Connect with us
Advertisement

Economie

Statele care au oferit ajutor Ucrainei în prima lună de război. Pe ce loc se află România

Publicat

În prima lună de război, țările din Uniunea Europeană și G7 au contribuit cu un ajutor în valoare de 13 miliarde de euro pentru Ucraina, cu excepția donațiilor private.

Principalul donator la nivel de guvern este SUA, iar pe locul doi se află Polonia.

Datele au fost prezentate într-un raport preliminar al Institutului Kiel pentru economia mondială, ONG de cercetare din Germania și includ ajutorul militar, financiar și umanitar pe care țările din Uniunea Europeană și G7 l-au acordat guvernului ucrainean în prima lună de război (24 februarie- 27 martie).

Sunt incluse donațiile a 31 de state, membre UE plus Canada, Marea Britanie, Japonia și Statele Unite, țări din G7 care nu fac parte și din Uniunea Europeană. Chiar dacă nu au fost incluse în raport și donațiile private, sursa menționează că acestea depășesc, în unele state, sprijinul acordat de guvern.

Situația donațiilor de la guverne

La acest capitol, „Statele Unite reprezintă cel mai mare susținător al Ucrainei, urmat de Polonia și de Regatul Unit”, potrivit raportului, citat de libertatea.ro.

„Legat de procentul din PIB-ul donatorilor, țările mici din Europa de Est sunt deosebit de generoase”, se mai arată în document.

Ucraina a primit, în prima lună de la izbucnirea războiului, de la UE și G7, 13 miliarde de euro. În ceea ce privește ajutorul militar, au fost incluse toate tipurile de armament, dar și articole ca apă îmbuteliată, benzină și alimente pentru armata ucraineană.

Ajutorul umanitar se referă la susținerea populației civile, în special cu hrană și medicamente. Sprijinul financiar include granturi și împrumuturi oferite guvernului Ucrainei.

SUA a donat 7,6 miliarde de euro, iar ceilalți 30 de donatori occidentali plus instituțiile UE au oferit în total 7,3 miliarde euro.

Uniunea Europeană a acordat un sprijin de 6,3 miliarde de euro, care implică: angajamentele bilaterale ale celor 27 de țări UE (2,9 miliarde de euro), cele 1,4 miliarde de euro din partea Comisiei și a Consiliului UE și 2 miliarde de euro din partea Băncii Europene de Investiții. La rândul lor, Canada, Marea Britanie și Japonia, din G7, au acordat 1 miliard de euro.

România, locul 23 din 31

La nivel european, Polonia, care a primit cei mai mulți refugiați ucraineni, aproape 3 milioane, scrie BBC, a donat și cea mai mare sumă de bani pentru țara vecină, 963 de milioane de euro.

Urmează în top:

  • Regatul Unit al Marii Britanii, cu 721 de milioane de euro
  • Germania, cu 492 de milioane de euro
  • Franța, cu 416 milioane de euro
  • Italia, cu 260 de milioane de euro.
  • România se află pe locul 23 din 31 țări analizate.

Raportat la Produsul Intern Brut (PIB), Estonia, Polonia, Lituania și Slovacia sunt primii patru donatori în clasamentul Institutului Kiel. Statele Unite, pe locul șase la acest capitol, au oferit o asistență în valoare de aproximativ 0,04% din PIB. România, în schimb, a ajuns din nou pe ultimele locuri.

Cercetătorii au analizat comunicate și declarații de presă ale guvernelor, dar și scurgeri de informații din documente oficiale.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Petru

    sâmbătă, 23.04.2022 at 20:53

    Dați-le mici și sarmale stropite cu bere și vin. O să fim pe primul loc.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement