Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Irineu Bistriţeanul, noul arhiepiscop de Alba Iulia. Ceremonia de instalare va avea loc în 5 iunie

Publicat

Eu cred că Dumnezeu va purta de grijă şi urmaşul meu de acolo va duce steagul înainte, astfel ca tot ce s-a făcut să se păstreze şi, mai mult, poate chiar să se sporeasca„. (ÎPS Andrei)

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a ales, joi, noul arhiepiscop al Eparhiei de Alba şi Mureş, prin vot secret. Cu 29 de voturi favorabile, Irineu Bistriţeanul va ocupa această funcţie. Celălalt candidat, Andrei Făgărăşanul, a primit doar 13 voturi.

Instalarea oficială în funcţia de arhiepiscop de Alba Iulia a P.S. Irineu Bistriţeanul va avea loc în data de 5 iunie, la Catedrala Reîntregirii.

Atuurile P.S. Irineu Bistriţeanul şi planuri de viitor

CV-ul impresionant şi mai ales studiile înalte îl calificau pe Prea Sfinţitul Irineu cu cele mai mari şanse să fie ales arhiepiscop la Alba Iulia.

„Era de aşteptat, pentru că el are doctoratul la Princeton, universitate din America, este o personalitate robustă, a trăit în Ardeal. Deci, ne aşteptam să fie ales”, a declarat un preot al Arhiepiscopiei Alba Iulia. Întrebat despre ce schimbări crede că s-ar putea produce în Arhiepiscopia Alba Iulia, odată cu venirea unui nou cârmuitor, acesta a spus că probabil se vor pune accente noi, însă nu crede că se vor produce schimbări negative. „Probabil că va pune nişte accente proprii pe anumite lucruri, specific arhiepiscopilor. Rău nu va veni nimic, doar că, probabil, va pune nişte accente noi, de exemplu, pe ideea de a face un turism monahal, pentru ca el este foarte pasionat de monahism. Pe acest lucru poate pune un accent nou, pe ideea de a stabili un traseu nou pentru cine doreşte să viziteze mănăstiri”, a dat un exemplu acesta, pe lângă accentele culturale, înainte să fie cunoscute declaraţiile P.S. Irineu.

Noul arhiepiscop al Alba Iuliei, P.S. Irineu, a declarat că va continua activitatea pastoral-misionară şi social-filantropică începută de Înaltpreasfinţitul Andrei, mitropolitul Clujului. O altă prioritate a noii misiuni în păstorirea Arhiepiscopiei este promovarea culturii. „În primul rând voi acorda o atenţie deosebită slujirii pe care păstorii sufleteşti, preoţii, o desfăşoară. Voi căuta să-i determin a avea cât mai multă râvnă pastorală şi un dinamism entuziast. Voi avea grijă de şcolile teologice şi de promovarea culturii. Cultura nu va fi neglijată, pentru că ştim că ea are rădăcinile în cultul liturgic. În al treilea rând, o atenţie deosebită voi acorda asistenţei sociale şi carităţii creştine”, a spus P.S. Irineu, potrivit Radio Trinitas, citat de Basilica.ro.

Reamintim că variantele propuse de Sinodul Mitropolitan la Cluj Napoca au fost reprezentate de P.S. Andrei Făgărăşanul – Episcopul-vicar în mitropolia Ardealului şi P.S. Irineu Bistriţeanul – episcop vicar al Clujului.

Candidaţii eligibili iniţial din Ardeal au fost PS Irineu Bistriţeanul – Episcop Vicar al Vadului, Feleacului şi Clujului, PS Vasile Someşanul – Episcop vicar al Vadului, Feleacului şi Clujului şi PS Ioan Selejan – Episcopul Covasnei şi Harghitei. Alegerea lui P.S. Andrei Făgărăşanul a fost o surpriză pentru teologii din Alba şi Mureş.

Criteriile impuse de BOR pentru eligibilitate la funcţia de arhiepiscop prevăd ca ierarhii să nu aibă peste 69 de ani, să aibă minim 7 ani de episcopat, o viaţă culturală şi religioasă, zel misionar şi simţ gospodăresc, să fi petrecut cel puţin 7 ani în Ardeal.

Prea Sfințitul  Episcop-vicar Irineu Pop-Bistrițeanul s-a născut la data de 2 iulie 1953, în comuna Băsești, județul Maramureș, primind la Botez numele de Ionel. Răspunzând vocației pentru Preoție, s-a înscris la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, unde timp de cinci ani (1968-1973) s-a dovedit un elev eminent, primind premiul întâi la sfârșitul fiecărei clase.

În toamna anului 1981, în urma unui examen riguros, a fost admis, pe primul loc, la cursurile de Doctorat din cadrul Institutului Teologic de Grad Universitar din București. A urmat aceste cursuri între anii 1981-1984, având ca specializare principală disciplina Teologia Morală , sub îndrumarea științifică a distinsului părinte profesor, teolog și filolog Dr. Dumitru Radu. La 10 iunie 1984, fericitul întru pomenire, patriarhul Iustin Moisescu i-a acordat rangul de protosinghel. Între anii 1985- 1988 a beneficiat de o bursă de studii în America, la Institutul Teologic Prezbiterian din Princeton, statul New Jersey, unde s-a specializat în cadrul Eticii sociale, având coordonator pe ilustrul profesor Dr. Charles West. În paralel cu munca de cercetare și documentare, și-a redactat o bună parte din teza de doctorat.

Din anul 1994, Prea Sfinția Sa a adus o contribuție deosebită la susținerea și dezvoltarea învățământului teologic universitar clujean și la formarea viitorilor slujitori ai Bisericii, prin predarea cursurilor de Morală creștină și Spiritualitate ortodoxă la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. De asemenea, predă cursuri de Filozofia religiei la Facultatea de Drept din cadrul Universității creștine ,,Dimitrie Cantemir”.

Prea Sfințitul Irineu a activat în unele asociații și societăți, și anume ca membru de onoare în Asociația de prietenie România-Israel, ca președinte în Asociația Filantropică Christiana, ca secretar al Asociației Internaționale a Studenților din Princeton Seminary. În felul acesta, a promovat prietenia și fraternitatea, iubirea creștină și umanismul evanghelic, conștient că este bine și frumos ,,să locuiască frații împreună” (Ps. 132, 1). La 23 decembrie 1999, i s-a acordat titlul de Cetățean de onoare al Municipiului Cluj-Napoca, „pentru contribuția deosebită la promovarea valorilor spirituale creștine în societatea românească și pentru prestigioasa activitate pe tărâm cultural”. Din anul 2000, este și președintele Comisiei locale de Bioetică.

La data de 26 octombrie 1989 a primit şi rangul de arhimandrit, după care a fost numit în funcţia de superior al Aşezămintelor ortodoxe româneşti de la Ierusalim şi Iordan şi de reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Patriarhia Ierusalimului.

Reîntors în România, a slujit puţin timp la catedrala patriarhală. În data de 4 octombrie 1990, a susţinut teza de doctorat cu subiectul Chipul lui Hristos în viaţa morală a creştinului fiind declarat ,,Doctor în teologie”, cu calificativul “excepţional”. La scurt timp, în 30 octombrie 1990, în urma recomandării Arhiepiscopului Teofil Herineanu şi la propunerea Sinodului Permanent al Mitropoliei Ardealului, Prea Cuviosul Arhimandrit Irineu Pop a fost numit de Sfântul Sinod al BOR episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. A primit titlul de ,,Bistriţeanul” şi a fost hirotonit şi instalat în catedrala eparhială din Cluj-Napoca, la 21 noiembrie, 1990.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. SOFIA

    joi, 19.05.2011 at 14:03

    Doamne ajuta! Speram sa fie bine!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax