Connect with us
Publicitate

ABRUD

Situația Lacului Tău, cunoscută încă de acum 3 ani. Ce recomandări au fost făcute în 2019, pentru siguranța Roșiei Montane

Publicat

Tăul Mare de la Roșia Montană, era în interesul autorităților încă de acum 3 ani, din cauza problemelor de siguranță pe care le ridica. 

Este unul dintre motivele pentru mobilizarea impresionantă de forțe, din noaptea în care s-a dat alarma. Cei care coordonau acțiunea aveau, cel mai probabil, acces la o serie de documente și expertize care vizau lacul.

O asemenea, expertiză care cuprinde și o serie de recomandări pentru autoritățile locale, a fost elaborată în anul 2019, potrivit ziarului Libertatea, dar a fost ignorată de autoritățile locale.

Potrivit viceprimarului comunei, acest document nu a fost niciodată discutat în Consiliul Local Roșia Montană.

O altă serie de recomandări a fost emisă de către CJSU Alba, după golirea barajului. Reprezentanții primăriei trebuie să le pună în practică.

Expertul Costică Sofronie, citat de Libertatea, a enumerat și recomandările făcute cu trei ani în urmă:

  • Punerea în funcțiune a golirii de fund și a mecanismelor de acționare a vanelor; Reparații la paramentul (parte exterioară a unei construcții, n.r.) aval;
  • Exploatarea lucrării pe baza regulamentului de exploatare; Urmărirea comportării construcției în timp, conform proiectului de urmărire;
  • Întocmirea planului de apărare în caz de inundații și accidente la baraj și respectarea lui;
  • Continuarea lucrărilor de întreținere și reparații necesare și efectuarea acestora periodic și la timp.

Expertul a fost prezent la Roșia Montană încă de la început, când a evaluat groapa din baraj, în prezența lui Raed Arafat.

S-a luat decizia golirii barajului și evacuării populației.

Pompierii au ieșit încă o dată în evidență, după ce au muncit 6 zile, 24 de ore din 24, la Roșia Montană.

Citește și: Pompierii remarcabili din Alba și din alte județe: 6 zile de muncă în continuu, pentru golirea Tăului Mare de la Roșia Montană

„Riscul calculat a fost de 0,24, se încadra în categoria de risc C (baraj de importanță normală, potrivit Legii 466/2001, n.r.).

Următoarea categorie de risc – B (baraj de importanță deosebită, n.r.) – începe de la 0,25.

Riscul încadrează barajul la un anumit fel de urmărire: de la 0,25 ar fi necesitat urmărire permanentă”, a explicat Sofronie.

Reamintim că o groapă de prăbușire apărută în digul Tăului Mare, a pus pe jar autoritățile locale și naționale, în urmă cu 3 săptămâni.

Pe o ploaie torențială, pompierii, jandarmii, polițiștii și angajați ai SGA au fost convocați la Roșia Montană, în toiul nopții, pentru a evacua populația și a urmări evoluția situației de la dig.

Spre dimineață, la fața locului a sosit și Raed Arafat și expertul Costică Sofronea. La recomandarea acestuia, a început golirea barajului.

Primăria Roșia Montană trebuie în prezent să execute mai multe operațiuni solicitate de CJSU Alba. Documentu poate fi consultati AICI.

Deocamdată însă nu s-a luat o decizie privind soarta lacului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    luni, 17.10.2022 at 10:52

    Deci, se adevereşte clar, că avem conducători mai proşti decât proştii. Cam aşa-i peste tot.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax