Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ȘTIREA TA pe ALBA24: Nereguli sesizate de cititori la secția de Oncologie a Spitalului Județean Alba. Conducerea confirmă și explică situația

Publicat

spitalul alba sectia oncologie Spitalul Județean Alba este un subiect care preocupă pe toată lumea, dar mai ales pe cei care apelează la serviciile medicale din instituție. Tocmai din acest motiv tot mai mulți cetățeni ne aduc la cunoștință diferite incidente sau nereguli pe care le constată în spital. Ultima sesizare vine de la un cititor Alba24.ro, care ne relatează cum un caz de deces de pe secția de Oncologie nu a putut fi constatat din cauza lipsei de personal. Mai mult, medicul coordonator pe spital, care a fost chemat să confirme decesul, a cerut să îi se aducă pacientul decedat pe secția de ATI unde avea un caz de rezolvat. 

Contactată de reporterii Alba24, managerul Spitalului Județean Alba, Nicoleta Coșarcă, spune că știe de existența acestui caz și că „ e foarte complicat pentru ca pe secția de Oncologie nu există linie de gardă continua ci garda la domiciliu.  Decesul nefiind considerat o urgență medicala, trebuie să găsim o soluție de constatare a decesului de către coordonatorul de gardă” spune managerul.

Întâmplarea relatată de cititorul Alba24:
„Vreau să vă aduc la cunoștința mai multe nereguli care se desfășoară tot mai frecvent în Spitalul Județean Alba Iulia pe secția de Oncologie. În data de 14-07-2016 în jurul orei 02:00, în urma unui deces al unui pacient, personalul secției a solicitat medicul coordonator pe spital să vină să constate decesul, acesta a refuzat să vină, afirmând că trebuie să se ocupe de un pacient pe secția de ATI. Medicul coordonator a cerut personalului secției de Oncologie să transporte cadavrul pacientului pe secția de ATI pentru a constata decesul, ne-luând în calcul faptul că este o ilegalitate ce a cerut, deoarece prin fișa postului nu ai voie să îți părăsești postul de pe secție și nici să te plimbi cu cadavrul prin spital pentru comoditatea medicului care putea veni să constate decesul și după ce se ocupa de pacientul de pe secția ATI, iar persoanele decedate în spital au propriul circuit după deces, fiind interzis ,,să te plimbi cu el’’de pe o secție pe alta.

Oncologia fiind o secție cu o rată a mortalității destul de ridicată și cu un volum foarte mare de muncă, iar întreaga conducere atât a Spitalului Județean cât și a secției de Oncologie este total dezinteresată de aceste aspecte, personalul fiind lăsat răspunzător pe secție deoarece medicii fac garda la domiciliu, iar în cazul apariției unor probleme deosebite medicul acordă ,,sprijin” personalului, telefonic.

De o bună perioada de timp, cadrele medicale de pe secția de Oncologie sunt suprasolicitate datorită lipsei de personal raportat la numărul de pacienți. Aparținătorii bolnavilor sunt total lipsiți de respect dar și de educație, deoarece aceștia nu înțeleg că un cadru medical nu se poate ocupa de 10
pacienți odată în timp ce acest cadru medical trebuie să supravegheze toți pacienții, iar în același timp să vorbească și la telefon cu medicul care este de garda la domiciliu sau care este coordonator pe spital, în unele ture pe lângă muncă din fișa postului, cadrul medical este solicitat să facă muncă de registrator medical fără a avea aceste atribuții, totul fiind în detrimentul bolnavului și totodată cadrele medicale sunt obligate să accepte injurii din partea aparținătorilor și amenințări, aceștia fiind nemulțumiți de timpul de așteptare foarte lung iar conducerea Spitalului, dar și a secței nu reușesc sau nu doresc să găsească soluții viabile pentru a detensiona aceste probleme. În speranța că, conducerea spitalului va reuși să găsească o soluție, eu le mulțumesc iar dacă nu reiese că nu se dorește acest lucru , acest mesaj pe care eu îl adresez dumneavoastră este un semnal de alarmă către conducerea Spitalului Județean Alba Iulia în speță doamnei Nicoleta Coșarcă, care are acest ,,dar de la Dumnezeu” de a dezinforma cetățenii și de a deteriora adevărul ca și în cazul Dr.Mucea Ionel, deoarece în conferința de presă acordată în urma cu câteva zile aceasta nu a făcut public faptul ca acel aparținător avea cartelă de acces pe secția ATI și tot acel aparținător a făcut afirmația că „are ok de la conducere (VEZI AICI DECLARAȚIA)”, această informație putând fi probata cu ajutorul personalului secției de ATI care mai au un dram de demnitate și nu doresc să ascundă adevarul.

Vreau să mai menționez, tot legat de cartelele de acces în secții, care mai nou se regăsesc la anumiți aparținători, nici măcar Serviciul Județean de Ambulanță Alba-Iulia nu deține nici un fel de cartelă de acces în secții sau de la lifturi, fiind nevoiți să facă preluarea paciențiilor direct din secții, acesta
fiind un lucru total greșit, deoarece personalul Serviciului de Ambulanță nu deține echipament de spital în conformitate cu legiile în vigoare și pe lângă toate astea sunt nevoiți să transfere odată cu pacientul și 4 plase de rafie.

Contactată de reporterii Alba24 pentru a verifica aceste informații, managerul Spitalului Județean Alba, Nicoleta Coșarcă, nu infirmă cazul pacientului decedat și vine cu o explicație la toate afirmațiile cititorului.

„Cazul cu refuzul constatării decesului îl cunosc. De o lună de zile încercăm să rezolvam problema constatării deceselor în Oncologie, e foarte complicat pentru ca pe secția de Oncologie nu există linie de gardă continua ci garda la domiciliu.
Decesul nefiind considerat o urgență medicala, trebuie să găsim o soluție de constatare a decesului de către coordonatorul de gardă. Acesta, la rândul său refuză de multe ori, fiind suprasolicitat cu urgențele medicale.
Am facut azi apel la expertii CONAS să ne pună la dispoziție o procedură pentru constatarea deceselor pentru cazurile de deces în secțiile cu gardă la domiciliu. Sper ca cel târziu luni, 18.07.2016 , să rezolvam problema. Pentru weekend-ul acesta, am vorbit individual cu coordonatorii de gardă să raspundă la solicitarile Oncologiei.

În ceea ce privește cartela de acces a aparținătorului, eu nu am afirmat că nu a avut cartela ci că noi, sau mai exact eu, nu i-am pus la dispoziție cartela de acces.
Pe de alta parte, în lege găsim stipulat exact dreptul de vizita al aparținătoruli în secția cu risc. (ordinul ministerului sanatatt 1248/2012)

În rest, rămân la convingerea că modul de adresarea, comunicarea cu pacientul și apartinatorul este una din cele mai importante componente ale actului medical.

Îl asigur pe aparținătorul care v-a semnalat incidentul reprobabil de toată buna mea credință și îi stau oricând la dispoziție dacă dorește să discutăm” a transmis Nicoleta Coșarca.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Dr.Mucea I

    duminică, 17.07.2016 at 15:10

    Ca de obicei dna manager se pronunta in necunostinta de cauza .Chiar daca pt dsa ” decesul nu este o urgenta ” o informez ca pt apartinatori este caci toti stim ce complicat este ritualu de inmormintare la noi la ortodoxi,Totodata medicul de garda la domiciliu este platit si are aceleasi obligatii respectiv sa vina la spital sa constate decesul sa cosemneze in foaia de observatie si eventual sa elibereze certificatul constatator al decesului.In cel mai rau in loc sa dea interviu in nume personal sa transfere problema directorului medical cu toate ca ma indoiesc ca acsta ar avea habar de miscarea bolnavilor si a decedatilor in spital.Cat priveste cealalta problema cu cartelele de acces in TI eu sigur nu le-am dat probabil le- au „cumparat ” de la supermarket de aceia afirmau „pot intra cand vreau”avand aprobare de la maneger .Nu stiu de unde stie dna manager care nu are nici in clin nici in maneca cu medicina care este cea mai importanta actiune in realizarea unui act medical de calitatate nici intrun caz puparea unui apartinator obaznic si nesimtit.Daca acesta nu ar fi avut cartela nu ar fi putut fi prezent la ora cand se facea vizita si acest conflict pt care am fost demis putea fi evitat.Dr Mucea I

  2. Mucea Ionel

    duminică, 17.07.2016 at 22:13

    Nu iteleg ce incelege dna manager prin afirmatia „decesul nu este o urgenta ” prpbabil nu a avut decedat pe cineva drag pt ca moartea nu este placuta din orcice cauza apare si la orice varsta.Ar trebui sa se gandeasca la apartinatori care doresc sa plece rapid din spital cu decedatul(stiti forte bine ce complicata este o ceremonie de inmormantare).Un alt aspect „garda la domiciliul” este platita si medicul de garda are aceleasi obligatii trebuia sa se prezinte la spital sa constate decesul sa consemneze in FO eventual sa elibereze certificatul de deces.In ce priveste cartelele de acces a celor doi apartinatori sigur nu le-am procurat eu probabil l-au cumparat de la supermarket .Cert este ca daca nu aveau cartele nu aveau ce cauta in sectie in timpul vizitei si acest conflict putea fi evitat.Nu stiu de unde afirmatia managerei referitor la”calitatea actului medical ” dansa neavand nici in clin nici in maneca cu medicina. Cu stima Dr Mucea

  3. Florin Vranceanu

    miercuri, 20.07.2016 at 00:05

    Asa se intampla la Alba cu toti porticaliii. Curca a venit la Alba cu o Dacia 1310…acum traieste intr-un palat si are una din cele mai moderne sectii de la Spitalul Judetean Alba. Si-a dat demisia din director peste noapte….cum se spune „la pont”. Asta e Alba condusa de vataf….Rusine!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax