Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Sistemul electoral american. De ce un candidat poate lua mai multe voturi din partea alegătorilor, dar poate pierde alegerile


Publicat

Sistemul de vot utilizat în Statele Unite, creat în urmă cu peste 200 de ani, este unic în lume și a fost adaptat la momentul respectiv la nevoile unei țări de dimensiuni foarte mari, de fapt un continent.

Un candidat poate pierde alegerile, chiar dacă a obținut mai multe voturi în mod absolut decât rivalul său. S-a întâmplat acest lucru de mai multe ori. Sistemul electoral american presupune un vot indirect.

Ziua propriu-zisă a alegerilor este doar ultimul pas dintr-un proces electoral lung de aproximativ un an.

Primul pas sunt alegerile primare, în care statele aleg care va fi candidatul pentru fiecare partid politic.

În Statele Unite sunt două partide politice cu care majoritatea americanilor se identifică: Partidul Republican și Partidul Democrat.

Partidul Republican este considerat de dreapta, susținând poziții considerate conservatoare, precum privatizarea sistemului de sănătate, legi stricte pentru imigrație și taxe mai mici.

Partidul Democrat este de stânga și are o poziție considerată mai liberală, susținând politici precum taxe mai mari pentru cei bogați, controlul armelor, salariu minim pe economie mai mare sau protejarea mediului.

În vara de dinaintea alegerilor, cele două partide țin evenimente de o săptămână, numite convenții, pentru a-și selecta în mod oficial candidatul nominalizat.

Fiecare stat trimite delegați la convenție, care acționează drept reprezentanți ai rezultatelor din alegerile primare. Candidatul care obține cele mai multe voturi din partea delegaților acceptă ulterior nominalizarea partidului. Chiar și președintele în funcție trebuie să fie nominalizat din nou de partidul său, în cazul în care nu a servit deja maximul de două mandate.

În momentul în care cei doi candidați au fost nominalizați, se trece la alegerile generale. Deși cei doi candidați se „atacă” unul pe celălalt în timpul campaniei, nu se întâlnesc decât în momentul dezbaterilor prezidențiale, care au loc cu o lună înainte de alegeri.

Scrutinul indirect

Când vine momentul alegerilor propriu-zise, americanii au trei metode posibile pentru a-și oferi votul: prin poștă, prin vot în avans (care are loc cu câteva zile sau săptămâni înainte de ziua alegerilor), sau prin prezența la urne în ziua votului.

Scrutinul pentru Casa Albă este unul indirect, în care delegaţii şi electorii din Colegiul Electoral iau locul votanţilor direcţi. Scopul sistemului este ca statele cu o populaţie redusă să nu fie ignorate în procesul electoral.

Toate cele 50 de state federale americane au un număr prestabilit de „electori” în Colegiul Electoral – aproximativ proporţional cu populaţia statului.

În total, Colegiul este format din 538 de electori, din care 435 sunt distribuiţi în funcţie de populaţia statelor, iar 100 sunt distribuiţi câte doi pentru fiecare stat american. Alţi trei electori sunt desemnaţi pentru capitala Washington D.C.

Pentru ca un candidat să câştige alegerile are nevoie de susţinerea a cel puţin 270 de electori, adică jumătate plus unul.

Distribuirea electorilor se face, aproape în toate statele, după principiul „câştigătorul ia totul”, astfel candidatul care obţine majoritatea votului popular într-un stat va obţine toţi electorii acelui stat.

  • Există, însă, două excepţii: Maine şi Nebraska, unde electorii sunt repartizaţi proporţional.

Practic, americanii votează pentru electori, nu pentru candidaţii propriu-zis. Electorii sunt oficiali din stat sau membri ai partidelor, dar numele lor nu apare, de regulă, pe buletinul de vot.

Numărul de electori pe care îi are fiecare stat este egal cu numărul de reprezentanţi pe care îi are în Camera Reprezentanţilor şi în Senat. California, de exemplu, cel mai mare stat, are 55 de electori, în timp ce Wyoming, stat cu populaţie redusă, are numai trei.

Cum s-a ajuns aici

În acest fel se poate întâmpla ca președintele ales să nu fie cel care a obținut numărul de voturi cel mai mare în mod absolut, ceea ce reprezintă principala critică adusă sistemului de vot american.

Când fondatorii SUA au creat sistemul Colegiului Electoral, în 1787, nu era posibil ca un candidat la preşedinţie să poată organiza o campanie la nivel naţional. În plus, identitatea naţională era departe de a fi cristalizată.

Varianta alegerii preşedintelui de către Congres a fost respinsă, pentru că ar fi provocat prea multe diviziuni. De asemenea, alegerea unui preşedinte de către administraţiile statelor a fost eliminată, pentru că ar fi subminat autoritatea federală.

Alegerea unui preşedinte prin vot direct a fost evitată, de asemenea, de teamă că oamenii îşi vor vota candidatul local favorit şi nu va exista nici un candidat cu o majoritate suficientă pentru a guverna toată ţara.

A fost ales sistemul electorilor, bazat, într-o oarecare măsură, pe Colegiul Cardinalilor care îl aleg pe Papă. Autorităţile au plecat de la premisa că persoanele cele mai bine informate şi mai înţelepte din fiecare stat se vor întruni pentru a alege un preşedinte pe baza meritelor acestuia, fără a ţine cont de loialitatea lor la nivel de stat.

A pierdut un candidat votul public, dar a devenit președinte?

Da. De fapt, două din ultimele cinci alegeri au fost câștigate de candidați care au avut mai puține voturi din partea publicului larg decât rivalii lor.

Este posibil ca un candidat să fie cel mai popular printre alegătorii la nivel național, dar totuși nu reușesc să câștige suficiente state pentru a obține 270 de voturi electorale.

În 2016, Donald Trump a avut aproape trei milioane de voturi mai puțin decât Hillary Clinton, dar a câștigat președinția, deoarece colegiul electoral i-a acordat majoritatea.

În 2000, George W Bush a câștigat cu 271 de voturi electorale, deși candidatul democrat Al Gore a câștigat votul popular cu mai mult de jumătate de milion.

Alți trei președinți au fost aleși fără a câștiga votul popular, toți în secolul al XIX-lea: John Quincy Adams, Rutherford B Hayes și Benjamin Harrison.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Când va fi completă A10. Ministrul Transporturilor a anunțat noul termen de finalizare a lotului doi al Autostrăzii Sebeș-Turda

Publicat

Lotul doi al Autostrăzii Sebeș-Turda va fi finalizat până în la sfârșitul lunii mai a anului viitor. Tot atunci, ar trebui ca Autostrada Sebeș-Turda să fie completă. 

Anunțul a fost făcut în premieră de ministrul Transporturilor, Lucian Bode, cu prilejul inaugurării lotului 1, dat în trafic joi, 3 decembrie. 

Ministrul a adăugat că lotul 2 al autostrăzii ”nu reprezintă o mândrie nici pentru CNAIR, nici pentru constructor”.

Lotul 2 din autostrada A10, între Alba Iulia (Sântimbru) și Aiud, de 24,25 km, este la stadiu de 78%, iar autoritățile estimează că lucrările vor fi finalizate și se va da în circulație anul viitor în primăvară.

Lot 2: Sântimbru (Alba Iulia) – Aiud (Rădești); 24,25 km, de la km 17+000 la km 41+250; proiectul include nod rutier la Teiuş (km 26)

Antreprenor: Asocierea Aktor Technical Societe Anonyme (Aktor S.A.) – S.C. Euro Construct Trading 98 S.R.L.

Valoare proiect: 549.332.493,62 lei fără TVA (din care 466.932.619,58 – lei Fonduri Coeziune 85% şi 82.399.874,04 lei Guvernul României 15%)

Data începerii (proiect): 2.12.2014 (perioada execuţie iniţială: 4 luni pentru realizarea Proiectului Tehnic, până la data de 2.04.2015, 18 luni pentru execuţie, până la 2.10.2016; perioada de garanţie: 48 luni)

Contract supervizare inginer Asocierea SC KAPPA – Arhchitects & Engineers SRL – SALFO & Associates SA: 5.719.331,21 lei fără TVA

Data finalizării (proiect): 30.11.2020 / contract proiectare și execuție cu întârzieri majore înregistrate; a fost acordată de către inginer o extensie de timp

Stadiu fizic: 78.00% (noiembrie 2020)

Pe lotul 2, în 2017, avansul de lucrări a fost de aproape 30%. La începutul anului 2017, lucrările erau la stadiu de 15% şi în decembrie 2017 ajunseseră la 44%. În august 2018, se ajunsese doar la 45,69%. În aprilie 2019, stadiul lucrărilor era de 49,5%. În ianuarie 2020 era la 61,5%, în luna mai 2020, stadiul lucrărilor era de 67,1%.

Stadiu financiar: 68.00% (noiembrie 2020)

Dată deschidere (estimat) 31 decembrie 2020. actualizat mai 2021

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: DECLARAȚII și explicații la deschiderea Lotului I al Autostrăzii Sebeș-Turda. Este prezent ministrul Transporturilor

Publicat

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode și alți oficiali fac declarații la deschiderea Lotului I al Autostrăzii Sebeș-Turda. 

Reprezentantul constructorului italian (Impressa Pizzarotti) a spus că autostrada este finalizată și a prezentat o serie de date tehnice. De asemenea, le-a mulumit colaboratorilor și subcontractorilor.

Declarații Lucian Bode:

”Faptul că azi reușim să dăm în trafic un obiectiv de infrastructură mare mult așteptat de români este rezultatul unei munci asidue, a unei implicări serioase a CNAIR, a antreprenorului, a subcontractorilor acestuia și este dovada că pt guvernul liberal, infrstructura este o prioritate.

Concluzia este doar una: se poate și în România.

Anreprenorul s-a mobilizat exemplar, pentru asta îi mulțumesc.

Am urmărit cu atenție cum evoluează acest proiect.

Am alocat resursele necesare, umane, financiare și logistice astfel încât parcusul proiectelor să fie predictibil.

Unul dintre obiectivele prioritare fixate de Guvernul liberal este să luăm măsurile necesare de creștere a capacității instituțiilor statului”.

Cu referire la acest lucru, Bode a spus că mutarea a patru stâlpi pe acest loc, a durat patru ani, ceea ce arată modul în care colaborează instituțiile statului.

Ministrul a adăugat că lotul 2 al autostrăzii ”nu reprezintă o mândrie nici pentru CNAIR, nici pentru constructor”.

Sfârșitul lunii mai a anului viitor, ar fi termenul pentru finalziarea completă a autostrăzii Sebeș-Turda, inclusiv a lotului 2.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

GRAFIC: Incidența cazurilor COVID în fiecare județ. ALBA rămâne pe locul 9. Date oficiale din 3 decembrie

Publicat

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a transmis joi, 3 decembrie, situația incidenței cazurilor COVID pe județe, actualizată.

Este vorba despre coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor.

Miercuri, 2 decembrie, au fost raportate 7.661 de cazuri noi la nivel național.

TOP județe – incidența COVID la 14 zile – 3 decembrie – sursă GCS:

Județ / Număr de cazuri confirmate (total) / Număr de cazuri noi / Incidența cazuri COVID la 14 zile:

Constanța – 18300 – 318 – 7,15

Ilfov – 16138 – 242 – 7,12

Cluj – 22574 – 399 – 5,82

Sibiu – 14356 – 69 – 5,78

Mun. București – 69821 – 767 – 5,42

Brașov – 19602 – 230 – 5,38

Arad – 11622 – 162 – 4,74

Argeș – 14462 – 167 – 4,74

Alba – 10224 – 128 – 4,38

Timiș – 19637 – 287 – 4

Ialomița – 4910 – 96 – 3,67

Prahova – 19644 – 142 – 3,55

Satu Mare – 5785 – 99 – 3,51

Bihor – 14457 – 173 – 3,41

Hunedoara – 9100 – 118 – 3,41

Galați – 10996 – 76 – 3,22

Călărași – 4584 – 74 – 3,2

Mureș – 12311 – 86 – 3,2

Dâmbovița – 11799 – 151 – 3,15

Brăila – 5879 – 69 – 3,02

Iași – 20839 – 316 – 2,91

Dolj – 12560 – 133 – 2,88

Giurgiu – 4261 – 93 – 2,85

Tulcea – 3856 – 48 – 2,6

Vâlcea – 8197 – 90 – 2,6

Bacău – 13433 – 126 – 2,58

Caraș – Severin – 4945 – 38 – 2,47

Botoșani – 6399 – 108 – 2,46

Bistrița – Năsăud – 5945 – 58 – 2,37

Maramureș – 8787 – 70 – 2,37

Mehedinți – 4098 – 63 – 2,37

Sălaj – 5582 – 21 – 2,36

Teleorman – 5738 – 105 – 2,36

Buzău – 6714 – 56 – 2,17

Covasna – 4257 – 33 – 2,16

Vaslui – 7964 – 108 – 2,09

Suceava – 13367 – 126 – 1,81

Neamț – 9500 – 53 – 1,68

Vrancea – 5721 – 115 – 1,6

Gorj – 4440 – 36 – 1,32

Olt – 7574 – 111 – 1,19

Harghita – 4731 – 34 – 1,17

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

7.661 cazuri COVID confirmate în România, în ultimele 24 de ore. 211 decese, 1252 pacienți la ATI. Date oficiale din 3 decembrie

Publicat

Numărul cazurilor de COVID-19 confirmate în România a ajuns la 492.211, potrivit datelor transmise joi, 3 decembrie, de Grupul de Comunicare Strategică.

Sunt 7.661 infectări noi, după 32.120 testări.

Sunt 211 de decese noi. 1.252 pacienți sunt internați la ATI. 1.353 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Un deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 0-9 ani; este vorba despre o fetiță de un an din Argeș care avea și alte afecțiuni.

Vezi și ALBA: 129 de cazuri COVID înregistrate în ultimele 24 de ore. LISTA localităților din care provin. 7 decese noi

Comparativ, până miercuri, la nivel național, erau raportate 484.550 cazuri (4.916 noi), 11.665 decese (135 decese noi), 371.231 pacienți vindecați, 4.137.893 de teste în total; 15.701 efectuate în ultimele 24 de ore, 11.455 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 4.246 la cerere.

Situația cazurilor noi / numărul de testări din ultimele zile:

3 decembrie – 7.661 cazuri noi după 32.120 testări (4.170.013 de teste în total; 32.120 efectuate în ultimele 24 de ore, 20.420 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.700 la cerere)

2 decembrie – 4.916 cazuri noi după 15.701 testări (4.137.893 de teste în total; 15.701 efectuate în ultimele 24 de ore, 11.455 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 4.246 la cerere)

1 decembrie – 4.272 cazuri noi după 14.625 testări (4.122.192 de teste în total; 14.588 efectuate în ultimele 24 de ore, 9.551 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 5.037 la cerere; raportate și rezultatele a 37 de teste prelucrate anterior)

30 noiembrie – 3.826 cazuri noi după 9.785 testări (4.107.567 de teste în total; 9.785 efectuate în ultimele 24 de ore, 7.039 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.747 la cerere)

29 noiembrie – 5.554 cazuri noi după 16.225 testări (4.097.782 de teste în total; 16.225 efectuate în ultimele 24 de ore, 9.877 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 6.348 la cerere)

26 noiembrie – 9.005 cazuri noi după 36.891 testări (4.011.887 de teste în total; 36.271 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 22.829 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.442 la cerere; raportate și rezultatele a 620 de teste prelucrate anterior)

25 noiembrie – 9.739 cazuri noi după 35.575 testări (3.974.996 de teste în total; 35.575 efectuate în ultimele 24 de ore, 22.524 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.051 la cerere)

19 noiembrie – 10.108 cazuri noi, după 36.963 testări (3.808.279  teste în total; 36.963 efectuate în ultimele 24 de ore, 20.954  în baza definiției de caz și a protocolului medical și 16.009 la cerere)

18 noiembrie10.269 cazuri noi – record – după 37.906 teste (3.771.316 teste în total; 37.906 efectuate în ultimele 24 de ore, 23.269  în baza definiției de caz și a protocolului medical și 14.637 la cerere)

6 noiembrie – 10.260 cazuri noi – după 38.627 testări (3.418.245 de teste în total; 38.389 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 21.568 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 16.830 la cerere; raportate și rezultatele a 238 de teste prelucrate anterior)

1 noiembrie – 5.324 cazuri noi după 21.556 teste (3.264.304 teste în total; 21.423 efectuate în ultimele 24 de ore, 12.014 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.409 la cerere; raportate și rezultatele a 133 de teste prelucrate anterior)

30 octombrie – 6.546 cazuri noi după 36.589 testări (3.206.567 teste în total; 36.335 efectuate în ultimele 24 de ore, 22.342 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.993 la cerere; raportate și rezultatele a 254 de teste prelucrate anterior)

30 septembrie – 2.158 cazuri, după 26.021 testări (2.419.691 de teste în total; 26.021 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 16.233 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.788 la cerere)

27 august – 1.504 cazuri după 25.052 testări (1.730.420 teste în total; 25.052 în ultimele 24 de ore, din care 14.151 în baza definiției de caz și a protocolului medical, 10.901 la cerere).

Situația îmbolnăvirilor pe județe – 3 decembrie – sursă INSP (ordonat în funcție de cazuri noi):

Județ / Număr de cazuri confirmate (total) / Număr de cazuri noi / Incidența cazuri COVID la 14 zile:

Mun. București – 69821 – 767 – 5,42

Cluj – 22574 – 399 – 5,82

Constanța – 18300 – 318 – 7,15

Iași – 20839 – 316 – 2,91

Timiș – 19637 – 287 – 4

Ilfov – 16138 – 242 – 7,12

Brașov – 19602 – 230 – 5,38

Bihor – 14457 – 173 – 3,41

Argeș – 14462 – 167 – 4,74

Arad – 11622 – 162 – 4,74

Dâmbovița – 11799 – 151 – 3,15

Prahova – 19644 – 142 – 3,55

Dolj – 12560 – 133 – 2,88

Alba – 10224 – 128 – 4,38 (129 cazuri noi, potrivit DSP Alba)

Bacău – 13433 – 126 – 2,58

Suceava – 13367 – 126 – 1,81

Hunedoara – 9100 – 118 – 3,41

Vrancea – 5721 – 115 – 1,6

Olt – 7574 – 111 – 1,19

Botoșani – 6399 – 108 – 2,46

Vaslui – 7964 – 108 – 2,09

Teleorman – 5738 – 105 – 2,36

Satu Mare – 5785 – 99 – 3,51

Ialomița – 4910 – 96 – 3,67

Giurgiu – 4261 – 93 – 2,85

Vâlcea – 8197 – 90 – 2,6

Mureș – 12311 – 86 – 3,2

Galați – 10996 – 76 – 3,22

Călărași – 4584 – 74 – 3,2

Maramureș – 8787 – 70 – 2,37

Brăila – 5879 – 69 – 3,02

Sibiu – 14356 – 69 – 5,78

Mehedinți – 4098 – 63 – 2,37

Bistrița – Năsăud – 5945 – 58 – 2,37

Buzău – 6714 – 56 – 2,17

Neamț – 9500 – 53 – 1,68

Tulcea – 3856 – 48 – 2,6

Caraș – Severin – 4945 – 38 – 2,47

Gorj – 4440 – 36 – 1,32

Harghita – 4731 – 34 – 1,17

Covasna – 4257 – 33 – 2,16

Sălaj – 5582 – 21 – 2,36

Grupul de Comunicare Strategică:

”Până astăzi, 3 decembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 492.211 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

381.001 pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 7.661 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.353 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Județ / cazuri reconfirmate pozitiv

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate