Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

START VOT ALEGERI locale 2020. TOT ce trebuie să ştii despre scrutinul de ASTĂZI, pentru alegerea primarilor şi consilierilor

Publicat

vot, stampile,

Duminică, 27 septembrie, de la ora 7.00, cetățenii cu drept de vot din județul Alba și din țară se pot prezenta la secțiile de votare pentru a-și alege reprezentanţii administraţiei publice locale, respectiv primarii, consiliile locale, consiliile judeţene şi preşedinţii consiliilor judeţene, cei care vor decide în următorii patru ani pentru localitatea lor.

Urnele sunt deschise, duminică, până la ora 21.00.

În judeţul Alba, sunt 311.377 cetăţeni cu drept de vot, care au acces la 439 de secţii de votare organizate în localităţi.

Măsuri speciale

Persoanele cu febră, cu simptome respiratorii sau cu risc mare de îmbolnăvire au acces în secțiile de votare la alegerile locale și pot solicita accesul cu prioritate la urne. Cetăţenii cu drept de vot care se prezintă duminică la urne trebuie să respecte anumite reguli de protecţie sanitară în contextul pandemiei de COVID-19.

Vezi VIDEO: Persoanele cu febră sau cu simptome respiratorii au acces prioritizat în secțiile de votare. REGULI și MĂSURI OBLIGATORII

Regulile suplimentare la alegerile locale din 27 septembrie sunt purtarea măștii de protecție

În cazul alegătorilor, la intrarea în secția de votare li se va măsura temperatura și se va face o analiză epidemiologică, iar dacă nu dețin o mască, li se va înmâna una. Alegătorii vor trebui să își dezinfecteze mâinile înainte de intrarea în secția de votare.

Alegătorii care vor veni la vot la alegerile locale din 27 septembrie își vor da jos masca obligatorie timp de trei secunde, de două ori, pentru a fi identificați de operatorul de tabletă și de președintele secției de votare.

În plus, alegătorii trebuie să-și dezinfecteze mâinile de două ori, la intrarea și ieșirea din secția de vot

În secțiile de vot va fi păstrată distanţa de un metru între persoane, membrii secţiilor de votare. Vor exista panouri despărţitoare faţă de alegători.

În plus, în secțiile de vot va fi efectuată în permanență aerisirea spaţiilor în care se votează.

Vezi și Cum pot vota persoanele infectate cu COVID-19 sau cele aflate în izolare la domociliu. Acte necesare pentru urna mobilă

Ce se votează la alegerile locale din 2020

Consiliile locale, consiliile judeţene, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene se aleg direct, prin scrutin uninominal, în timp ce consiliile locale şi consiliile judeţene se aleg în baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale.

Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene sunt aleşi într-un singur tur de scrutin, fiind declarat câştigător acel candidat care a obţinut majoritatea simplă a voturilor din circumscripţia electorală locală (cel mai mare număr de voturi dintre toţi competitorii electorali), fără să se mai organizeze un al doilea tur de scrutin.

Viceprimarii, precum şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot indirect de către consiliile locale, respectiv consiliile judeţene

CINE are drept de VOT. Unde se votează şi CUM

Au dreptul de a alege următoarele categorii: cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor; cetăţenii români care nu au fost puşi sub interdicţie sau cărora nu le-a fost interzisă exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă; cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România.

NU AU DREPT DE VOT: debilii sau alienații mintal puși sub interdicție și persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Au dreptul de a fi aleşi în funcţii publice locale cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit, până în ziua alegerilor, vârsta de cel puţin 23 de ani, şi care au domiciliul pe teritoriul localităţii în care urmează să fie ales.

Vezi ALEGERI PRIMAR 2020 – LISTE OFICIALE: Cine candidează în cele 11 orașe și municipii din Alba. Numele și locul pe buletinul de vot

Pot fi, de asemenea aleşi, cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale din România în care urmează să fie aleşi.

Unde votează cetăţenii

Spre deosebire de alte scrutine la care alegătorii pot vota şi în altă localitate decât de cea de domiciliu, la alegerile locale, se poate vota doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa.

Totodată, cetăţenii pot vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reşedinţă.

Vedeți AICI  secția de vot la care sunteți arondați.

Alegătorii care nu se regăsesc pe listele electorale permanente vor fi înscrişi pe listele suplimentare dacă fac dovada cu actul de identitate că au domiciliul sau reşedinţa pe raza secţiei de votare la care s-au prezentat la vot.

Vezi și ALEGERI LOCALE: REGULI în secțiile de votare. Masca, dată jos de două ori pentru identificare, dezinfectare la intrare și ieșire

ACTE necesare

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax