Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Studiu INS: O treime dintre tinerii din România s-au angajat cu ajutorul rudelor și cunoștințelor

Publicat

Din totalul tinerilor români care lucrează, mai puțin de jumătate (44,1%) consideră că nivelul de studii pe care îl au corespunde cerințelor  de la serviciu, iar unul din cinci spune că studiile absovite corespund doar foarte puțin sau deloc sarcinilor pe care le au de îndeplinit la locul de muncă. Totodată, potrivit unui studiu al Institutului Național de Statistică, un tânăr din trei se angajează cu ajutorul rudelor și cunoștiințelor.

Doi tineri români din cinci consideră că e suficient să ai la bază liceul, neavând intenția de a urma o facultate. Doar unul din cinci tineri care nici nu lucrează și nici nu studiază (și sunt circa un milion de români în această situație) ar fi dispuși să se mute pentru a avea un serviciu (în paranteză, ar prefera să se mute în străinătate, potrivit datelor INS). Acestea sunt datele celui mai recent studiu al Institutului Național de Statistică, publicat luni de către INS.

Potrivit datelor, în România trăiesc 4,87 milioane de tineri (persoane având 15-34 ani), doua treimi dintre ei încheindu-și studiile. Doi din cinci tineri români spun că le e suficient liceul ca ultima școala absolvită, neavând intenția de a urma o facultate. Numărul tinerilor ocupați era de 2,5 milioane, restul de 2,36 milioane nu lucrau (278.000 șomeri + două milioane de tineri inactivi).

Cele mai de succes metode de găsire a unui loc de muncă sunt trimiterea de cv-uri (49,3% din cazurile de angajare) și apelul la rude, cunostinte sau prieteni (metoda prin care 28,8% dintre tineri și-au găsit locul de muncă). Aproape 1 milion de tineri nici nu lucrează și nici nu studiază. Asta înseamnă aproape o treime dintre tinerii care își încheiaseră studiile.

Mobilitatea forței de muncă este extrem de scăzută, doar 4 tineri dintr-o sută își schimbaseră reședința pentru a obține un loc de muncă, iar pentru 1 din 10 tineri care lucrează, durata deplasării între locul de muncă și casă depășește o oră.

Aproape 1 milion de tineri (969.000, mai exact) nici nu lucrau și nici nu erau cuprinși în educația formală, reprezentând 28% din numărul tinerilor care își încheiaseră studiile. Doar unul din cinci din acești tineri (care nici nu lucrează și nici nu studiază) ar fi dispuși să se mute pentru a avea un serviciu (în paranteză, ar prefera să se mute în străinătate, potrivit datelor INS).

Dorința de a începe munca a determinat ieșirea din sistemul național de educație pentru 23,0% dintre tineri. Au părăsit educația dorind să înceapa munca 26,4% dintre bărbați si 19,2% dintre femei. Ponderea tinerilor din mediul urban care au indicat acest motiv a fost de 25,6%, mai mare decât în cazul tinerilor din mediul rural (20,0%). Aproape 30% din absolvenții de învățământ mediu și-au încheiat educatia din acest motiv.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax