Actualitate
UPDATE: Studenţii, nemulţumiţi de decizia Guvernului de a solicita universităților să pună la dispoziție locuri de cazare din căminele lor pentru refugiați
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) transmite într-un comunucat că aproximativ un sfert dintre studenții care au nevoie de un loc de cazare nu pot beneficia de acest drept și consideră că decizia guvernului de a solicita universităților să pună la dispoziție locuri de cazare din căminele lor pentru refugiați este una pripită și nefericită. Studenţii atrag atenția asupra deficitului de locuri de cazare cu care se confruntă universitățile din România.
“Deși înțelegem și rezonăm problemele cu care se confruntă refugiații și apreciem preocuparea autorităților pentru a-i sprijini, considerăm că se pot găsi soluții mult mai potrivite pentru cazarea acestora, care să nu afecteze nicio categorie socială din România”, se menţionează în comunicatul ANOSR.
În contextul sosirii în Europa a sute de mii de refugiați sirieni, Ministrul Educației și Cercetării Științifice, prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, a solicitat universităților din țară să pună la dispoziție locuri de cazare din căminele studențești pentru a fi oferite ca adăpost pentru aceștia.
UPDATE: Potrivit reprezentanţilor UAB Alba Iulia, Universitatea a răspuns solicitărilor Ministerului Educaţiei, precizând că nu dispune de excedent de locuri în cămine, că acestea sunt în renovare şi că urmează chiar să închirieze un cămin pentru a răspunde solicitărilor de cazare din partea studenţilor.
Vezi şi Au început înscrierile pentru un loc în căminele studențești ale Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Peste 850 de locuri disponibile
ANOSR solicită universităților din România să aibă ca principală prioritate oferirea locurilor de cazare pentru toți studenții care solicită acest lucru și asigurarea de condiții decente de trai în căminele lor.
“În fiecare an, universitățile din România înregistrează un mare deficit de locuri de cazare, privând câteva zeci de mii de studenți de acest drept al lor. Conform unei analize a ANOSR, în prezent aproximativ un sfert din numărul total de studenți care solicită un loc de cazare nu beneficiază de acest drept. Aceasta este și una dintre principalele cauze ale abandonului școlar, deoarece mulți studenți care nu beneficiază de un loc de cazare în căminele universităților, deși au mare nevoie de acest lucru, nu își permit să plătească chiria unui apartament sau taxa de cazare dintr-un cămin privat și sunt nevoiți să renunțe la studii și să revină în localitățile lor de domiciliu. De asemenea, deși au posibilitatea legală să ofere subvenții pentru cazare studenților care nu locuiesc într-un cămin studențesc, universitățile nu promovează acest lucru și nu asigură nici acest drept al studenților.
Mai mult decât atât, în încercarea de a acoperi deficitul locurilor de cazare, universitățile practică „supracazarea”, adăugând paturi suplimentare în camere, peste norma pentru care au fost proiectate, căminele devenind astfel suprapopulate. Aglomerația completează perfect lipsa condițiilor decente de trai din anumite cămine de stat, mobilierul vechi, toaletele comune, prezența igrasiei, a insectelor sau a rozătoarelor, unele cămine devenind astfel focare de infecție și amenințând sănătatea studenților care sunt nevoiți să locuiască acolo.
În plus, un alt studiu al ANOSR relevă faptul că în ultimii doi ani taxele de cazare percepute de universități au crescut constant în mai mult de jumătate dintre situații, în cele mai multe cazuri nerespectându-se prevederea legală prin care un cămin nu își poate încheia balanța de venituri și cheltuieli având profit.
Principală cauză a acestei situații nefericite cu privire la locurile de cazare pentru studenți este reprezentată de alocarea insuficientă de fonduri guvernamentale pentru renovări, investiții și construcții de noi spații de cazare. Paradoxal, chiar și atunci când există bani pentru investiții, aceștia nu sunt alocați de guvern transparent și în funcție de necesitățile reale ale sistemului, ci preferențial, „pixier” și fără niciun criteriu clar stabilit”, subliniază studenţii.
Astfel, ANOSR atrage atenția Ministrului Educației și Cercetării Științifice și rectorilor universităților din România asupra faptului că există probleme fundamentale legate de cazarea studenților în căminele de stat și că soluționarea acestora trebuie să fie prioritară, pentru a combate abandonul școlar și pentru a oferi condiții de trai și studiu corespunzătoare unei țări europene a secolului XXI!
“Suntem conștienți de situația nefericită în care refugiații sirieni se găsesc în prezent și apreciem inițiativa guvernului de a lua măsurile necesare sprijinirii acestora, ba chiar milităm pentru ca aceștia să fie sprijiniți de statul român și de instituțiile Uniunii Europene să treacă peste aceste momente dificile, însă considerăm că o problemă nu se rezolvă provocând altele. Atâta timp cât o universitate se confruntă cu un deficit de locuri de cazare și nu poate răspunde tuturor solicitărilor primite de la studenți în acest sens, considerăm că acea universitate trebuie să se preocupe prioritar de cazarea propriilor studenți. Suntem convinși că la o analiză mai atentă se vor putea găsi alte soluții de cazare a refugiaților, care să nu aducă deservicii niciunei alte persoane”, precizează ANOSR.
„Este inacceptabil ca în România europeană a anului 2015 încă să mai vorbim de studenți care nu beneficiază de un loc de cazare într-un cămin studențesc, de studenți care locuiesc 5-6 într-o singură cameră, de camere de cămin pline de igrasie și de gândaci care învață cot la cot cu studenții. Ne-ar plăcea să vedem niște investiții serioase din partea guvernului în acest domeniu și niște fonduri alocate transparent, după niște criterii publice bine stabilite și în funcție de o analiză a necesităților reale ale studenților.
Criza refugiaților provoacă multă emoție în întreaga Europă și iată că din cauza acestei situații nefericite am ajuns să aducem din nou în atenția opiniei publice situația căminelor studențești din România. Considerăm că ministrul educației s-a grăbit atunci când a cerut universităților să ofere locuri de cazare pentru refugiați. Suntem convinși că există soluții mult mai constructive pentru a veni în sprijinul acestora, și aș putea aminti acum doar de multe internate de liceu care acum sunt nefolosite sau, mai ales, de multe unități militare care acum sunt goale. Ne dorim ca refugiații să beneficieze de tot sprijinul statului român și să reușească să treacă peste momentele dificile cu care se confruntă acum, dar, în același timp, ne dorim ca studenților din România să le fie respectate drepturile fundamentale și să le fie asigurat accesul la educație fără bariere”, a declarat Vlad D. Cherecheș, președinte ANOSR.
foto: arhivă
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News