Administrație
Ce sporuri pentru condiții periculoase și vătămătoare au angajații Casei de Pensii Alba. Situație generalizată în administrație
Salariații caselor județene de pensii și ai Casei Naționale de Pensii încasează lunar sporuri pentru condiții vătămătoare sau periculoase.
Spre exemplu, directorul executiv al Casei Județene de Pensii Alba are un salariu de bază brut de 9.952 de lei, la care se mai adaugă un spor de 1.486 de lei, potrivit unor documente din martie 2023, consultate de Alba24.
Postul de director adjunct este remunerat cu un salariu brut de 9.632 de lei și un spor de peste 1.300 de lei.
Și șefii de serviciu, consilierii superiori și experții instituției primesc sporuri lunare de peste 1.000 de lei pentru condiții vătămătoare de lucru.
Consilierii debutanți au salarii brute cuprinse între 4.800 și 5.600 de lei, în funcție de gradație, la care se adaugă sporuri de aproximativ 750 de lei.
Document: Lista sporuri CJPP Alba
Sporuri pentru condiții vătămătoare la Casa Națională de Pensii
Președintele Casei Naționale de Pensii are o indemnizație lunară brută de 16.640 de lei, iar secretarul general al instituției trece și el de 15.500 de lei.
Document: Sporuri angajați CNPP
Un director general al instituției naționale are un salariu de peste 15.500 de lei (brut), la care se mai adaugă peste 2.000 de lei spor de condiții vătămătoare.
Sporuri încasează inclusiv șoferii instituției. La un salariu net de 5.300 de lei, un șofer al Casei Naționale de Pensii mai ia încă 720 de lei spor de condiții vătămătoare.
Sporuri periculoase pentru toată administrația
Situația este generalizată la nivelul administrației din România. Sporurile sunt acordate în aproape toate instituțiile publice.
Angajații din administrația publică beneficiază de sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă, de până la 15% din salariul de bază, prevăzut de Legea–cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Potrivit legii, locurile de muncă pentru care se acordă acest spor sunt acelea care presupun condiții de muncă periculoase, constatate în urma efecturării determinărilor sau, după caz, expertizărilor de specialitate.
La stabilirea sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se au în vedere:
- existența factorilor nocivi și mecanismul de acțiune a acestora asupra organismului,
- intensitatea de acțiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori,
- durata de expunere la acțiunea factorilor nocivi,
- existența unor condiții de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, care determină un risc de îmbolnăvire sau de accidentare,
- structura și nivelul morbidității în raport cu specificul locului de muncă.
Sporul prevăzut se acordă în condițiile în care, la eliberarea buletinelor de determinare sau, după caz, de expertizare a locurilor de muncă, s-au avut în vedere următoarele aspecte:
- Înregistrarea de îmbolnăviri profesionale ca urmare a activității desfășurate la locul de muncă;
- Existența unor indici de morbiditate la locurile de muncă respective;
- Înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă.
- Sporul se acordă întregului personal din instituția respectivă sau numai pentru anumite categorii de personal.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
dolfi
luni, 29.05.2023 at 22:02
plimbatul dosarelor si folosirea la minim a computerelor precum si amantlacurile din „sistem” sunt conditii deosebite si vatamatoare. noaptea mintii.
PAPUSERESCU ROMANESCU
marți, 30.05.2023 at 07:34
soriceii de birou „muncesc”…
vasi
marți, 30.05.2023 at 07:39
exista doua Romanii, una a privatilor care produc ceva in tara asta si una a sistemului bugetar supradimensionat care au numai privilegii si nu raspun in fata nimanui, Poate ar trebuii sa facem si noi privatii greva sa impunem guvernului o anumita suma fixa de cheltuit cu salarile, si sa se organizeze atunci cu ce are