Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Statul obligă firmele să angajeze specialist în gunoaie. Amenzi de până la 30.000 lei pentru cei care nu respectă prevederile

Publicat

pubele polaris
pubele deseuri polaris gunoi Actul normativ care obligă aproape toate firmele şi instituţiile publice din România să aibă cel puţin un angajat pe care să îl specializeze în managementul deşeurilor își face văzute efectele: sute de amenzi date de Garda de Mediu. Firmele care nu respectă pervederile actului normativ pot primi amenzi cuprinse între 15.000 lei și 30.000 lei.

Printre deșeurile care au nevoie de un „gestionar” pregătit sunt incluse becuri, ambalaje de carton şi plastic, componente de calculator sau hârtie pentru imprimantă, adică obiecte pe care le utilizează orice firmă. Cei care lucrează cu deşeuri foarte poluante cum ar fi anvelopele, resturi de origine animală, substanţe toxice sau materialele radioactive au un statut special, definit de alte legi.

Potrivit Legii 211/2011 privind regimul deșeurilor, republicată în 2014, ”deținătorii/producătorii de deșeuri persoane juridice, comercianții, precum și operatorii economici au obligația să desemneze o persoană din rândul angajaților proprii care să urmărească și să asigure îndeplinirea obligațiilor prevăzute sau să delege această obligație unei terțe persoane. Persoanele desemnate trebuie să fie instruite în domeniul gestiunii deșeurilor, inclusiv a deșeurilor periculoase, ca urmare a absolvirii unor cursuri de specialitate”.

Firmele care pregătesc ”gunoierul de firmă” pot câștiga bani frumoși. Angajatul care se va ocupa de gestionarea deşeurilor trebuie să fie calificat în acest sens prin absolvirea unui curs de specialitate, în țară existând mai multe firme care organizează astfel de cursuri. Prelegerile sunt ţinute de către angajaţi ai Gărzii de Mediu iar organizatorul nu trebuie să îndeplinească criterii specifice pentru a putea ţine astfel de cursuri.

”Angajatul nu primeşte o competenţă anume, o calificare. El este doar beneficiarul unui certificat care atestă că a participat la respectivele cursuri. Organizatorii nu sunt specialişti în protecţia mediului şi firme specializate în evenimente. Este suficient să se stabilească un acord cu Ministerul Mediului sau cu Garda de Mediu pentru contractarea lectorilor”, explică un specialist în domeniu.

Potrivit aceleiași legi, firmele care nu au desemnat o persoană calificată care să gestioneze deșeurile riscă amenzi cuprinse între 15.000 lei și 30.000 lei. Totodată, constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor se realizează, după caz, de comisari şi persoane împuternicite din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, precum şi din cadrul autorităţilor administraţiei publice locale, conform atribuţiilor stabilite prin lege.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax