Aiud
Spitalul din Aiud, rămas fără medici anesteziști pentru secția de ATI Covid, nou amenajată. Când ar putea fi funcțional
Spitalul Municipal Aiud a rămas fără medici anesteziști pentru secția de ATI nou amenajată, chiar în momentul în care ar fi trebuit să își înceapă activitatea de spital suport Covid.
Doi dintre aceștia au intrat în concediu medical și cel de-al treilea a demisionat. De asemenea, spitalul are același personal cu care funcționa în sistemul non-Covid.
Afaneh Azzam și Giuliana Nicolau (detașată de la spitalul din Cugir) au intrat în concediu medical, iar Călin Mucea a demisionat încă de acum aproximativ 3 săptămâni.
Demisia, inițial aprobată, i-a fost revocată ulterior din cauza prevederilor legale care spun că în perioada stării de alertă medicii nu pot demisiona, dar acesta nu s-a mai prezentat la serviciu, potrivit reprezentanților spitalului.
Se pare că în cazul concediilor medicale, CJAS Alba face verificări, potrivit unor surse ale ziarului.
În acest moment, compartimentul ATI este nefuncțional. Nici secția de Interne, care ar trebui să preia majoritatea pacienților nu este funcțională, fiind încă în renovare.
Reprezentanții spitalului spun însă că investiția de la secția de Interne este avansată, urmând a fi finalizată la sfârșitul acestei săptămâni.
De asemenea, potrivit acestora, un alt medic anestezist a fost detașat în cadrul spitalului și există discuții cu alți trei, pentru a putea asigura necesarul de gărzi în secția de ATI.
De menționat că spitalul primește pacienți infectați cu coronavirus și în prezent, dar nu în regim de spital suport Covid.
Contactat de Alba24, directorul DSP, Alexandru Sinea a declarat că instituția pe care o conduce ”a făcut toate demersurile legale pentru a asigura personalul necesar funcționării secției ATI Covid-19 de la Aiud”.
”Este vorba despre demersuri legate de detașarea de personal medical atât din județ, cât și din țară” a spus acesta.
Anunțul fără acoperire al ministrului Tătaru
Anunțul transformării spitalului din Aiud într-unul COVID a fost făcut de fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, în data de 5 noiembrie, când România se confrunta cu un număr record de cazuri de infectare.
Prezent la Alba Iulia, acesta a spus că unitatea sanitară urma să aibă 20 de paturi ATI în decurs de câteva zile.
”Capacitatea de extensie la ce înseamnă terapie intensivă… am evaluat și, prin ordin de ministru, se va trece Spitalul Aiud în spitale suport COVID. Acolo vom avea până în 200 de paturi de patologie medie și 20 de paturi pentru terapie intensivă.
În continuare, până se va operaționaliza terapia intensivă, în 7-10 zile la Aiud, tot spitalul județean va asigura terapia intensivă pentru pacienții COVID” a spus Tătaru.
Acest lucru nu a fost posibil: a fost nevoie de investiții majore, de refacerea circuitelor și multe altele. Pe lângă lucrări, au durat și achizițiile publice, lucru pe care ministrul Tătaru a uitat să îl ia în calcul.
Cu toate acestea, numărul de paturi ATI suplimentare a apărut imediat în raportările oficiale ale lunii noiembrie.
”Avem 1.400 de paturi pentru terapie intensivă COVID în acest moment. Şi avem în operaţionalizare încă 280 de paturi în următoarele două săptămâni”, declara Nelu Tătaru, în 28 noiembrie 2020.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Medic
marți, 02.02.2021 at 18:46
Adică toată pandemia freci menta la stat cu sporuri și indemnizații de Covid, dar când trebuie să îți exerciți meseria îți dai demisia, iar când îți este revocată demisia nu te mai prezinți… Păi nu merită să-i fie ridicat dreptul de practică?