Connect with us
Advertisement

Actualitate

Strategia naţională anti-sărăcie. Pachet integrat de măsuri, organizat pe etape din viaţă. Guvernul promite locuinţe sociale

Publicat

sedinta guvern ciolos Premierul Dacian Cioloş a prezentat miercuri principalele obiective în cadrul strategiei naţionale anti-sărăcie, pregătită de Guvern pentru următorii cinci ani. « Pachetul integrat pentru combaterea sărăciei » cuprinde 47 de măsuri pentru fiecare categorie de persoane supuse riscului de sărăcie, indiferent de vârstă. Una dintre acestea este asigurarea de microgranturi pentru familii sărace, pentru a-şi asigura locuinţe.

« Este o schemă integrată, care este organizată pe etape din viaţă, în aşa fel încât să putem oferi un fel de plasă de siguranţă pentru cei supuşi riscului de sărăcie indiferent de vârstă, pornind de la naştere şi până la sfârşitul vieţii », a declarat premierul.

Pentru vârsta preşcolară, se va completa programul naţional „Fiecare copil în grădiniţă” cu câteva măsuri care să ajute la achiziţia de rechizite, îmbrăcăminte, vitamine. De asemenea, sunt prevăzute servicii de screening medical, vaccinuri, primirea de identitate de către toţi copiii nou-năcuţi, mai ales în cazurile în care copiii se nasc în familii fără domiciliu fix.

Pentru vârsta şcolară, planurile sunt de reducere a abandonului şcolar. Vor fi extinse cu bani europeni programele „A doua șansă”, cu extinderea programelor regionale „Teach for Romania”, „Învăţător pentru România” sau „Caravana medicală la sate”. Sunt « programe dezvoltate de tineri români, în multe cazuri care au studiat în străinătate, care s-au întors în ţară şi care, dincolo de meseria pe care o au, au dezvoltat organizaţii neguvernamentale şi astfel de acţiuni care s-au dovedit eficiente şi pe care am vrea să le generalizăm », spune premierul.

Pentru tinerii care au abnadonat şcoala şi care nu au şanse la un loc de muncă, se vor dezvolta programe de asistenţă, pentru integrare din punct de vedere profesional sau se va extinde programul „A doua şansă la şcoală”.

Pentru vârsta a treia, sunt luate în calcul idei care să promoveze îmbătrânirea activă şi recunoaşterea de către stat a unor eforturi pe care de multe ori persoanele în vârstă le fac la nivel social, potrivit sursei citate. Va fi iniţiat un program numit „Bunicii comunităţii”, în aşa fel încât aceste persoană să poată îngriji copii într-un cadru organizat.

Pentru clarificarea locuinţelor sociale, este un pachet de legi şi un program de microgranturi. Acestea sunt destinate familiilor sărace, « care au nevoie de câteva investiţii uşoare de multe ori pentru a-şi asigura o locuinţă cu o decenţă minimă », a completat premierul.

Este promovată şi crearea clasei de mijloc în agricultură, cu finanţarea tinerilor fermieri, a investiţiilor în exploataţii, pomicultură etc.

Mai sunt incluse pachet de stimulare pentru zilieri, garantare microcredite – dobânzi mai mici pentru antreprenorii din medii defavorizate, reducerea violenţei domestice, echipă comunitară de intervenţie integrată, prevenirea separării copilului de familie, cantine sociale, alfabetizarea digitală a persoanelor din comunităţile marginalizate.

Pentru a putea fi finanţate aceste programe, pe lângă acoperirea din bugetul naţional, s-a lucrat la o adaptare a ghidurilor pentru diferitele programe operaţionale, în aşa fel încât să existe compatibilitate şi coerenţă între diferite măsuri şi programe sectoriale şi aceste obiective.

Pachetul de măsuri a fost prezentat miercuri în linii mari, urmând să fie detaliate cele 47 de măsuri în perioada următoare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement