Connect with us

Eveniment

Studenții și liceenii își caută de lucru, după reducerea burselor. Avalanșă de aplicări pentru joburi, în ultimele 14 zile. Studiu

Publicat

Studenții și liceenii își caută de lucru, după reducerea burselor. Reducerea drastică a bugetului pentru burse, care anterior totaliza 7 miliarde de lei anual, a generat o adevărată avalanșă de aplicări pentru joburi în rândul studenților și liceenilor.

Tot mai mulți tineri au început să își caute de lucru pe platformele de joburi. În doar 14 zile, peste 7.600 de tineri și-au căutat un job, precizează un studiu recent. 

Pe platforma Delucru.ro, unde 7.600 de tineri din România și-au activat conturile de job-seeker, în ultimele două săptămâni. Datele indică o creștere de 39% a aplicărilor în rândul tinerilor între 18 și 24 de ani, comparativ cu perioada anterioară, scrie mediafax.ro.

Aproape 70% dintre aceștia vizează activități de doar 1-2 ore pe zi sau joburi remote. Cele mai căutate domenii sunt construcțiile, curățenia, îngrijirea vârstnicilor, agricultura și HoReCa sezonier.

Presiunea economică, amplificată de scumpirea alimentelor, utilităților și de creșterea taxelor, îi determină pe peste 40% dintre tineri să accepte joburi punctuale sau suplimentare, iar aproape 60% se tem de scăderea nivelului de trai. Fenomenul se extinde rapid și în orașele mici.

Reducerea burselor îi determină pe studenți și elevi să caute venituri suplimentare

În paralel, studiul evidențiază că tăierea burselor sociale și universitare, care însumau 7 miliarde de lei anual, obligă tot mai mulți elevi și studenți să caute venituri suplimentare. Numărul liceenilor interesați de joburi ocazionale a crescut cu 30%, iar studenții migrează către activități part-time sau zilnice pentru a compensa pierderea burselor și explozia cheltuielilor de trai.

Platformele de joburi observă o creștere notabilă a numărului de liceeni care caută de lucru ocazional – fie în weekend, fie câte 1–2 ore pe zi după școală. Aceștia se orientează către munci simple compatibile cu programul școlar, precum distribuție pliante, ajutor în comerț, livrări sau munci casnice în vecinătate. Motivația principală este înlocuirea burselor pierdute și acumularea de economii pentru a face față unui viitor incert.

O creștere cu peste 35% a căutărilor pentru astfel de activități în rândul tinerilor fără calificare, comparativ cu perioada similară a lunii trecute.

sursa: mediafax.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Gica

    miercuri, 16.07.2025 at 19:11

    ati votat bine, amu la sapa !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.