Administrație
START VOT ALEGERI locale 2020. TOT ce trebuie să ştii despre scrutinul de ASTĂZI, pentru alegerea primarilor şi consilierilor
Duminică, 27 septembrie, de la ora 7.00, cetățenii cu drept de vot din județul Alba și din țară se pot prezenta la secțiile de votare pentru a-și alege reprezentanţii administraţiei publice locale, respectiv primarii, consiliile locale, consiliile judeţene şi preşedinţii consiliilor judeţene, cei care vor decide în următorii patru ani pentru localitatea lor.
Urnele sunt deschise, duminică, până la ora 21.00.
În judeţul Alba, sunt 311.377 cetăţeni cu drept de vot, care au acces la 439 de secţii de votare organizate în localităţi.
Măsuri speciale
Persoanele cu febră, cu simptome respiratorii sau cu risc mare de îmbolnăvire au acces în secțiile de votare la alegerile locale și pot solicita accesul cu prioritate la urne. Cetăţenii cu drept de vot care se prezintă duminică la urne trebuie să respecte anumite reguli de protecţie sanitară în contextul pandemiei de COVID-19.
Regulile suplimentare la alegerile locale din 27 septembrie sunt purtarea măștii de protecție
În cazul alegătorilor, la intrarea în secția de votare li se va măsura temperatura și se va face o analiză epidemiologică, iar dacă nu dețin o mască, li se va înmâna una. Alegătorii vor trebui să își dezinfecteze mâinile înainte de intrarea în secția de votare.
Alegătorii care vor veni la vot la alegerile locale din 27 septembrie își vor da jos masca obligatorie timp de trei secunde, de două ori, pentru a fi identificați de operatorul de tabletă și de președintele secției de votare.
În plus, alegătorii trebuie să-și dezinfecteze mâinile de două ori, la intrarea și ieșirea din secția de vot
În secțiile de vot va fi păstrată distanţa de un metru între persoane, membrii secţiilor de votare. Vor exista panouri despărţitoare faţă de alegători.
În plus, în secțiile de vot va fi efectuată în permanență aerisirea spaţiilor în care se votează.
Ce se votează la alegerile locale din 2020
Consiliile locale, consiliile judeţene, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.
Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene se aleg direct, prin scrutin uninominal, în timp ce consiliile locale şi consiliile judeţene se aleg în baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale.
Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene sunt aleşi într-un singur tur de scrutin, fiind declarat câştigător acel candidat care a obţinut majoritatea simplă a voturilor din circumscripţia electorală locală (cel mai mare număr de voturi dintre toţi competitorii electorali), fără să se mai organizeze un al doilea tur de scrutin.
Viceprimarii, precum şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot indirect de către consiliile locale, respectiv consiliile judeţene
CINE are drept de VOT. Unde se votează şi CUM
Au dreptul de a alege următoarele categorii: cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor; cetăţenii români care nu au fost puşi sub interdicţie sau cărora nu le-a fost interzisă exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă; cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România.
NU AU DREPT DE VOT: debilii sau alienații mintal puși sub interdicție și persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.
Au dreptul de a fi aleşi în funcţii publice locale cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit, până în ziua alegerilor, vârsta de cel puţin 23 de ani, şi care au domiciliul pe teritoriul localităţii în care urmează să fie ales.
Pot fi, de asemenea aleşi, cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale din România în care urmează să fie aleşi.
Unde votează cetăţenii
Spre deosebire de alte scrutine la care alegătorii pot vota şi în altă localitate decât de cea de domiciliu, la alegerile locale, se poate vota doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa.
Totodată, cetăţenii pot vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reşedinţă.
Vedeți AICI secția de vot la care sunteți arondați.
Alegătorii care nu se regăsesc pe listele electorale permanente vor fi înscrişi pe listele suplimentare dacă fac dovada cu actul de identitate că au domiciliul sau reşedinţa pe raza secţiei de votare la care s-au prezentat la vot.
ACTE necesare
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News