Eveniment
Spune aici ce (nu) ţi-a plăcut: Cum mi-am petrecut Zilele Oraşului la Alba Iulia
Municipalitatea a adus în acest an un plus de valoare Zilelor Oraşului, în primul rând pentru că evenimentele s-au desfăşurat într-un cadru curat şi nou, în Şanţurile Cetăţii, lucru care i-a determinat pe albaiulieni să abordeze, în general, o atitudine civilizată. Nu au mai fost aruncate pe jos gunoaie, ca în alţi ani, nu ai mai întâlnit pe drumuri oameni în stare de ebrietate şi puşi pe scandal, iar în locul tarabelor pline cu kitsch-uri colorate, am avut parte de standuri cu produse de tradiţie, de artă (îmbrăcăminte tradiţională, obiecte de artizanat, lucruri handmade, tablouri etc.) şi de evenimente de stradă distractive.
A fost, într-adevăr, o altfel de sărbătoare a oraşului, cu multe evenimente, concerte bune, trupe de renume la nivel naţional şi internaţional. Vremea bună a ajutat din plin ca programul să decurgă aproape normal, iar unele întârzieri de concerte sau evenimente au fost scuzate de majoritatea publicului, care s-a bucurat de timpul frumos petrecut în aer liber.
Zilele oraşului au debutat vineri cu parada Cetăţii Alba Carolina, continuată de sesiunea aniversară a Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, cu ocazia împlinirii a două decenii de învăţământ academic la Alba Iulia.
Punctul culminant al manifestărilor a fost vineri seara, când trupa „Transe Express” din Franţa, deşi s-a lăsat cam mult aşteptată, a făcut show la înălţime, la propriu şi la figurat. Totuşi, albaiulienii, care nu au fost destul de impresionaţi de percuţiile şi acrobaţiile francezilor, au fost fascinaţi de cel mai spectaculos foc de artificii pe care Alba Iulia l-a avut vreodată, iar acest lucru s-a văzut şi auzit în aclamaţiile şi aplauzele mulţimii prezente pe Platoul Catedralei Reîntregirii – peste 2.000 de oameni.
Am auzit chiar români stabiliţi în Spania, prezenţi însă la Zilele Oraşului, spunând că nici la vestitele fieste ale spaniolilor nu sunt artificii atât de frumoase cum au văzut în Alba Iulia.
Seara de vineri a continuat în Şanţurile de Sud ale Cetăţii Alba Carolina cu un concert flamenco-pop-folk susţinut de Silvan Stâncel şi Ovidiu Scridon, urmaţi de Mandinga, care a încins atmosfera cu muzică electrizantă.
A doua zi a sărbătorii municipiului a debutat cu parada absolvenţilor Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, urmată de ceremonialul de absolvire. Părinţii şi rudele prezente la eveniment au putut trăi cu mândrie şi emoţie unul dintre importantele momente din viaţa copiilor lor. După cum am putut remarca, proaspeţii absolvenţi şi-au dus rudele şi prietenii la toate evenimentele importante din Cetate – concerte, expoziţii sau pur şi simplu au stat la terase, la umbră.
Soarele dogorâtor de sâmbătă i-a ţinut departe pe albaiulieni de plimbări lungi la orele amiezii, însă, imediat ce căldura s-a mai potolit, străzile şi Traseul de Sud al Cetăţii s-au aglomerat.
Bucuria copiilor a fost reprezentată de clovni, statui umane şi spectacolele de pantomimă, în timp ce adolescenţii (şi nu numai) s-au delectat cu spectacole de street dance.
Un moment de excepţie a fost şi spectacolul-concurs de frumuseţe „Miss zilele oraşului”. Zece tinere s-au întrecut pentru titlul de „cea mai frumoasă fată din Cetate”, majoritatea dintre ele caracterizându-se drept ambiţioase şi curajoase. Moderatorul concursului, glumeţul actor Pavel Bartoş, a menţinut zâmbetul pe buzele tinerelor şi a publicului, asigurând un show de succes.
Ultima zi de sărbătoare a trecut parcă şi cel mai repede. Încă de dimineaţă, în diferite puncte din Cetate s-au organizat mai multe evenimente. Albaiulienii au avut de unde alege. De la concursuri cu câini la concert de filarmonică, muzică stradală, concert de muzică populară, jonglerii cu foc şi, seara, concertul Loredanei Groza.
Cert este că am văzut altceva decât am fost obişnuită să văd până acum în Alba Iulia. Am văzut oameni mai civilizaţi, mai relaxaţi şi o organizare mai bună, o implicare mai rodnică din partea municipalităţii şi invitaţi mai de calitate, începând cu comercianţii şi terminând cu vedetele. Totodată, implicarea societăţii civile şi a unităţilor de învăţământ în cadrul acestui tip de evenimente, şi aici mă refer în mod special la elevi şi studenţi nu face decât să aducă un plus de valoare importanţei pe care oraşul o are pentru fiecare.
Per ansamblu, a fost un eveniment reuşit, însă, analizând individual fiecare moment în parte, rămâne ca aprecierile sau criticile să fie făcute în funcţie de aşteptările fiecăruia. Tocmai de aceea, aşteptăm comentariile voastre despre cum aţi văzut Dvs. evenimentul. Cum apreciaţi organizarea? Ce v-a lipsit? Ce v-a impresionat cel mai mult sau cel mai puţin? Ce aţi vrea să mai vedeţi în viitor la Zilele Oraşului?
Va rugăm să păstraţi în comentarii decenţa şi bunul simţ şi să vă susţineţi criticile prin argumente.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
alexandru
luni, 30.05.2011 at 12:50
cu siguranta loredana groza a adus plusvaloare zilelor orasului.o artista desavarsita a adus cu ea un spectacol al instrumentelor traditionale alaturi de cele moderne, o imbinare de stiluri muzicale, o voce de exceptie si m-a facut sa ma simt mandru ca mai avem astfel de artisti.remarc anul acesta o organizare mai riguroasa, zilele orasului au avut mai ult spectacol si mai putin balci.inspirata a fost si decizia de a invita acea trupa xtreme, cu acrobatiile lor,ceva ce pana acum vazusem doar la tv , acele acrobatii cu cearsafuri in loc de franghii-interesant, palpitant.pe scurt au fost pana acum cele mai reusite zile ale orasului alba iulia.lori deja iti simt lipsa……ziga zaga…
Ioan
luni, 30.05.2011 at 15:34
Ce am vazut eu mi-a placut. In special spectacolul aerian si artificiile de vineri. Un album cu imagini am pus aici: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.123367491078533.30611.117330165015599
OaNa
luni, 30.05.2011 at 17:57
Alba Iulia s-a reinventat. Au fost trei zile extraordinare, pline de evenimente indite si pentru toate gusturile M-au incantat cei de la Transe Express, cu excelenta productie de „arta celesta” si focurile de artificii „dansatoare”.
„Foaie verde pistruiata/ Asta seara o facem lata” este unul din versurile melodiei Zig-Zagga a Loredanei si unul din principiile pe care le respecta cu sfintenie pe scena. Asa s-a intamplat si duminica seara.
Fara indoiala punctul forte a fost show-ul de lasere care ne-a teleportat pe toti intr-o alta lume, pret de cateva minute.