Actualitate
STUDIU: În mediul rural, unul din zece copii merge la culcare flămând. Care sunt problemele majore cu care se confruntă copiii de la sate
Rezultate școlare slabe, nutriție inadecvată și riscuri de sănătate sunt unele dintre problemele majore cu care se confruntă copiii din mediul rural. Anul trecut, 74% dintre familii din mediul rural nu le-au putut oferi copiilor o alimentație de calitate, iar unul din zece copii a mers la culcare flămând, potrivit studiului „Bunăstarea Copilului din Mediul Rural” realizat de World Vision România.
Cercetarea, care urmărește principalii indicatori privind bunăstarea copilului, precum starea de sănătate, educația, participarea în comunitate și protecția copilului, arată în ediția din 2016 o ușoară îmbunătățire a indicatorilor comparativ cu 2014, dar situația copilului este departe de a fi satisfăcătoare.
Potrivit studiului, în mediul rural, există în continuare o categorie de copii proveniți din familii foarte sărace, cu mulți copii, care trăiesc în condiții dificile de viață și cu rezultate școlare slabe. „Polarizarea societății pare să se accentueze, cu un număr semnificativ de copii care nu au nicio șansa să intre în competiția pentru <oportunități egale de dezvoltare>, ceea ce impune inițierea unor măsuri concrete din partea autorităților, profesioniștilor și publicului larg”, se precizează în raport.
Rezultate școlare slabe, nutriție inadecvată și riscuri de sănătate sunt unele dintre problemele majore cu care se confruntă copiii din mediul rural:
– Sărăcia prezentă la nivelul comunităților rurale este încă mare, jumătate dintre părinți nu pot oferi copiilor o dietă minim acceptabilă (alimente din fiecare grupă alimentară), iar 74% dintre familii au avut dificultăți în a le asigura copiilor o alimentație de calitate.
– 1 copil din 10 merge la culcare flămând, procent în scădere față de 2014, când 1 din 8 copii se afla în această situație.
– 30% dintre copiii cu vârste între 7 și 12 ani prezintă dificultăți de înțelegere a unui text simplu, în creștere cu 2 procente față de 2014.
– 7 din 10 copii cu vârste între 12 și 18 ani muncesc în gospodăriile proprii, iar 4% dintre copii muncesc și în alte gospodării din sat.
– 2,27% dintre adulții respondenți declară că, în ultimul an, cel puțin un copil din gospodărie a abandonat școala
– 51% dintre copiii sub 5 ani au beneficiat de analize medicale în 2016, comparativ cu 39% în 2014
– Incidența fumatului în rândul adolescenților cu vârste cuprinse între 12 – 18 ani a crescut de la 7,3 % în 2014 la 9% în 2016, în timp ce incidența consumului de alcool a rămas constantă la 21%.
– S-a redus la jumătate proporția părinților care afirmă că folosesc ca metode disciplinare lovirea cu palma la fund, de la 16,6 % în 2014 la 7,1% în 2016.
– Numărul familiilor care au o singură sursă de venit a scăzut de la 35,5 % în 2014 la 10,0% în 2016, în timp ce a crescut numărul familiilor care au două și trei surse de venit de la 60,7 % în 2014 la 85,5 % în 2016.
Recomandările studiului:
Intervenția autorităților centrale și locale, cu susținere continuă a actorilor din sfera non-guvernamentală, este necesară pentru crearea premiselor unor schimbări reale la nivelul comunităților rurale:
– reducerea sărăciei prin implementarea unor proiecte concrete, integrate și ale căror rezultate au fost testate în timp, cuprinse în „Pachetul integrat de măsuri pentru reducerea sărăciei“;
– prevenirea îmbolnăvirilor și menținerea unei stări bune de sănătate prin intensificarea acțiunilor de intervenție timpurie;
– reducerea cazurilor de violență împotriva copiilor prin îmbunătățirea serviciilor de monitorizare și a mecanismelor de intervenție a autorităților;
– îmbunătățirea rezultatelor școlare ale copiilor vulnerabili prin înființarea de programe „Școală după Școală”;
– lansarea de programe de informare a populației privind oportunitățile școlare și profesionale de la nivelul comunității;
– înființarea de servicii de recuperare pentru copiii cu dizabilități la care să aibă acces facil toți cei care au nevoie de astfel de intervenții.
„Activitatea World Vision România este concentrată în jurul bunăstării copilului din mediul rural. Toate programele noastre îi vizează pe cei mai vulnerabili dintre aceștia și pe familiile lor. Pentru a obține rezultate de durată, abordăm integrat nevoile comunităților în care suntem prezenți, mergând în linie cu recomandările studiului. De exemplu, urmare a ultimului raport am creat proiectul Pâine și Mâine, prin care oferim o masă caldă la școală, urmată de program extra-școlar pentru rezolvarea temelor și recuperarea decalajelor. Însă, de acest proiect beneficiază deocamdată doar 618 copii, în timp ce în România 1 din 5 copii părăsește timpuriu școala. Astfel, colaborarea dintre decidenți și profesioniști devine esențială pentru găsirea unor soluții sustenabile de creștere a calității vieții celor mai vulnerabile familii și de diminuare a inegalităților. De aceea, punem la dispoziția autorităților acest studiu, care include recomandări concrete de reducere a sărăciei și inegalităților”, a declarat Daniela Buzducea, director executiv World Vision România.
sursa: blog.worldvision.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News