Connect with us
Publicitate

Actualitate

Spitalul din Cîmpeni s-ar putea închide din vară. Doar patru din 18 primării din Apuseni au decis să-i acorde finanţare

Publicat

Până ce Guvernul sau Ministerul Sănătății vor găsi timp și fonduri pentru spitalul din Cîmpeni, care are nevoie urgentă de renovare, acreditare și spații  de cazare pentru personalul medical, primarul a decis să nu stea cu mâinile în sân, în așteptarea închiderii spitalului, ci să convoace toți primarii din Apuseni, în încercarea de a găsi împreună o soluție. Astfel, Ioan Călin Andreș i-a „adunat” pe toți colegii săi luni, la sediul Prefecturii Alba, unde le-a cerut fiecăruia un ajutor de 50.000 de lei pentru spital. Doar patru dintre cei 18 primari din zona Munților Apuseni au fost de acord să finanțeze, alţii au declarat că vor trebui să convoace consiliul local pentru luarea acestei decizii și că vor da un răspuns final miercuri ori au refuzat ferm, pe motiv că banii pe care îi primesc de la Consiliul Județean Alba pentru bugetul local nu le permit să facă astfel de investiții, cu atât mai puțin pentru alte localități din zonă.

Luni, de la ora 11.00, la sediul Prefecturii Alba, cei 18 primari ai comunelor din Munții Apuseni, împreună cu prefectul de Alba, Gheorghe Feneșer, s-au întrunit, pentru a treia oară, pentru a dezbate problema spitalului din Cîmpeni, care, în cazul în care nu va primi o finanțare urgentă, se va închide de la jumătatea acestui an. Cei 50.000 de lei, bani pe care primarul orașului Cîmpeni îi solicită ca ajutor de la primăriile din zonă, vor fi investiți în achiziționarea de aparatură medicală și investiții pentru aducerea spitalului la standarde europene, condiție obligatorie pentru acreditare, dar și în achiziționarea a 70 de camere la Hotelul Tulnic din oraș, destinate ca spații de cazare pentru personalul medical al spitalului, dar și pentru cadrele didactice. Deși unii ar putea să nu fie de acord cu spațiile de cazare, Andreș spune că este nevoit să le cumpere, pentru că una dintre condițiile obligatorii pentru acreditarea spitalului este de a le oferi locuinţe de serviciu celor cinci medici care profesează aici, dintre care patru sunt medici de familie, iar unul este stomatolog, aceştia fiind angajați prin contract până în anul 2019. Singurele spații alocate în acest sens au fost câteva camere din spital, dar, pentru acreditare, acele spații vor trebui eliberate.

Totodată, Primăria din Cîmpeni a pierdut în instanță câteva procese, în urma cărora este nevoită să le returneze cadrelor didactice zeci de mii de lei, pentru neacordarea spațiilor de cazare sau a finanțării pentru plata chiriei, profesorilor navetiști.

„Singura soluție pentru a nu închide spitalul este să apelăm la voi, ceilalți primari din zonă. Nu putem sta după Ministerul Sănătății, care cine știe când ne va aloca banii, pentru că este o problemă urgentă. Să ne aducem aminte că peste 80% din pacienții tratați la Cîmpeni nu sunt numai din oraș, ci vin din toată zona Apusenilor. Deci închiderea spitalului Cîmpeni nu este o problemă a primarului din oraș, ci o problemă a Munților Apuseni și nu mi se pare normal ca eu să țin în spate oameni de la dumneavoastră, fără ca dumneavoastră să nu contribuiți cu nimic”, a declarat primarul din Cîmpeni, Călin Andreș.

Cu toate că a spus că a preluat 30 de asistenți medicali la închiderea Spitalului din Baia de Arieș, în 2011, pentru ca aceștia să nu rămână fără locuri de muncă, lucru care a „tras în jos” Primăria Câmpeni în ceea ce privește bugetul și deși „am adus jandarmeria, pompierii și SMURD-ul în Cîmpeni, pe cheltuiala mea, ca Primărie, fără ca dumneavoastră să contribuiți cu 1 leu, chiar dacă vă bucurați toți de acest privilegiu”, primarul Andreș s-a lovit de nenumărate refuzuri în ceea ce privește finanțarea spitalului orășenesc. De exemplu, primarul din Vadu Moților, Nicolae Lazea, a declarat că „nu mai am bani să țin școala din sat mai mult de 5 luni. Cum pot eu să dau 50.000 de lei pentru spitalul din Cîmpeni?!”, în timp ce primarul din Baia de Arieș, Traian Pandor, s-a arătat preocupat de aspectul legal al finanțării: „E legal să dăm 50.000 de lei, înainte ca banii să fie înregistrați în bugetul local? Banii trebuie să vi-i dea Consiliul Județean și Ministerul Sănătății, nu să-i cereți de la noi, care și-asa avem puțini”.

În timp ce unii primari și-au exprimat ferm refuzul acordării finanțării pentru Spitalul Orășenesc Cîmpeni, alții au declarat că intenționează să convoace de urgență marți, consiliul local și să ia o decizie de comun acord, urmând să dea miercuri răspunsul final. Singurii care au decis să sprijine spitalul cu 50.000 de lei au fost primarii din Arieșeni, Vasile Marin Jurj, cel din Poșaga, Ionel Bulgăr, Eugen Furdui, primarul din Roșia Montană, dar și primarul din Lupșa, Dănuț Vasile Barzan. Chiar dacă nu este de acord cu această sumă, primarul din Sohodol, Sorin Constantin Corcheș, s-a oferit să acorde și el un sprijin de 30.000 de lei. „Celor care au decis să mă sprijine, le mulțumesc pentru că au înțeles că ne confruntăm cu o reală problemă, iar celorlalți le spun că, chiar dacă au decis să nu-mi dea bani, o să mă descurc oricum. Găsesc eu sponsorizări. Mă gândesc inclusiv la amplasarea de cutii mobile în diverse locații din orașe, pentru ca oamenii să ne ajute cu bani și să salvăm spitalul din Apuseni”. Totodată, acesta s-a arătat nemulțumit de faptul că locuitorii din Apuseni, beneficiază, prin ordonanța de Guvern nr. 27/1996, de o reducere de 50% la plata impozitelor, bani care automat reduc veniturile de la bugetul local: „E un lucru foarte bun pentru oameni, mă bucur pentru ei, dar este groaznic pentru administrarea bugetului local, pentru că nu știm cum să suplimentăm aceste lipsuri”.

Chiar dacă primarii vor acorda acești bani, spitalul din Cîmpeni nu-și va vedea problema rezolvată, pentru că fondurile vor fi oricum insuficiente. Acești bani vin totuși „ca o gură de oxigen, ca o soluție temporară pentru ca spitalul să nu fie închis, până în momentul când Guvernul va fi solicitat să aloce bani din fondurile de rezervă”, a concluzionat prefectul Gheorghe Feneșer. Andreș a mai declarat că, dacă Guvernul nu va lua măsuri în acest sens, va aduna aproximativ 200-300 de oameni și se vor deplasa la București, unde vor protesta pentru acordarea drepturilor lor reale.

Spitalul Orășenesc Câmpeni va fi închis în această vară, dacă nu vor fi alocate fonduri pentru renovare și aducerea lui la standarde europene, în vederea acreditării. În același timp, medicii se feresc să profeseze în zona Apusenilor, din cauza lipsei unui spațiu unde să fie cazați.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. nicoleta

    marți, 28.01.2014 at 15:46

    Cum sa se inchida spitalul din Campeni?? Felicitari primarului Calin Andres pentru ceea ce face si de asemenea felicitari primarilor care il sustin! E nevoie de spital in zona Muntilor Apuseni! sau o sa traim ca in Evul mediu dlor guvernanti? Nu va intereseaza de cetateni, doar in perioada campaniilor electorale, in rest cetatenii aceste tarii nu exista, rusine sa va fie!

  2. Ioana

    marți, 28.01.2014 at 16:38

    Sustinem dezvoltarea spitalului din Campeni. Domnilor guvernanti luati atitudine la nevoile polulatie din Apuseni!! Avem nevoie de un spital in aceasta zona ca de aer!! Nu vrem sa murim cu zile!!! Felicitari si toata sustinerea pentru primarul Andres!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate