Connect with us
Publicitate

AIUD

Spitalul din Aiud, rămas fără medici anesteziști pentru secția de ATI Covid, nou amenajată. Când ar putea fi funcțional


Publicat

Spitalul Municipal Aiud a rămas fără medici anesteziști pentru secția de ATI nou amenajată, chiar în momentul în care ar fi trebuit să își înceapă activitatea de spital suport Covid. 

Doi dintre aceștia au intrat în concediu medical și cel de-al treilea a demisionat. De asemenea, spitalul are același personal cu care funcționa în sistemul non-Covid.

Afaneh Azzam și Giuliana Nicolau (detașată de la spitalul din Cugir) au intrat în concediu medical, iar Călin Mucea a demisionat încă de acum aproximativ 3 săptămâni.

Demisia, inițial aprobată, i-a fost revocată ulterior din cauza prevederilor legale care spun că în perioada stării de alertă medicii nu pot demisiona, dar acesta nu s-a mai prezentat la serviciu, potrivit reprezentanților spitalului.

Se pare că în cazul concediilor medicale, CJAS Alba face verificări, potrivit unor surse ale ziarului.

În acest moment, compartimentul ATI este nefuncțional. Nici secția de Interne, care ar trebui să preia majoritatea pacienților nu este funcțională, fiind încă în renovare.

Reprezentanții spitalului spun însă că investiția de la secția de Interne este avansată, urmând a fi finalizată la sfârșitul acestei săptămâni.

De asemenea, potrivit acestora, un alt medic anestezist a fost detașat în cadrul spitalului și există discuții cu alți trei, pentru a putea asigura necesarul de gărzi în secția de ATI.

De menționat că spitalul primește pacienți infectați cu coronavirus și în prezent, dar nu în regim de spital suport Covid.

Contactat de Alba24, directorul DSP, Alexandru Sinea a declarat că instituția pe care o conduce ”a făcut toate demersurile legale pentru a asigura personalul necesar funcționării secției ATI Covid-19 de la Aiud”.

”Este vorba despre demersuri legate de detașarea de personal medical atât din județ, cât și din țară” a spus acesta.

Anunțul fără acoperire al ministrului Tătaru

Anunțul transformării spitalului din Aiud într-unul COVID a fost făcut de fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, în data de 5 noiembrie, când România se confrunta cu un număr record de cazuri de infectare.

Prezent la Alba Iulia, acesta a spus că unitatea sanitară urma să aibă 20 de paturi ATI în decurs de câteva zile.

”Capacitatea de extensie la ce înseamnă terapie intensivă… am evaluat și, prin ordin de ministru, se va trece Spitalul Aiud în spitale suport COVID. Acolo vom avea până în 200 de paturi de patologie medie și 20 de paturi pentru terapie intensivă.

În continuare, până se va operaționaliza terapia intensivă, în 7-10 zile la Aiud, tot spitalul județean va asigura terapia intensivă pentru pacienții COVID” a spus Tătaru.

Acest lucru nu a fost posibil: a fost nevoie de investiții majore, de refacerea circuitelor și multe altele. Pe lângă lucrări, au durat și achizițiile publice, lucru pe care ministrul Tătaru a uitat să îl ia în calcul.

Cu toate acestea, numărul de paturi ATI suplimentare a apărut imediat în raportările oficiale ale lunii noiembrie.

”Avem 1.400 de paturi pentru terapie intensivă COVID în acest moment. Şi avem în operaţionalizare încă 280 de paturi în următoarele două săptămâni”, declara Nelu Tătaru, în 28 noiembrie 2020.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. Medic

  marți, 02.02.2021 at 18:46

  Adică toată pandemia freci menta la stat cu sporuri și indemnizații de Covid, dar când trebuie să îți exerciți meseria îți dai demisia, iar când îți este revocată demisia nu te mai prezinți… Păi nu merită să-i fie ridicat dreptul de practică?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Bărbat de 45 de ani, mort la o zi după ce a primit prima doză de vaccin, la un centru din Mioveni. Precizările autorităților

Publicat

Un bărbat de 45 de ani a murit la o zi după prima doză de vaccin. Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a adus joi o serie de precizări legate de acest lucru. 

Ce s-a întâmplat, potrivit CNCAV:

”Urmare a raportării transmise de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Argeș, privind decesul unui bărbat cu istoric de vaccinare recentă, pentru corecta informare a opiniei publice, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) face următoarele precizări:

În cursul zilei de 2 martie a.c., persoana în vârstă de 45 de ani s-a prezentat, conform programării în platforma electronică, pentru administrarea primei doze de vaccin produs de Pfizer/BioNTech, într-un centru de vaccinare din Mioveni, județul Argeș.

În urma efectuării triajului medical și a examenului clinic de specialitate de către personalul vaccinator, nu au fost indicate probleme cronice de sănătate.

După administrarea dozei de vaccin, conform procedurii, bărbatul a rămas în spațiul de supraveghere postvaccinală, fără a prezenta simptomatologie, ulterior părăsind centrul de vaccinare.

Conform datelor furnizate către CNCAV, după patru ore de la administrarea vaccinului, pacientul a fost adus cu ambulanța la Compartimentul de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Orășenesc Mioveni, în urma unui episod de pierdere a conștienței suferit la domiciliu.

La sosirea în unitatea medicală, pacientul avea o stare generală bună, fără a prezenta traumatisme.

În urma investigațiilor specifice complexe, acesta a rămas sub supraveghere medicală, însă în seara aceleași zile, bărbatul a solicitat externarea pe propria răspundere, contrar avizului medical.

În dimineața zilei de 3 martie, personalul medical de la Ambulanță, solicitat de familia acestuia, a declarat decesul bărbatului, la domiciliu.

La acest moment, DSP Argeș a sesizat autoritățile competente în vederea efectuării procedurilor specifice pentru stabilirea cauzelor decesului. Conform medicului de familie al acestuia, persoana se afla în evidență cu dislipidemie și valori tensionale crescute”.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Câți locuitori din Alba au fost imunizați până acum, în cele 11 centre din județ. Au fost raportate 70 de reacții adverse

Publicat

Numărul de imunizări anti-COVID în județul Alba a ajuns la 30.768, din care 19.733 reprezintă prima doză și 11.035 – rapel, au transmis joi reprezentanții DSP Alba.

De la debutul campaniei de vaccinare în 4 ianuarie 2021, DSP Alba a solicitat și recepționat în total 34.442 de doze de vaccin anti-COVID, astfel:

 • 29.302 Pfizer,
 • 2.350 Moderna,
 • 2.790 Astra Zeneca.

Au fost raportate 70 de reacții adverse și doar 2 doze de vaccin pierdute (în primele zile de vaccinare).

În prezent, în județ funcționează 11 centre de vaccinare cu o capacitate de 900 de locuri/zi.

„Văzând cifrele putem spune că în județul Alba campania de vaccinare se desfășoară cât se poate de bine, fără incidente, sincope sau poticniri. Constatăm un interes crescut al oamenilor privind imunizarea anti-COVID, lucru care ne bucură și ne dă speranță. Așteptăm semnalul de la CNCAV pentru a putea activa și alte centre de vaccinare aprobate în județ”, a precizat directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Deschiderea restaurantelor fără restricții. Propunerile patronatului: certificat de vaccinare, test PCR, test COVID la intrare

Publicat

Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA) propune mai multe soluții pentru ca restaurantele să poată funcționa fără restricții în condițiile actuale de pandemie.

Peste 40.000 de companii din industria ospitalității au nevoie urgentă de sprijin pentru a putea supraviețui, iar aceste măsuri a putea salva de la faliment o mare parte dintre firmele afectate.

HORA propune următoarele soluții pentru a putea funcționa:

 • Prezentarea unui certificat de vaccinare.
 • Testarea PCR sau test rapid cu 48 de ore înainte de a participa la un eveniment sau o masă ”a la carte”
 • Testarea rapidă la intrarea în incintă

Reprezentanții HORA arată că la acest moment peste 40.000 de companii din industria ospitalității au nevoie urgentă de sprijin pentru a putea supraviețui.

Ei precizează că acestea au 100% capital românesc și o cifra de afaceri totală de 5 miliarde de euro. Totodată, în ele lucrează 400.000 de angajați, reprezentând 10% din angajații sectorului privat.

2020 le-a adus o scădere a cifrei de afaceri de aproximativ 70% și a determinat suspendarea activității în cazul a peste 50% dintre operatori.

Redresarea industriei ospitalității este posibilă

Organizația vede însă posibilă redresarea, dacă e sprijinită. Astfel, HORA propune o serie de măsuri care ar permite reluarea activității în condiții de siguranță pentru cetățeni.

Reprezentanții cer ca funcționarea industriei să nu mai depindă de rata de incidență de 3 cazuri la mia de locuitori, spunând că nu există studii concrete care să demonstreze legătura dintre funcționarea restaurantelor și creșterea numărului de îmbolnăviri.

”Nu există niciun argument științific pentru care restaurantele să nu poată funcționa la 30% din capacitate, cu restricții și măsuri de protecție adecvate. Se apropie sezonul teraselor și oamenii au nevoie să iasă.

Oamenii nu mai vor să fie blocați și ținuți departe de activități atât de firești și atât de necesare omului, precum mersul la spectacole, la teatru, ieșitul la restaurant”, se arată în comunicat.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Cătălin Bregar, paramedicul anului la ISU Alba. A participat la peste 1000 de intervenții de acordare prim ajutor medical

Publicat

Plutonierul adjutant Cătălin Laurențiu Bregar a fost desemnat paramedicul anului la ISU Alba. Acesta a participat la 1.013 intervenții de acordare prim ajutor medical. 

Potrivit ISU Alba, plutonierul adjutant Cătălin Laurențiu Bregar a fost recompensat de către comanda instituției pentru merite deosebite și curaj pe timpul operațiunilor de intervenție desfășurate în anul 2020, acesta fiind desemnat paramedicul anului.

Diploma de merit a fost oferită subofițerului de doctorul Aurel Crișan – medic șef UPU-SMURD.

Subofițerul din cadrul Detașamentului de Pompieri Alba Iulia, s-a remarcat în decursul anului 2020, și nu numai, având cele mai multe intervenții SMURD, toate acestea fiind îndeplinite cu profesionalism.

„Îl felicităm pe colegul nostru și îi urăm să păstreze aceeași abnegație în salvarea aproapelui”, au transmis reprezentanții ISU Alba.

foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate