Connect with us
Advertisement

Eveniment

Șoferii prinși cu droguri în sânge ar putea primi până la 7 ani de închisoare, indiferent de concentrație. Proiect de lege

De la ce înălțime pot sta copiii pe scaunul din față

Publicat

Șoferii prinși cu droguri în sânge ar putea primi până la 7 ani de închisoare, indiferent de concentrație, potrivit unui proiect de lege.

Asta prevede un nou proiect de lege depus în regim de urgență de Alina Gorghiu, fost ministru al Justiției, împreună cu mai mulți parlamentari.

Inițiativa propune modificarea Codului penal și are susținerea PSD și PNL, dar ar putea fi sprijinită și de opoziție, potrivit euronews.ro.

Unii experți avertizează că acest proiect ar putea duce la condamnarea unor șoferi care nu sunt vinovați. Inițiativa contrazice, practic, hotărârea recentă a Înaltei Curți, care a stabilit că trebuie făcută o expertiză pentru a stabili dacă substanțele psihoactive au afectat abilitatea șoferilor de a conduce.

Proiectul de lege a fost depus cu mare viteză, la doar câteva zile după decizia instanței.

Noua propunere legislativă prevede pedepse cu închisoare între 2 și 7 ani pentru șoferii care sunt depistați cu substanțe interzise în sânge.

Vezi și: Pragul privind consumul de droguri la volan. Cum se determină capacitatea de a conduce. Decizia ÎCCJ

„Avem nevoie de această lege cât mai repede în contextul în care Înalta Curte de Casație și Justiție a decis (…) că este nevoie de expertize pentru a stabili dacă substanțele psihoactive găsite în organismul unui șofer îi afectează capacitatea de a conduce”, a scris Alina Gorghiu într-o postare pe pagina de facebook.

Proiectul de lege ar putea primi și sprijin din partea parlamentarilor opoziției: 

„În USR o să avem o întâlnire, săptămâna viitoare, cu un legist, să lămurim câteva probleme punctuale.

În opinia mea, este nevoie de o intervenție legislativă în urma deciziei ÎCCJ, care mi se pare că vrea mai degrabă să salveze anumite persoane de răspundere penală, să clarifice lucrurile și să reașeze legislația pe un făgaș normal”, a spus Stelian Ion, deputat USR.

Vezi și Amenzi mai mari pentru șoferi, motocicliști, bicicliști și pietoni în 2025. Cât vor plăti cei care nu respectă legea

Medicii avertizează că proiectul de lege riscă să facă exact ceea ce instanța supremă încerca să evite: să pedepsească oameni nevinovați care iau tratamente medicamentoase și au substanțe psihoactive în sânge, în cantități foarte mici:

„Exemplul cel mai la îndemână este un medicament antirăceală care conține ibuprofen, care este un antiinflamator.

Nu este o substanță interzisă, nu este o substanță cu potențial psiho-activ, dar el conține și o concentrație foarte redusă, 15 mg, de codeină per pastilă.

Pacienții cronici sunt cei mai expuși la riscul de a avea dosare penale, pentru că remanența unui medicament în organism este diferită de perioada lui de acțiune. Noi luăm un medicament din șase în șase ore, că așa ni l-a prescris doctorul”, spune medicul legist Gabriel Gorun.

Alina Gorghiu: Dacă ai consumat droguri, stai acasă

Alina Gorghiu a explicat într-o emisiune la Digi24 că modificarea propusă de noul proiect de lege va rezolva definitiv orice nelămurire legată de consumul de droguri la volan.

„Dacă ai consumat substanțe psihoactive, stai acasă! Nu trebuie să punem în pericol viața altora”, a declarat fostul ministru al Justiției.

Ea a subliniat că substanțele psihoactive pot provoca comportamente periculoase la volan, iar intenția nu este de a pedepsi consumul, ci de a preveni accidentele.

Conducerea sub influența acestora presupune riscuri mari, iar cei care pun astfel viața altora în pericol trebuie să răspundă conform legii, cu pedepse de la 2 la 7 ani de închisoare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement