Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Statistică: DOI dintr-o SUTĂ de pacienți internați au MURIT în spitalele din județul Alba. Lista neagră a ”sănătății” din România


Publicat

analiza spitale 1La fiecare o sută de pacienți internați în instituțiile sanitare din Județul Alba, doi dintre aceștia mor pe patul de spital. Concluzia este rezultatul unui studiu realizat de Healthcare Business Solution (HSB) Group și se referă la toate spitalele din județ, la nivelul anului 2015, ultimul an calendaristic complet pentru care există date disponibile. Din acest punct de vedere, Alba se află în prima jumătate a clasamentului, din punct de vedere cantitativ, analiza nefiind una calitativă. Numărul cel mai mic de persoane decedate în spitale se regăsește la Gorj (1%) și cel mai mare la Satu Mare (3%).  La Cluj Napoca și București, rata mortalității ajunge la puțin peste 1,5%.

Managerul și fondatorul HBS, doctorul Horea Timiș, fost director al DSP Alba, a declarat că este vorba despre o analiză strict cantitativă iar din punct de vedere calitativ, cifrele nu sunt relevante întrucât în spitalele în care se tratează cazurile mai grele, rata mortalității este mai mare, cu toate că spitalul respectiv nu este inferior unuia care se ocupă de cazuri mai ușoare și unde același indicator este mai mic. ”Spre exemplu, în Spitalul Județean de Urgențe din Alba Iulia, rata mortalității a fost de 3,22%, față de 1,57% la spitalul din Blaj, dar acest lucru trebuie judecat prin prisma mai multor indicatori, grad de complexitate al cazuisticii medicale, numar de paturi, gradul spitalului, arondament, etc” a spus Timiș.

analiza spitale 2”Suntem departe de o realitate și subraportam cazurile. Ne mândrim falnic că reușism să creștem cu 0,5% raportarea pe când realitatea este undeva dincolo de 6%, spre 10-11% . Tot ce am vrut este să spunem adevărul în cifre și să arătăm că ne mințim toți, si știm asta toți dar nimeni nu face nimic. Graficul ne arată realitatea unui sistem bolnav el însuși, lipsit de date reale, departe de orice realitate, o mincinună gogonată pe care o ducem mai departe. În țară suntem între noi, dar în Europa ne facem de râs cu acestea date. Mă aștept ca factorii decidenți să fie mai interesați de analize ce țin de sănătate, inclusiv de la nivel local până la nivel guvernamental. Oricum dacă nu o fac dânșii o facem noi încet, încet din privat. Pregătim o analiză de detaliu și pentru județul Alba un pic mai spre toamnă asta ca să nu ne mai lăudăm între noi și să ne și comparăm cu alte județe de la nivel de investiții până la starea de sănătate, că tot ne place să spunem strategii și medicina bazată pe dovezi” a adăugat Horea Timiș.

HBS Group are sediul la Alba Iulia și reprezintă un concept specializat pe consultanță și optimizare în managementul medical, format dintr-un grup de experți și companii din domeniul managementului medical.

Horea Timis - Test sinceritate

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comments

 1. Nicoleta Cosarca

  vineri, 12.05.2017 at 16:18

  Dle Timis, pe langa ca nu ai demonstrat mare lucru in cariera ta de bugetofag abonat la studii de impact- vezi kronospan, mai capusezi cu firma dumitale tot ce inseamna fonduri publice pe sanatate- vezi contractele cu CJ Arad…rusine!

 2. Wolf Edmond

  marți, 16.05.2017 at 21:53

  Analiza în privat înseamnă prelucrarea de informații furnizate de instituțiile al căror subiect sunt aceste informații. Orice analiză pertinentă trebuie să fie însoțită de sursa informațiilor pe care se bazează. Sunt informații oficiale, e vorba de scurgeri de informații din spitale (ceea ce este deosebit de grav), este hacking? De unde are o instituție privată formată din „grup de experți” informații protejate? Grupul de experți este format dintr-un administrator de firmă (medic doar pe diplomă) și o secretară. Drumul spre viitor este asigurat…

 3. Lipovan Emil

  miercuri, 17.05.2017 at 15:20

  Interesant ca nimeni nu comenteaza datele studiului doar ca de ce se face, cati bani face, respectivul, ce a facut si ce nu a facut.Adica nu conteaza unde este Alba, coteaza ca de ce are informatii cum isi permite sa aiba informatii cate secretare are, etc. Este ca si cum arunci o bomba, mor 1000 si prima intrebare este de unde are praf de pusca.Mentalitati bolnave oameni slabi, viitorul suna ca dracu cu astfel de oameni, de asta nu ma intorc eu in Romania.

  • Wolf Edmond

   luni, 22.05.2017 at 20:16

   Rămâneți acolo, domnule Lipovan! Eu doresc să fiu bine informat. Atât. Dacă eu spun că ne invadează marțienii mâine, că am eu așa o viziune, mă credeți? Când un administrator și o secretară își spun pompos „grup de experți” nu sună cam ciudat? Experți în ce? În plus, din informarea HBS Group lipsesc multe date care ne-ar oferi o altă înțelegere a stării de fapt din județ în ceea ce privește sănătatea. Nu-i normal să-mi pun întrebări? Sau să pun?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

ASTĂZI: Salonul Național de Artă dedicat Zilei Europei, la Galeria de Artă din Alba Iulia

Publicat

La Galeria de Artă din Alba Iulia are loc joi, 6 mai, începând cu ora 17:00, vernisajul expoziției – Salonul Național de Artă dedicat Zilei Europei. În cadrul evenimentului vor expune lucrări un număr de zece artiști. 

Expoziția va putea fi admirată la Galeria de Artă din Alba Iulia, aflată pe strada 1 Decembrie 1918, bloc M9 parter, până în data de 25 mai.

În cadrul acesteia pot fi admirate lucrări semnate de:

 • Livia Maria Moldovan
 • Victor Apostu
 • Adela Kostyal
 • Tereza Popa
 • Ileana Muntean
 • Thu Ha
 • Livia Cezara
 • Daniela Peleogianni
 • Cătălin Muntean
 • Traian Mârza

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ITM Alba: Amenzi de 10.000 de lei și cinci avertismente date de inspectori, după controale la firme din județ

Publicat

Inspectorii de muncă din Alba au dat amenzi de 10.000 de lei, în urma controalelor derulate săptămâna trecută la firme din județ.

În perioada 26 – 29 aprilie, în domeniul relaţiilor de muncă au fost verificate 16 de firme, cu un număr total de 510 de salariați. Au fost depistate 29 de nereguli și date 4 sancțiuni, respectiv trei avertismente și o amendă în cuantum de 2.000 de lei.

Principalele deficienţe stabilite în controale:

 • netransmiterea în termenul legal a elementelor referitoare la încadrarea în muncă a salariaților;
 • neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă, anuale;
 • neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent;
 • neconducerea corectă a evidenţei timpului lucrat;
 • netransmiterea în termenul legal în Revisal a modificărilor intervenite în executarea contractelor individuale de muncă;

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost verificați 4 de angajatori și găsite 4 nereguli. Inspectorii au aplicat 2 avertismente și 2 amenzi în valoare de 8.000 de lei.

Principalele deficienţe stabilite în controale:

 • lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor.
 • lipsa evaluarii riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate.
 • lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR.
 • lipsa instruirii periodice a lucrătorilor.
 • organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.
 • lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate.
 • desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Turul României la ciclism începe în 31 august. Traseul include și obiective din județul Alba

Publicat

Federația Română de Ciclism a anunțat miercuri că „Turul României”, una dintre cele mai prestigioase curse de ciclism din sud-estul Europei și cel mai important eveniment ciclist internațional din țară în acest an, se va desfășura în perioada 31 august – 5 septembrie, pe un traseu de peste 800 de km.

Acesta include și obiective din județul Alba.

Potrivit organizatorilor, Federația Română de Ciclism, alături de Ministerul Tineretului și Sportului, cea de-a 54-a ediție a competiției își propune să alinieze la start aproximativ 120 de cicliști, pe un traseu nou pentru Turul României, care evidențiază monumente istorice ale României.

Plutonul va avea de parcurs un traseu de peste 800 km, trecând pe lângă câteva dintre cele mai impresionante monumente istorice ale țării, precum Cetatea Devei, cetatea Sarmizegetusa Regia, castelul Corvinilor, Cetatea Făgărașului, castelul Bran, Cetatea dacică de la Căpâlna, dar și câteva dintre cele mai renumite biserici fortificate din Transilvania.

Turul României va debuta și în acest an cu o cursă-prolog în Timișoara, pe data de 31 august, aceasta fiind urmată de 5 etape:

Etapa 1 (1 septembrie): Timișoara – Lugoj Caransebeș – Hațeg – Hunedoara – Deva
Etapa 2 (2 septembrie): Deva – Orăștie – Sebeș – Poiana Sibiului – Gura Râului – Păltiniș
Etapa 3 (3 septembrie): Sibiu – Agnita – Făgăraș – Poiana Mărului – Zărnești – Bran – Brașov
Etapa 4 (4 septembrie): Brașov – Cheia – Ploiești – București
Etapa 5 (5 septembrie): circuit în București

Potrivit organizatorilor, configurația traseului din acest an reprezintă o premieră pentru Turul României, cea mai așteptată etapă fiind cea din 2 septembrie, aceasta fiind desemnată și Etapa Regină, cel mai dificil traseu prin prisma cățărărilor spre Păltiniș.

În ceea ce privește echipele participante, Federația Română de Ciclism estimează un număr de circa 20 de echipe prezente la Turul României, printre cele care și-au exprimat deja interesul fiind și Bardiani CSF Faizanè (Italia), Delko (Franța, echipă din care face parte și Eduard Grosu, campionul Turului României 2020), Felbermayr – Simplon Wels (Austria) și Wildlife Generation Pro Cycling (SUA, echipă din care face parte și ciclistul român Serghei Țvetcov).

Asemenea altor competiții cicliste europene care își continuă tradiția – Turul Italiei, Turul Franței etc., și Turul României va fi organizat anul acesta respectând un set de reguli stricte privind măsurile sanitare redactat în concordanță cu reglementările Uniunii Cicliste Internaționale, Guvernului României și Ministerului Sănătății.

 

Citeste mai mult
Publicitate

CUGIR

Peste 3,6 kilometri de străzi din orașul Cugir vor fi reabilitate și modernizate. Valoarea investiției

Publicat

Mai multe străzi din orașul Cugir urmează să fie reabilitate, printr-o investiție de peste 5,8 milioane de lei.

Lungimea totală a infrastructurii rutiere și pietonale care urmează să fie modernizată este de peste 3,6 kilometri.

În cadrul proiectului se vor executa, de asemenea, lucrări de amenajare a unor spații verzi, de canalizație, de evacuare a apelor pluviale. 

Primăria Cugir a lansat miercuri în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru servicii de proiectare tehnică și execuție lucrări în cadrul proiectului „Revitalizarea și îmbunătățirea calității vieții din zona urbană arondată școlii Iosif Pervain”, respectiv „Modernizare străzi arondate Școlii Iosif Pervain – Cugir”.

Valoarea totală estimată este de 5.816.341,31 de lei, fără TVA. 

Prin realizarea acestui proiect, se urmărește să se asigure accesibilizarea unor zone cu potețial la nivel de regiune, unde condițiile economice au împiedicat dezvoltarea regională, economisirea timpului și a carburanților și reducerea costurilor de operare a autovehiculelor.

Investiția cuprinde modernizarea infrastructurii rutiere pe o lungime totală de 3.651 m, inclusiv a infrastructurii destinate traficului pietonilor.

Pe lângă necesitatea rezolvării problemelor de natură socio-economică, dezvoltarea durabilă şi creşterea standardelor de viaţă în cadrul orasului Cugir sunt dependente inclusiv de îmbunătăţirea ofertei educaţionale, nivelul de educație mai ridicat al populației fiind o condiție esențială pentru o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii, de oferirea unor posibilităţi de petrecere a unui timp liber de calitate, de îmbunătățirea condițiilor de locuire pentru grupurile vulnerabile, dar şi de îmbunătăţirea calităţii şi a aspectului infastructurii publice urbane.

Concret, prin proiect se vor implementa următoarele măsuri:

1. Lucrări de modernizare pe următoarele străzi (în lungime totală de 3.651 de metri): strada Ștefan Octavian Iosif (357 mp), strada 8 Martie (773 mp), strada Zorilor (1.794 mp), strada 1 Iunie (529 mp), strada Arieșului tr. 1 (290 mp), strada Arieșului tr. 2 (440 mp), strada George Enescu (1.551 mp), strada Mihai Eminescu (285 mp), strada Scăunel (966 mp), strada Simion Bărnuțiu (6.516 mp), strada Bradului tr. 1 (428 mp), strada Bradului tr. 2 (448 mp). Suprafața totală supusă reabilitării este de 14.377 mp.

2. Construire / extindere / modernizare / reabilitare trotuare în suprafață totală de 9.840 mp. Vor fi vizate trotuarele de pe aceleași străzi pe care se va reabilita carosabilul.

3. Spații verzi construite / extinse / modernizate / reabilitate în suprafață de 6.694 mp. Vor fi vizate spațiile verzi de pe următoarele străzi: strada Simion Bărnuțiu (1.873 mp), strada Ștefan Octavian Iosif (206 mp), strada Arieșului tr. 1 (113 mp), strada Arieșului tr. 2 (170 mp), strada Scăunel (1.533 mp), strada 8 Martie (1.372 mp), strada George Enescu (336 mp), strada Zorilor (1.090 mp).

Amenajarea spațiilor verzi adiacente se va face prin delimitarea de partea carosabilă cu borduri de beton.

4. Evacuarea apelor pluviale – lungimea canalizării pluviale va fi de 3.247 mp și se amenajează pe străzile: strada Ștefan Octavian Iosif (87 m), strada 8 Martie (172 m), strada Zorilor (315 m), strada 1 Iunie (175 m), strada Arieșului tr. 1 (241 m), strada Scăunel (480 m), strada Simion Bărnuțiu (1.557 m), strada Bradului tr. 1 (77 m), strada Bradului tr. 2 (149 m).

5. Lucrări de canalizație în lungime totală de 3.651 m

6. Lungimea rețelei de alimentare cu apă este de 1.124 m

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate