Eveniment
Student din Gaza exmatriculat de la UAB Alba Iulia, versus instituțiile statului. Cum și-a câștigat dreptul de a sta în România
![uab admitere 2024 admiterea de toamna Universitatea 1 Decembrie Alba Iulia](https://alba24.ro/wp-content/uploads/2024/09/foto-UAB-universitatea-1-decembrie-1918-admiterea-de-toamna-2024-scaled-e1726051023143.jpg)
Un fost student din Gaza al Universității ”1 Decembrie 1918” a câștigat un al doilea proces cu statul Român. După ce a fost exmatriculat de la UAB, șederea în România a studentului Raed A.H.I., a devenit ilegală și a fost obligat să părăsească țara.
Mai pe scurt după ce și-a pierdut statutul de student acesta și-a pierdut și dreptul de a sta în țară. Drept urmare, în primă fază Inspectoratul pentru Imigrări Alba i-a comunicat că trebuie să părăsească țara. Însă acesta a contestat măsura la Curtea de Apel Alba Iulia, unde magistrații i-au dat câștig de cauză.
Recent în data de 10 februarie 2025, Raed a câștigat un al doilea proces, de data aceasta cu Inspectoratul pentru Imigrări din Timiș. Decizia favorabilă a fost dată de magistrații Curții de Apel Timișoara.
Motivarea instanței a fost făcută publică fiind disponibilă pe portalul CSM, rejust.ro. Între timp, tânărul din Gaza a dat în judecată UAB și cere daune de 50.000 de lei.
![](https://alba24.ro/wp-content/uploads/2025/01/Tobimar-Angajari.gif)
Acesta a ajuns din Gaza în România, în 2023, fiind bursier al universității. După ce a absolvit anul pregătitor (an în care învață bazele limbii române) acesta a primit bursa pentru a studia în continuare la Alba Iulia.
Însă, în data 4 octombrie 2024, reprezentanții UAB au luat decizia de a nu îl mai înmatricula pe acesta. Din câte se pare decizia a fost luată după ce tânărul ar fi încălcat regulamentul de ordine interioară al caminului în care era cazat.
![](https://alba24.ro/wp-content/uploads/2025/02/artinstall4.gif)
Proces cu Inspectoratul pentru Imigrări Timișoara
După ce a câștigat procesul cu biroul de Imigrări din Alba, acesta a mers la Timișoara, unde a cerut azil în România.
Tânărul din Gaza a spus că nu se mai poate întoarce în Gaza din cauza faptului că locația în care se afla casa sa a fost grav bombardată în timpul războiului și mai mult de atât și-a pierdut tatăl și mai multe rude în confilictul armat.
”Inspectoratul General pentru Imigrări a fost informat ulterior despre situația personală a celui în cauză de către instituțiile cu atribuții în domeniul securității naționale. De asemenea acesta figurează în baza de date cu atenționare”, au notat reprezentații biroului de imigrări în timpul procesului.
Însă cererea de azil a fost refuzată. Drept urmare, cei de la imigrări din Timișoara au emis și ei o decizie de returnare voluntară a tânărului în Palestina.
Mai multe afecțiuni cauzate de pierderea familiei și a bombardamentelor
Această decizie a fost subiectul procesului intentant pe rolul Curții de Apel Timișoara. Magistrații, pe baza unei expertize psihologice au precizat că tânărul din Gaza are mai multe afecțiuni.
” Dincolo de situaţia tensionată, conflictuală existentă în Gaza, bombardarea unor oraşe intregi, care este de notorietate, legat de persoana reclamantului, în cauză este dovedit prin raportul psihologic că reclamantul prezintă mai multe afecțiuni legate de stres ridicat.
Specialistul psiholog a indicat ca factori declanşatori pentru instalarea simptomatologiei de intensitate clinică pentru anxietate generalizată, atacuri de panică şi tulburare de stres posttraumatic, expunerea prelungită la evenimente cu potenţial traumatizant crescut (bombardamentele din Fâșia Gaza în care şi-au pierdut viaţa tatăl, rude şi prieteni iar locuinţa familiei a fost distrusă), precum şi pierderea dreptului legal de şedere în ţară, în urma unei decizii neaşteptate de exmatriculare din partea Universităţii 1 decembrie 1918 din Alba Iiulia respectiv pierderea bursei şi a dreptului de muncă.
Magistrații Curții de Apel Timișoara i-au dat dreptate
Sub alt aspect, este de observat şi faptul că pârâtul nu a identificat existenţa vreunei alte abateri concrete din partea reclamantului (depistarea ca muncind la negru, trecerea frauduloasă a frontierei, nerespectarea altor norme imperative, comiterea unor fapte penale, etc.), sau existenţa unor informaţii sau indicii referitoare o pretinsă conduită ilicită.
Ori, ţinând cont de toate în acest context, instanţa apreciază, că în cauză nu se poate reţine existenţa vreunei vătămări concrete, a unui prejudiciu adus interesului public, care să justifice aplicarea unei sancţiuni atât de drastice faţă de reclamant” au notat magistrații Curții de Apel Timișoara.
Mai exact i-au dat dreptate tânărului din Gaza și au anulat decizia de returnare emisă de Inspectoratul pentru Imigrări din Timișoara. Decizia a fost definitivă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News