Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Strategia programului „Laptele în școli”, în pregătire la Ministerul Agriculturii. Descentralizare şi produse diverse, adaptate la preferinţele comunităţii

Publicat

cornul-si-laptele-1 Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) lucrează în prezent la strategia programului de distribuire a laptelui în școli, aceasta urmând a fi depusă până la 1 iulie la Comisia Europeană, a declarat, marți, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, George Turtoi. Autoritățile doresc descentralizarea de la consiliul județean către școli sau către consiliile locale și includerea în program a mai multor produse lactate. 

Oficialul MADR a dezvăluit unele din ideile cuprinse în strategia pentru noul program, printre care a menționat o flexibilizare a programului astfel încât acesta să includă o mai mare varietate de produse, nu doar partea de lapte și să devină mai atractiv pentru copii, în condițiile în care regulamentul european permite o gamă foarte largă de produse, de la lapte și până la produse fermentate și brânzeturi.

În același timp, autoritățile vor ca sumele de decontat pentru un elev să ajungă la nivelul maxim pe care îl acceptă Comisia Europeană prin regulament, cel puțin pe partea de lapte. Pentru a veni în sprijinul producătorilor și procesatorilor în corelare cu eliminarea cotei de lapte, oficialitățile se gândesc la o descentralizare mai mare a programului. De asemenea, o opțiune ar fi descentralizarea de la consiliul județean către școli sau către consiliile locale.

”Se lucrează în direcția de politici de la minister la niște linii directoare, la niște ghiduri, îndrumare, pentru cei care desfășoară aceste licitații, adică pentru consilii județene în prezent și poate în viitor consilii locale, prin care știm că au fost sesizări că produsele aveau o calitate mai slabă și atunci ar fi cel mai bine să dăm niște îndrumări despre calitatea pe care trebuie să o aibă un produs, despre ce varietate de produse se poate asigura.

Poate o descentralizare ar permite inclusiv adaptarea produselor pe care le oferă în școli la cerințele din acea comunitate”, a explicat Turtoi.

Directorul de programe din cadrul Centrului Român de Politici Europene (CRPE), Ciprian Ciucu, a declarat marți că România riscă să piardă finanțarea europeană pentru programul ”Laptele și cornul”, iar pentru a deconta mai departe la Uniunea Europeană țara noastră ar trebui să se alinieze la inițiativa europeană similară și să elaboreze cât mai repede o strategie națională.

Citeşte şi Peste 35.000 de elevi din Alba beneficiază de programul “Laptele şi cornul”. Trei firme au câştigat din nou contracte

Raportul de politici publice realizat de Centrul Român de Politici Europene analizează programul național ”Laptele și cornul” pe mai multe dimensiuni — socială, economică, de educație și sănătate — și modul în care acesta este aliniat la inițiativa europeană ”Laptele în școli” prin care se decontează sume importante.

Situaţia descrisă în raportu nu este dintre cele mai bune. Programul “Cornul şi Laptele” se aplică în ţară de peste 10 ani, însă dat fiind preţul mic de la stat alocat pe lună, doar 16,5 lei, respectiv aproximativ 85 de bani pe zi, producătorii nu pot oferi produse de o calitate superioară. În plus, autorităţile publice se feresc de administrarea acestui program de care beneficiază peste 2 milioane de copii, la nivel naţional, indiferent de categoria socială din care fac parte. ”Copiii care nu provin din familii sărace sau în situaţie de risc nu consumă porţia zilnică de lapte si corn, produsele fiind fie aruncate, fie date altor copii sau luate de personalul şcolii”, se arată în raport.
În 2012, Romania a fost a patra ţară ca sumă de decontare la nivelul UE, dar valoarea pentru o porţie nu a mai fost actualizată de 7 ani de guvernul României, motiv pentru care „calitatea produselor oferite este afectată, iar producatorii îşi pierd interesul faţă de program şi nu mai participă la licitaţiile organizate de consiliile judeţene”.

surse: agerpres.ro, hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax