Administrație
Sindicatul polițiștilor Europol: Blat la MAI pentru negocierea Acordului Colectiv. A fost sesizat Ministerul Muncii
Sindicatul angajaților din MAI, Europol, susține că Ministerul Afacerilor Interne nu a respectat termenul de 45 de zile calendaristice pentru inițierea negocierilor colective, deși organizația polițiștilor a solicitat inițierea negocierilor încă din 9 martie.
Reprezentanții Europol afirmă că MAI a încălcat și obligația de a furniza informații conform Legii Dialogului Social și și-a depășit atribuțiile legale, fiind sesizat Ministerul Muncii cu privire la conflict și nerespectarea procedurii de negociere.
Într-un comunicat publicat pe site-ul Europol, reprezentanții polițiștilor arată că, potrivit legislației în vigoare, după ridicarea stării de alertă, valabilitatea acordurilor/contractelor colective de muncă se prelungește cu încă 90 de zile, iar părțile au obligația inițierii negocierii colective în termen de 45 de zile de la încetarea acestei stări.
Întrucât Acordul colectiv pentru polițiști a expirat din data de 5 aprilie, însă a produs efecte în continuare datorită decretării stării de urgență și stării alertă, Europol a solicitat MAI inițierea negocierii colective pentru:
- Acordul Colectiv privind raporturile de serviciu ale funcționarilor publici cu statut special – polițiști din Ministerul Afacerilor Interne (pentru polițiști)
- Contractul Colectiv de Muncă la nivel de grup de unități din Ministerul Afacerilor Interne (pentru personalul contractual).
Sindicatul Europol consideră că ministerul condus de Lucian Bode a încălcat obligația de a comunica informațiile prevăzute de art. 130 alin. (4) și (5) din Legea 62/2011 a Dialogului social, iar reprezentanții MAI au cooptat la așa-zisa activitate de negociere a Acordului Colectiv, inclusiv organizații sindicale nereprezentative, fiind astfel încălcate prevederile art. 134 pct. 2 lit. b) din Legea nr. 62/2011 a Dialogului social.
”Scopul și urgența realizării negocierilor și semnării Acordului Colectiv, în aceeași zi de 05.05.2022 cu organizații nereprezentative nu poate fi altul decât acela de a nu fi obținute alte drepturi favorabile polițiștilor față de vechiul Acord Colectiv, având în vedere faptul că MAI-ul alături de aceste organizații s-au opus propunerilor pe care noi le-am prezentat.
Mai mult decât atât, constatăm că prin acest demers MAI-ul și a depășit atribuțiile, intrând sub incidența prevederilor art. 131 din Legea nr. 62/2011 a Dialogului social, venind în aceeași zi cu un Acord încheiat între organizațiile sindicale reprezentative prin intermediul căruia acestea să gireze participarea la negocieri și a organizațiilor sindicale nereprezentative, față de care ne-am manifestat dezacordul.
Asistăm astfel la un moment istoric în care MAI-ul adoptă o poziție de forță prin cooptarea la negocierea Acordului colectiv a organizațiilor sindicale nereprezentative, încălcând în mod flagrant și deliberat prevederile legii.
Este greu de înțeles, chiar inexplicabil pentru noi, cum reprezentanții MAI promovează o politică și o abordare duplicitară, în funcție de scopul pe care și-l urmăresc, dar de fiecare dată în defavoarea oamenilor pe care ar trebui să îi reprezinte” se mai precizează în comunicat.
sursa foto: arhivă, rol ilustrativ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Petru
vineri, 13.05.2022 at 12:46
Încă un s-a înțeles că STATUL are interesele sale.Nu este înteresat de angajații săi sau de la privat.
pilu
vineri, 13.05.2022 at 13:09
Încă mai avem miliţie după 30 de ani ! Tipic românesc, după chipul şi asemănarea celor ce ne conduc, prost.