Connect with us
Advertisement

Eveniment

Staționarea cu motorul pornit va fi interzisă printr-o modificare a Codului Rutier. ”Oprește motorul” devine lege

Publicat

Staționarea cu motorul pornit va fi interzisă prin modificarea codului rutier. Totul pleacă de la o inițiativă civică dezvoltată în București, care are drept finalitate un proiect de lege ce va fi depus în această iarnă în Parlament. 

Asociațiile Ecopolis și Părinți de Cireșari anunță că inițiativa „Oprește motorul!” devine lege.

Proiectul va fi inițiat ca urmare a unei campanii derulate în București de cele două asociații, scrie G4Media.

În primăvara lui 2023 Ecopolis a montat, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, senzori de monitorizare a calității aerului în 44 de puncte din București, dintre care 23 au fost la școlile vizate prin proiect.

Staționarea cu motorul pornit va fi interzisă: proiect de lege

Campania a dus în final la redactarea unei legi naționale. Această lege va modifica Codul Rutier, astfel încât acesta să prevadă interzicerea staționării cu motorul pornit.

Proiectul de lege va fi depus în Parlament în această iarnă.

Modificări la Codul Rutier: ce se schimbă la numerele de înmatriculare ale autovehiculelor. Noutăți pentru șoferi

„Campania «Oprește Motorul!» reprezintă un pas către responsabilizare civică și conștientizarea impactului pe care fiecare dintre noi îl are asupra mediului.

Îmi doresc ca acest proiect să modeleze comportamentul șoferilor pe termen lung. Totodată să fie și un exemplu pentru autorități.

Iată cum campanii simple și orientate spre comunitate pot conduce la schimbări pozitive”, a spus Elena Lucaci, președintele Asociației Părinți de Cireșari.

Staționarea în trafic cu motorul pornit: Efecte

Staționarea în trafic cu motorul mașinii pornit poate avea mai multe consecințe negative.

Cu sau fără lege, este recomandat să oprești motorul în situații de trafic intens sau staționare prelungită.

Asta, din următoarele motive

  • Consum redus de combustibil: Motorul mașinii consumă combustibil și emite poluanți chiar și atunci când staționează în modul ralanti. Oprimând motorul, economisiți combustibil și reduceți emisiile de gaze cu efect de seră și alte substanțe poluante.
  • Preservarea mediului înconjurător: Oprirea motorului atunci când stai în trafic contribuie la reducerea impactului negativ asupra mediului. Emisiile poluante provenite de la vehicule sunt un factor major în poluarea aerului. Oprirea motoarelor în situații de staționare poate ajuta la ameliorarea acestei probleme.
  • Reducerea zgomotului: Staționarea cu motorul pornit poate contribui la nivelul zgomotului ambiental. Oprirea motorului atunci când nu este necesar poate contribui la un mediu mai liniștit, cu impact pozitiv asupra calității vieții în zonele urbane.
  • Prevenirea supraîncălzirii motorului: În trafic dens sau în situații de staționare prelungită, motorul poate ajunge la temperaturi ridicate, ceea ce poate afecta componentele sale și duce la deteriorări pe termen lung. Oprirea motorului în astfel de situații poate ajuta la menținerea unei temperaturi optime.
  • Economie de energie: Oprirea motorului în situații de staționare prelungită poate contribui la economisirea energiei și la reducerea emisiilor de carbon, având un impact pozitiv asupra schimbărilor climatice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

9 Comentarii

9 Comentarii

  1. FLORIN

    sâmbătă, 02.12.2023 at 09:14

    feresca DUMNEZE e plina tara asta de incompetenti , si prosti , e jale ce le trece la uni prin cap , va ganditi pana ce isi pornesc toti motorul ce se intampla , mai era un incompetent care cere camioanele sa nu aiba lumini suplimentare , oribil

  2. Popa marcel

    sâmbătă, 02.12.2023 at 10:09

    te ia plansul.iarna ce faci opresti și ingheti?
    Se taie pădurile acolo este poluarea.

  3. schoferul

    sâmbătă, 02.12.2023 at 11:14

    Chiar nu intelegeti? E o lege pentru a te obliga la masini cu star&stop, adica mai noi….dar nu stiu cum sa o spuna…

  4. Ionela

    sâmbătă, 02.12.2023 at 12:42

    Daca tot va pasa de zgomotul ambiental, de ce nu obligati prin lege detinatorii de caini sa ia masuri de prevenire a zgomotelor provocate de acestia ? Latratul cainilor perturba linistea publica intr-un mod foarte agresiv. Pe strada unde locuiesc se aud caini din toate directiile, pe toate vocile. Asa-zisii „iubitori de animale” sa se abtina de la comentarii.

  5. Florin

    sâmbătă, 02.12.2023 at 13:25

    Așa-i românul cînd dă în isterie și pune carul înaintea boilor, dacă tot vrem să salvăm planeta atunci hai sa stopăm motoarele cu arderea internă și să promovăm noile descoperiri ale științei.Căutati și citiți despre masina inventata de o firma americană , electrică bine-nteles care funcționează 100 ani fără alimentare , și se plînge că nici un constructor de mașini nu a fost interesat de soluție !🤔

  6. Mirciulică

    sâmbătă, 02.12.2023 at 15:41

    Si cine imi plătește electromotorul? Da, am bmw, trebuie sa scot motorul afară sa-l schimb. Sa vina d-ul presedinte sa-l scoata afară

  7. dolfi

    duminică, 03.12.2023 at 08:51

    s-a umplut si Romania de garsoniere pe roti, cu cirezi de cai sub capota in frunte cu un bou sau vaca ce invarte covrigu. Orasul din care au fugit sa se inghesuie pe ogoare in case cu curte minuscula, in plin glod acum il imput cu noxe si-l polueaza fonic.
    Cum mai zicea cineva p-aici, daca a dat diareea in vreunu din ei, adio, acolo pe ogor moare altfel trebuie sa se-nghesuie cu rabla pana la prima farmacie. Astia pierd cel putin o luna din viata pe an la volan, ca loazele lor trebuie duse pana la 18 de ani la cea mai buna gradinita/scoala/liceu.
    Principalele strazi ale acestui oras sunt paralizate de rable cateva ore dimineata si dupa-amiaza. Toti incruntati si grabiti de parca ratele la banca le trec mai repede. 20, 30 sau 40 de ani nu trec asa usor desteptilor!
    Pe langa specimenele astea sunt si multe putori cu mentalitate de sarantoc, sar in rabla pentru distante mai mici de 4km. Sper sa se impuna curand o vignieta suplimentara daca nu la nivel local macar la nivel european pentru rable cu motoare mari sau pentru inghesuiala in oras pe masura ce transportul local si transportul dedicat pentru elevi se vor dezvolta.

  8. Helgiu Marius

    joi, 07.12.2023 at 12:38

    Cele mai mari concentrații poluante ale unui motor sunt la pornire. La fel și uzura. Abia aștept să văd cum va arăta o intersecție unde nu va porni o mașină sau mai multe. Dacă inițiativa vine din partea bucureștenilor,v-aș ruga s-o țineți doar pentru București!

  9. Jean

    vineri, 08.12.2023 at 12:15

    Nu te pune cu legiuitorii noștri, că au mintea odihnită.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement