Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Soluții alternative pentru încălzirea locuinței după scumpirea gazelor. Panouri solare, centrale cu peleți sau pompe cu căldură

Publicat

solar

Chiar dacă este vară, mulți români își fac griji că nu vor reuși să plătească facturile la gaz și energie electrică după scumpirile din ultima perioadă. Situația se complică pentru cei care locuiesc la casă și au încălzire pe gaze sau energie electrică. Cea mai bună variantă este o proprietate cu suprafață mică, izolație foarte bună sau investiții în soluții alternative cu un consum mai mic și  din surse regenerabile.

În România, la finalul anului 2021, erau peste 12.000 de prosumatori, consumatori care își produc singuri energia electrică cu ajutorul panourilor fotovoltaice instalate pe acoperișul locuinței.

Până la finalul acestui an se estimează că vor fi circa 30.000 de prosumatori, potrivit Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, ținând cont de creșterea constantă a numărului acestora pe parcursul ultimului an și de demararea unui nou program Casa Verde Fotovoltaice.

Citește și Casa Verde Fotovoltaice 2022: O nouă sesiune de finanțare demarează în iunie. Procedură simplificată, sume și condiții

Orice ban investit în izolația locuinței, soluții de încălzire cu pompe de căldură, panouri fotovoltaice sau eoliene sunt o investiție în viitor, chiar dacă nu asigură 100% din consum.

De asemenea, dacă mulți caută să scape de gaz și să treacă pe lemn sau peleți,  crește prețul combustibilului, dar și al centralelor.

Și prețul peleților este în creștere pentru că trebuie reduse tăierile de arbori. O alternativă eficientă este producerea peleților, dar și aceasta presupune costuri.

De asemenea, este necesară o centrală bună, cu curățare automată.

Ar fi o variantă lemnul sau peletul în cazul în care aveți o sursă proprie de lemn sau o presă de peleți cu care să îi produceți.

Puteți identifica în zonă un furnizor de peleți din paie sau din alte chestii crescute special pentru peleți.

Accesul sau deținerea unei surse proprii de combustibil oferă independență și protecție împotriva fluctuațiilor.

Alternative la încălzirea locuinței după scumpirile la gaze și energie

  • Panourile radiante sunt o alternativă ieftină la încălzire. Acestea se încadrează foarte bine în design-ul locuinței și sunt și foarte eficiente. Se spune că această modalitate de încălzire a locuinței reduce cheltuielile cu 50%, iar montajul panourilor nu necesită aprobări sau autorizații. Un alt avantaj este că panourile radiante se instalează rapid, funcționează fără zgomot și nu consumă oxigenul din încăpere.
  • Panouri solare subvenționate de stat  reprezintă o altă variantă de luat în calcul este încălzirea locuinței cu ajutorul panourilor solare. Această soluție implică niște costuri inițiale mai mari, dar care se amortizează odată cu trecerea timpului, prin programul „Casa Verde“.
  • Pompele de căldură fac parte din familia sistemelor de energii regenerabile, la fel ca și colectoarele solare și reprezintă o alternativă foarte interesantă. Cu pompe de căldură, factura lunară la curent electric este, practic, de cinci ori mai mică decât la o centrală termică electrică, ceea ce constituie un avantaj greu de trecut cu vederea. Acestea sunt de mai multe feluri (având ca surse de căldură gratuite aerul, solul și apa), cele mai des întâlnite fiind cele care folosesc căldura solului pentru încălzirea locuinței.
  • Încălzirea cu brichete înseamnă înlocuirea lemnelor cu brichete de rumeguș. Acestea au o eficiență ridicată, un preț scăzut și avantajul că nu mai trebuie tăiați copaci pentru a ne servi la încălzire.
  • Aerotermele sunt o altă metodă care s-a dovedit destul de practică, mai ales pentru o locuință cu încăperi foarte înalte.  Modelul care elimină stratificarea căldurii ajută la economisirea a 30% din consumul de energie.

sursa: Antena 3, sursa foto: arhivă, rol ilustrativ

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Mircea

    marți, 07.11.2023 at 14:06

    Într-o lume în care costurile la utilități cresc constant, găsirea unor soluții eficiente de încălzire și răcire a devenit esențială. Panourile radiante cu apă reprezintă o opțiune modernă ce aduce multiple beneficii. Hai să descoperim împreună avantajele acestui sistem inovator
    Panourile radiante cu apă sunt produse de compania Panelradiant, cu o vastă experiență în domeniu. Ele funcționează prin instalarea în tavan sau pereți a unor plăci ce conțin serpentine cu apă.
    Sistemul denumit PANEL APA R20/22 asigură încălzirea rapidă a încăperilor folosind temperaturi scăzute ale apei, de 25-32 grade C pentru încălzire și 14-18 grade C pentru răcire. Astfel, panourile au un consum redus de energie, care se reflectă în costuri mici de întreținere.
    Un mare avantaj este confortul sporit. Panourile radiante mențin o temperatură uniformă, fără variații. De asemenea, nu pun în mișcare aerul din cameră, deci nu ridică praful sau alergenii.
    Sistemul este flexibil și ușor de integrat în orice tip de clădire, fără lucrări invazive. Totodată, elimină nevoia de calorifere sau aparate de aer condiționat vizibile.
    Panourile radiante cu apă creează un mediu interior sănătos, fără igrasie sau mucegai. Pot fi folosite eficient pe tot parcursul anului pentru încălzirea sau răcirea locuințelor.
    Panourile radiante PANEL APA R20/22 reprezintă viitorul încălzirii eficiente. Dacă vrei să te bucuri de economie la facturi și confort termic sporit, acest sistem inovator merită încercat.

    Sper că această prezentare generală a panourilor radiante cu apă ți-a fost utilă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax