ambulanță, la spital, pentru îngrijiri medicale.
La examinarea sumară, pe corpul bărbatului nu au fost identificate urme de violență.
Cercetările sunt continuate.
EVENIMENT
VREMEA în ALBA, 23-29 mai: maxime până la 30 de grade, câteva ploi și furtuni. Prognoza meteo pe zile, în localități din județ

Ziua de luni va fi mai răcoroasă, însă în continuare vremea se încălzește în județul Alba. Miercuri sunt anunțate maxime de 29-30 de grade Celsius.
Vor fi însă și câteva ploi și furtuni. În weekend se răcorește iar.
La munte, maximele vor varia între 11 și 19 de grade la Oașa, respectiv 14-23 grade la Arieșeni.
Prognoza meteo în localități din județul Alba, 23-29 mai
Luni, 23 mai
Alba Iulia: minime de 8 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; parțial însorit
Sebeș: minime de 8 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; o aversă
Șugag: minime de 6 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; o aversă
Oaşa: minime de 3 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; parțial însorit
Aiud: minime de 8 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; parțial însorit
Blaj: minime de 8 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; parțial însorit
Ocna Mureş: minime de 6 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; parțial însorit
Zlatna: minime de 8 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; parțial însorit
Abrud: minime de 6 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; parțial însorit
Câmpeni: minime de 6 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; parțial însorit
Arieşeni: minime de 5 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; parțial însorit
Cugir: minime de 8 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; o aversă
Marți, 24 mai
Alba Iulia: minime de 11 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; nori și soare
Sebeș: minime de 11 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; nori și soare
Șugag: minime de 9 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; o furtună
Oaşa: minime de 9 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; nori și soare
Aiud: minime de 12 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; nori și soare
Blaj: minime de 12 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; nori și soare
Ocna Mureş: minime de 10 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; nori și soare
Zlatna: minime de 10 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; nori și soare
Abrud: minime de 10 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; nori și soare
Câmpeni: minime de 10 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; nori și soare
Arieşeni: minime de 10 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; nori și soare
Cugir: minime de 11 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; nori și soare
Miercuri, 25 mai
Alba Iulia: minime de 15 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; o furtună
Sebeș: minime de 15 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; o furtună
Șugag: minime de 12 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; parțial însorit
Oaşa: minime de 10 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; o furtună
Aiud: minime de 14 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; o furtună
Blaj: minime de 14 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; o furtună
Ocna Mureş: minime de 13 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; o furtună
Zlatna: minime de 14 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; o furtună
Abrud: minime de 13 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; o furtună
Câmpeni: minime de 13 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; o furtună
Arieşeni: minime de 12 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; o furtună
Cugir: minime de 15 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; o furtună
Joi, 26 mai
Alba Iulia: minime de 13 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; parțial însorit
Sebeș: minime de 13 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; parțial însorit
Șugag: minime de 9 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; parțial însorit
Oaşa: minime de 8 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; parțial însorit
Aiud: minime de 13 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; parțial însorit
Blaj: minime de 13 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; parțial însorit
Ocna Mureş: minime de 13 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; parțial însorit
Zlatna: minime de 12 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; parțial însorit
Abrud: minime de 10 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; parțial însorit
Câmpeni: minime de 10 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; parțial însorit
Arieşeni: minime de 9 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; parțial însorit
Cugir: minime de 13 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; parțial însorit
Vineri, 27 mai
Alba Iulia: minime de 13 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; predominant noros
Sebeș: minime de 13 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; predominant noros
Șugag: minime de 11 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; predominant noros
Oaşa: minime de 8 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; predominant noros
Aiud: minime de 13 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; predominant noros
Blaj: minime de 13 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; predominant noros
Ocna Mureş: minime de 11 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; predominant noros
Zlatna: minime de 12 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; predominant noros
Abrud: minime de 10 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; predominant noros
Câmpeni: minime de 10 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; predominant noros
Arieşeni: minime de 10 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; predominant noros
Cugir: minime de 13 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; predominant noros
Sâmbătă, 28 mai
Alba Iulia: minime de 10 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; câteva furtuni
Sebeș: minime de 10 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; o furtună
Șugag: minime de 8 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; posibil aversă/furtună
Oaşa: minime de 4 grade Celsius, maxime 13 grade Celsius; o furtună
Aiud: minime de 9 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; averse
Blaj: minime de 9 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; averse
Ocna Mureş: minime de 8 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; averse
Zlatna: minime de 9 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; o furtună
Abrud: minime de 8 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; o furtună
Câmpeni: minime de 8 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; o furtună
Arieşeni: minime de 6 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; câteva furtuni
Cugir: minime de 10 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; o furtună
Duminică, 29 mai
Alba Iulia: minime de 10 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; ploaie scurtă
Sebeș: minime de 9 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; perioade de ploaie
Șugag: minime de 7 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; perioade de ploaie
Oaşa: minime de 5 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; perioade de ploaie
Aiud: minime de 9 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; perioade de ploaie
Blaj: minime de 9 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; perioade de ploaie
Ocna Mureş: minime de 8 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; șanse de ploaie
Zlatna: minime de 8 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; perioade de ploaie
Abrud: minime de 8 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; perioade de ploaie
Câmpeni: minime de 8 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; perioade de ploaie
Arieşeni: minime de 6 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; perioade de ploaie
Cugir: minime de 9 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; perioade de ploaie
sursa: accuweather.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News