Eveniment
STENOGRAMĂ: Ședința în care soții Ceaușescu îi certau pe generali, că nu au pus armata să tragă în manifestanții de la Timișoara
Pe 17 decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu convoca o şedinţă de urgenţă a Comitetului Politic Executiv al PCR, pentru a trasa sarcini cu privire la demonstrațiile de la Timişoara. Dictatorul le-a reproşat generalilor săi de Miliţie, Armată şi Securitate că n-au fost în stare să reprime în sânge revolta cetăţenilor.
Tot atunci a dat și ultimele ordine înainte de plecarea în Iran și e-a ordonat generalilor ca până la întoarcere să fie liniște. Dictatorul a lăsat-o pe Elena Ceaușescu să coordoneze întreaga operațiune.
Transcrierea ședințelor reconstituită de stenografa Maria Ionescu și prezentată de revista Historia arată că Nicolae Ceușescu i-a mustrat pe generali că nu au deschis focul asupra manifestanților:
„Trebuia să trageţi un foc de avertisment şi dacă nu încetau trebuia să trageţi în ei. În primul rând trebuia să trageţi la picioare“, a spus furios Ceauşescu, care şi-a exprimat regretul că n-a chemat muncitorii să-i înarmeze şi ar fi rezolvat problema.
Soția dictatorului, Elena Ceauşescu, i-a certat şi ea pe comandanţi: „Să fi tras în ei, să fi tras la picioare şi cei care cădeau să fi fost băgaţi la beci, ca să nu mai poată ieşi niciodată de acolo“. ”În loc să faceți cum v-am zis eu, voi ați trimis armata cu gloanțe de manevră” – a spus nervos Ceaușescu. ”Eu știam ca trupele de grăniceri sunt dotate cu gloanțe de front(..) Dacă aș fi știut că nu sunteți în stare să opriți pe acești huligani, pe aceste elemente deplasate, apelam la 500 de muncitori, îi înarmam și rezolvam problema.
Tudor Postelnicu i-a dat dreptate dictatorului iar Șeful Cancelariei lui Ceauşescu, Silviu Curticeanu a întărit cele spuse de cuplul Ceauşescu: „Să tragă!“, iar Elena Ceaușescu i-a mustrat spunând: ”să fi tras la picioare și cei care cădeau să fi fost băgați la beci, ca să nu mai poată ieși niciodată de acolo”
Apoi Ceaușescu l-a luat la rost pe șeful Securității, generalul Iulian Vlad, căruia i-a reproșat caă nu a scos trupele de scecuritate împotriva manifestanților.
El a dispus demiterea celor trei generali, dar activişti de frunte precum Gheorghe Rădulescu, Constantin Dăscălescu şi Manea Mănescu şi-au exprimat părerea că măsura că nu este oportună.
Nemulțumit că generalii și mai mulți membri ai Comitetului Politic Executiv al PCR făceau apel la răbdare pentru a vedea cum evoluează protestele de la Timișoara, Ceaușescu a avut un exces de furie în care le-a spus: ”Deci nu sunteți de acord cu măsura propusă? Alegeți-vă alt secretar general.”
Spre finalul şedinţei, când Ceauşescu o împuternicește pe Elena Ceaușescu și pe Manea Mănescu să rezolve problema de la Timișoara, până la întoarcerea sa dintr-o vizită oficială. A doua zi trebuia să plece în Iran de unde spera să obțină petrol, în urma unui contract prin care România livra o cantitate uriașă de cereale.
Nicolae Ceauşescu revine pe scaun, calmat de reacţia de susţinere şi panică: „Bine. Atunci voi pleca mâine în Iran şi vom relua această problemă după ce se vor termina evenimentele de la Timişoara. Să lăsăm să se ocupe de aceste probleme pe tovarăşa Ceauşescu împreună cu Manea Mănescu“
.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News