Actualitate
Sindicatele din Poliție propun măsuri pentru întărirea autorității polițistului. Camere de luat vederi, închisoare pentru contravenţii şi alte solicitări
Sindicatele din poliţie îi cer ministrului de interne Gabriel Oprea să introducă sancțiuni alternative amenzii, constând în muncă în folosul comunității sau închisoare contravențională, pentru cei care nu plătesc amenzile. De asemenea, sunt solicitate mai multe măsuri pentru întărirea autorității polițistului.
Potrivit Sindicatului Național ProLex, autoritatea scăzută a poliţiştilor afectează deopotrivă pe cetăţeni, cât şi pe cei însărcinaţi să asigure ordinea şi siguranţa publică.
Sindicaliștii solicită modificarea Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice în sensul majorării pedepselor şi introducerii sancţiunii alternative amenzii constând în muncă în folosul comunităţii sau închisoare contravenţională pentru cei ce nu plătesc amenzile contravenţionale.
”Legislaţia actuală este ineficientă, amenzile nu se plătesc, procedura obligării la muncă în folosul comunităţii este greu de aplicat. Majoritatea poliţiştilor apreciază că era mai eficientă legea veche care prevedea sancţiunea închisorii contravenţionale”, se arată în propunerea Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor „ProLex”.
De asemenea, se solicită modificarea legii sub aspectul probatoriului şi dotarea poliţiştilor cu camere de luat vederi.
”După cum se ştie, un martor, chiar şi fictiv (neprezent la faţa locului) poate răsturna proba ce constă în constatarea poliţistului. În practică, sunt foarte multe situaţii în care nu sunt martori obiectivi sau persoane care să fie de acord să aibă calitatea de martor. Ne-au fost semnalate cazuri în care, şoferul a schimbat locul cu un pasager, sau a refuzat să oprească la semnalele agentului de circulaţie şi altă persoană a declarat ulterior că a condus autoturismul respectiv. Sunt doar o parte din situaţiile întâlnite în practică în care constatările poliţiştilor sunt anulate în instanţă din lipsa probelor sau prin folosirea unor probe mincinoase”, transmit reprezentanții polițiștilor.
O altă măsură propusă de sindicaliști este eficientizarea relaţiei cu mass-media. Potrivit acestora, comunicarea trebuie să fie făcută doar prin purtătorii de cuvânt, printr-un limbaj stereotip, fără prezenţa specialiştilor în studiourile de televiziune. „Avem printre noi mulţi eroi şi oameni cu performanţe în diferite domenii, dar, în emisiunile televizate, până şi în filmele româneşti, poliţiştii sunt prezentaţi în mod negativ, chiar ridiculizaţi”, mai precizează sindicaliștii.
Se dorește totodată eliminarea derogărilor şi respectarea condiţiilor de studii într-o anumită specialitate necesare pentru ocuparea funcţiilor de conducere şi de execuţie. Ocuparea funcţiilor vacante să se facă numai prin concurs şi cu transparenţă, nu prin selecţionare de personal.
”Derogările de la îndeplinirea condiţiilor legale pentru ocuparea unor funcţii s-au acordat şi se acordă şi în prezent, chiar dacă nu se mai aprobă de ministru sau inspectorul general, în mod direct, ci prin delegare de competenţă. Derogările reprezintă acceptarea la concurs a unor persoane ce nu îndeplinesc condiţiile legale de ocupare a funcţiei respective. În foarte multe cazuri, cei care beneficiză de derogare sunt şi chiar cei care ocupă funcţiile scoase la concurs”, explică sindicaliștii.
Nu în ultimul rând, se solicită separarea politicului de poliţie. „Ani de zile, funcţiile de conducere de la nivelul localităţilor (comune, oraşe, municipii) au depins de voinţa primarului, prefectului sau altor oameni politici. Exemplele le furnizăm la cerere. Poliţiştii trebuie să se subordoneze doar şefilor ierarhici, iar ocuparea funcţiilor de conducere nu trebuie să depindă de <recomandarea> politicienilor”, transmit reprezentanții polițiștilor.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News