Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Spitalele, obligate să angajeze vorbitori ai limbilor minorităţilor naţionale. Legea, adoptată de Camera Deputaților

Publicat

hol spitalDeputaţii au adoptat marţi, 11 aprilie, un proiect de lege care prevede angajarea de personal de specialitate cunoscător a limbii minorităţilor naţionale, în unităţile de asistenţă medicală din zonele în care cetăţenii minorităţilor naţionale fie au pondere de peste 20 la sută, fie numărul lor este de cel puţin 5.000.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi a art.41 din Legea asistenţei sociale nr.292/2011, prevede încadrarea personalului de specialitate cunoscător al limbii minorităților naționale, în unitățile de asistență medicală din unitățile administrativ-teritoriale în care cetățenii minorităților naționale fie au pondere de peste 20%  din număru locuitorilor, fie numărul lor este de cel puțin 5.000.

În luna decembrie a anului trecut Senatul a doptat tacit acest proiect legislativ pentru ca la începutul lunii februarie acesta să fie înaintat Camerei Deputaților.

„Ținând cont că serviciile medicale și socio-medicale sunt caracterizate printr-un grad înalt de personalizare, sunt servicii în care comunicarea pacient-medic și beneficiar-îngrijitor are un rol de o covârșitoare importanță, putând chiar face diferența dintre viață și moarte, este absolut necesară reglementarea drepturilor pacientului, respectiv a beneficiarului de servicii sociale nu numai a fi informat, dar și a fi primit și îngrijit în propria sa limbă, așa cum prevede Carta Europeană”, se arată în expunerea de motive a actului normativ, inițiat de mai mulți deputați și senatori UDMR.

Deputaţii din comisiile de specialitate au stipulat în rândul principiilor care stau la baza asistenţei de sănătate publică şi “asigurarea în unităţile sanitare şi a personalului de specialitate de asistenţă medicală sau socială, după caz, cunoscător al limbii minorităţilor naţionale în unităţile administrativteritoriale în care cetăţenii minorităţilor naţionale fie au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, fie numărul lor este de cel puţin 5000, cu respectarea celorlalte prevederi din fişa postului”, transmite mediafax.ro.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

sursa: cdep.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax