Connect with us
Advertisement

Eveniment

VIDEO: Sidonia Nicola, noul șef ATI la Spitalul Județean Alba, după revocarea lui Ionel Mucea. Firul scandalului, povestit de managerul spitalului

Publicat

IMG_8527 La o săptămână de la decizia de a-l demite pe medicul Ionel Mucea din funcţia de şef secţie la ATI, conducerea spitalului vine cu explicații referitoare la scandalul care s-a iscat în presă și pe rețelele de socializare. Managerul spitalului, Nicoleta Coșarcă, spune că a luat această decizie în urma unui raport primit de la Comisia de Etică prin care acest caz a fost analizat și că nu-i reproșează nimic doctorului, din punct de vedere profesional. În locul lui Ionel Mucea, la conducerea ATI a fost numită Sidonia Nicola.

VEZI: Scandalul revocării din funcţie a şefului ATI de la Spitalul Judeţean Alba. Cum a ajuns o decizie administrativă motiv de dispute

Vă reamintim că unul dintre motivele care ar fi stat la baza deciziei administrative prin care medicul şi-a pierdut funcţia a fost un incident petrecut între acesta şi aparţinătorul unei paciente. Managerul spitalului spune că schimbul de replici între medic și aparținător au început în urma unui consult suplimentar pe care l-a solicitat aparținătorul și despre care se pare că dr. Ionel Mucea nu și-a dat acordul, iar de aici un adevărat scandal.

„Totul a pornit de la o reclamație depusă de un aparținător. A fost depusă această reclamație pentru că niște altercații care au avut loc între șeful de secție ATI și aparținătorul persoanei au depășit orice limită a bunului simț și a unui limbaj care poate fi folosit într-o instituție publică și mai ales o instituție care are ca principal obiectiv îngrijirea pacientului și a aparținătorului. Așa cer procedurile, am trimis acea reclamație Consiliului de Etică şi acesta a făcut investigațiile corespunzătoare, toate pe care le-a crezut de cuviință, asta însemnând audierea tuturor părților și a martorilor. A decis printr-un aviz de etică, așa cum spune legea, că a avut loc un incident etic și că îmi recomandă să iau măsuri pentru acest incident”, a spus managerul spitalului, Nicoleta Coșarcă.

Aceasta a mai precizat că, în afara avizului, se mai făceau și alte referiri de natură medicală, printre care o comisie care să evalueze starea de sănătate a pacientei și perspectivele, precum și un regulament de ordine interioară pentru secția de Terapie Intensivă.

„Am decis, pentru că el a fost urmat și precedat și de alte incidente de acest fel, care nu s-au soldat cu reclamații, deci nu era pentru prima dată când un astfel de limbaj avea loc între șeful de secție și aparținători sau alte persoane care au intrat la ATI, că o altă măsură în afară de revocarea contractului de administrare este paleativă și nu rezolvă esența problemei. Decizia nu a fost ușoară, dar m-am gândit la consecințele pe care un astfel de comportament le poate avea. Eu nu am ce să îi reproșez doctorului Mucea din punct de vedere profesional, eu mă refer strict la calitățile de management care s-au depreciat în ultima perioadă, poate și din cauza problemelor de sănătate, care nu i-au permis decât o prezență pasageră în secție”, a mai spus Coşarcă.

Managerul spitalului spune că un incident similar în care a fost implicat dr. Mucea a a avut loc și cu un an și jumătate în urmă, însă, pentru că acea persoană nu a făcut reclamație, nu putea să ia măsuri. Ea mai spune că atitudinea și comportamentul doctorului a început să se propage și la restul angajaților din secție, asistente, infirmiere sau îngrijitoare, cărora le-a atras atenția.

În ceea ce privește declarațiile doctorului Mucea referitoare la accesul necondiționat al aparținătorului în secția de ATI (n.r. „Avea chei de intrare în secţie, spunea că are OK de la conducere, intra la orice oră (…)” – după cum a relatat dr. Mucea pentru Alba24), managerul spitalului spune că din conducere nu i-a oferit nimeni cartelă de acces.

Ea a citit din Legea 1284/2012:

„ Art. 2 Vizitarea pacienţilor în secţiile/ compartimentele de terapie intensivă este permisă zilnic doar membrilor familiei, respectiv părinţi, copii, surori/fraţi, cu condiţia ca vizita să se facă individual sau cel mult două persoane, cu respectarea procedurilor interne.

Art 4. Art. 4
(1) În cazul pacienţilor în stare critică sau terminală, indiferent de secţia/compartimentul în care aceştia sunt internaţi, familia are dreptul de a vizita pacientul zilnic, indiferent de oră, sau poate solicita prezenta permanenta langa pacient a unui singur membru de familie, cu acordul medicului curant, daca conditiile din sectia/compartimentul respectiva/respectiv permit acest lucru. In caz contrar, se va asigura accesul familiei perodic la pacient, asigurandu-se un spatiu adecvat de asteptare, in apropierea sectiei/compartimentului respective/respectiv.”

O altă acuzație adusă secției spitalului de medicul Ionel Mucea (a scris pe rețeaua de socializare: „De ce credeti că adresabilitatea spitalului a scăzut drastic în ultimul an? Vă rog să solicitaţi de la spitalul „dvs” nr. intervenţiilor chirurgicale din primile 6 luni 2016 comparativ ceilalţi ani. Poate că atunci vă veţi da seama de deficienţele în managementul spitalului, management îndreptat împotriva corpului medical”) a fost lămurită de Nicoleta Coșarcă.

Potrivit managerului spitalului, în anul 2014 au avut loc 2075 de intervenții chirurgicale, în 2015 același număr, iar în primele 6 luni ale anului un număr de 1038 operații.

Doctorul Mucea va rămâne în continuare medic în spitalul de Urgență Județean Alba, iar locul său la conducerea ATI este preluat de dr. Sidonia Nicola.

„Categoric că va rămâne medic în spital. Contractul individual de muncă nu a fost afectat sub nicio formă. A fost revocat din acea funcție administrativă”, a spus Coşarcă.

Medicul Ionel Mucea, care mai are câţiva ani până la pensie şi a fost revocat din funcţie, spune se va adresa instanţei, în contencios administrativ, considerând că decizia nu îndeplinit condiţiile legale. Până la ora actuală acest lucru nu s-a întâmplat (n.r. – medicul este în concediu).

Managerul spitalului și-a prezentat demisia

Nicoleta Coșarcă spune că, alături de decizia de a-l demite din funcție pe Ioan Mucea, a prezentat Comisiei de Administrație și demisia sa în cazul în care consideră că măsura luată nu a fost una corectă.

„Am pus la dispoziție Consiliului de Administrație demisia mea pentru condițiile în care consideră ca a fost nepotrivită decizia de revocare din funcție a șefului de secție, așa cum a pus-o și la dispoziția președintelui Consiliului Județean”, a precizat Coşarcă.

 

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. razvan

    miercuri, 13.07.2016 at 09:38

    Analizati Putin începutul si va dati seama cata minciuna exista când reporterl pronunta cuvântul primar. Privirea de multe ori spre stânga, jucatul mâinilor cu obiectele de pe masa si evitarea discutiei ochi in ochi cu reporterii. Pe mine unul m-ati convins ca mintiti!

  2. Ana

    joi, 14.07.2016 at 01:56

    Interesant ce prevede Art.4 din Legea nr.1284/2012. In ultimii 3 ani am frecventat des mai multe sectii ale Spitalului Judetean Alba. La fel ca majoritatea celor ce trec pragul acestuia, nu din placere ci datorita faptului ca parintii mei, oameni in varsta de 78 ani mama si 83 ani tata- acum 3 ani, dupa o viata in care au muncit pe branci si au facut fiecarui copil cate o casa pe bani cinstiti, punand fiecare banut de-o parte, s-au imbolnavit si ei, ca tot omu. Singura sectie in care am intampinat probleme a fost sectia ATI. Atunci cand mama mea era pe patul de moarte si acuza dureri ingrozitoare, din cauza ca medicul de familie care nu locuieste in sat ne-a spus ca e normal sa ai astfel de dureri, ne-am simtit obligati sa apelam la o unitate spitaliceasca (bineinteles cu acordul dumneaei) doar pentru a-i face niste calmante pentru a-i face mai usoara trecerea pe cealalta lume. Culmea e ca in urma cu 50 de ani, mama mea a stat la capataiul socrului ei bolnav de cancer si moasa din sat mergea din ora in ora si ii administra calmante. Dorinta ei a fost sa moara in casa si in patul ei si e adevarat ca am adus-o la spital intr-o stare grava si nu pentru a o salva ca era paralizata in urma unui accident vascular, de 6 luni si nu isi mai dorea sa traiasca in starea in care se afla inca de pe atunci, ci pur si simplu pentru a-i calma durerile. A fost tinuta la urgenta mai multe ore, ceea ce nu mi s-a parut iesit din comun pentru ca a fost nevoie sa fie vazuta de mai multi medici, dupa care un medic cu suflet care a inteles situatia a internat-o la cardiologie, ramanand cu ea nepoata pe timpul noptii. Datorita starii grave in care se afla a fost mutata la ATI si acolo a inceput cosmarul vietii mele. A stat acolo 3 zile in care am vizitat-o cat ni s-a dat voie, iar in ultima, am fost sunata de medicul de garda, un adevarat medic pe care am avut ocazia sa il cunosc si cu o luna inainte, cand tatal meu a suferit o interventie chirurgicala. Auzisem ca e o persoana demna, cu suflet, iar faptul ca m-a sunat sa imi aduca la cunostinta faptul ca starea mamei mele s-a agravat si ca pot merge sa o vad, mi-a confirmat acest lucru. Am ajuns imediat, ca ma aflam deja in drum spre spital si acest OM a luat un scaun, l-a pus la capataiul mamei mele si a spus sa iau loc, dupa care domnia sa a plecat la o interventie chirurgicala si dupa cateva minute a venit langa mine o d-soara asistenta care mi-a cerut sa parasesc sectia ca nu am voie sa stau acolo, dupa care a mai venit inca una. Le-am spus ca d-nul doctor mi-a dat voie si ca starea mamei este grava, la care ultima venita a inceput sa urle in gura mare si sa spuna ca toti pacientii din acea incapere sunt grav bolnavi si ca vor muri. Oare chiar asa e? si tata fusese acolo, si totusi traia. Deasemenea, au mai spus ca daca vreau ca pana la ora 22 sa mai intru, sa am grija cum vorbesc. Am iesit afara, pe hol si m-am gandit ca mama mea se afla pe mana lor si poate nici macar ceea ce ne-am dorit aducand-o la spital nu ii mai pot acorda, m-a determinat sa imi cer scuze si sa le relatez situatia in care ma aflam. De cand mama paralizase (6 luni) tatal meu a suferit 3 interventii chirurgicale grave, de fiecare data fiind nevoie sa il ingrijesc ca pe un copil pana l-am pus pe picioare si mai aveam si un copil de 2 ani pe care il alaptam. Am uitat sa specific faptul ca langa patul in care se afla mama, se afla mama unui medic din spital, langa care statea aproape tot timpul o persoana. Mama mea a vazut-o si i-am explicat care e situatia si anume ca nu avem voie sa stam langa ea iar doamna are copilul medic si nu am spus-o din rautate ci doar sa inteleaga. Biata femeie muribunda m-a auzit si a spus suparata: „Doamna!!!”. Dansa putea vorbi, mama mea nu, doar ma privea. Mi-am cerut scuze si i-am spus ca doar ii explicam mamei situatia. Dupa ce mi-am cerut scuze au spus sa stau linistita ca au numarul meu de telefon si daca starea se agraveaza ma anunta, de parca nu de aceea am fost chemata. Am mai stat putin langa mama, timp in care s-au adunat o gramada de asistente la o masa si au inceput sa schimbe impresii din concedii, razand in gura mare, fara sa se gandeasca ca persoanele pe care le asistau aveau nevoie de liniste. De exemplu, mama mea nu a fost niciodata intr-un concediu. A facut sacrificii o viata intreaga pentru copii ei. Am plecat acasa, iar dimineata la prima ora am fost anuntata ca mama murise. Cand am mers sa solicit certificatul de deces Dumnezeu mi-a scos-o in cale pe cea mai inversunata dintre ele, care se afla acolo pentru obtinerea pasaportului pentru a merge in concediul despre care discuta inainte cu o zi. I-am spus ca sigur mama mea mi-a scos-o in cale si i-am sugerat sa nu mai repete aceasta greseala niciodata, dupa care a inceput sa ma ameninte ca sotul ei este avocat si o sa vad eu ce patesc. De cate ori ieseam in oras vreo 2-3 luni dupa moartea mamei ma intalneam de fiecare data cu cate una dintre cele doua asistente. Am fost si voi ramane marcata pe viata de acest incident. Am vrut sa fac public de multe ori acest caz dar imi era teama ca ii voi face rau acelui medic, crezand ca a incalcat anumite reguli, insa acum consider ca e momentul sa ma eliberez de acest cosmar pentru mama mea care a fost asemeni acestuia. Un om frumos, bland, intelept, harnic, care a muncit toata viata pentru a le asigura copiilor si nepotilor o viata lipsita de griji. Cate persoane care au fost intreaga lor viata demne ajung pe un pat de spital, poate ca si mama, doar inainte de moarte si in loc sa primeasca o vorba buna si un simplu zambet sincer, din partea personalului medical, sunt tratati cu indiferenta. Ceea ce trebuia sa stie aceste domnisoare nu se invata la scoala sanitara ci in cei 7 ani de acasa, si anume sa respecti persoanele cu care intri in contact oriunde te-ai afla, cu atat mai mult cu cat acesti bieti oameni mai au putin de trait si ele sunt ultimele persoane pe care le vad, in majoritatea cazurilor. Ma intreb ce o fi fost in sufletul mamei mele simtind acele dureri care in urma cu 50 de ani se diminuau datorita unei simple injectii administrate de o moasa iar acum dupa cinci decenii a ajuns sa fie internata intr-un spital pentru ca medicul de familie considera ca nici macar atat nu merita un pacient.

    • EU

      vineri, 15.07.2016 at 00:59

      Condoleante doamna , aveti perfecta dreptate . In spitalul din Alba Iulia sunt , ca peste tot , oameni si oameni .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement