Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

STUDIU: Poluarea severă a unei foste zone miniere din Alba, analizată timp de 3 ani. ”Sănătatea umană este în pericol”

avatar

Publicat

hanes

Un studiu publicat recent de Carpahian Journal of Earth and Environmental Science, denumit The Quality of Water and Soil in Haneș Mining Area, Alba County, trage un semnal de alarmă cu privire la poluarea severă a unei zone din Județul Alba. Este vorba despre fosta exploatare de la Haneș, aproape de Zlatna, unde ”sănătatea umană este în pericol”, deși exploatarea minieră a fost demult închisă.

”Activitățile miniere din zona Haneș au provocat o poluare severă a mediului, afectând sănătatea umană. În acest studiu au fost colectate, în decurs de trei ani, un număr de 52 de probe (atât apă cât și sol) din zona minieră Haneș și de-a lungul râului Turnului (care traversează localitatea Haneș)” se arată în studiu.

În decursul celor trei ani au fost analizați indicatori fizico-chimici (pH, potențial redox, conductivitate electrică și salinitate) și parametri chimici constând din anioni dizolvați (F-, Cl-, Br-, NO3-, PO43-, SO42-, NO2- și S2-) (Cr, Pb, Ni, Cu, Zn și Fe).

Concluziile ar fi acelea că pentru unele dintre apele reziduale analizate, concentrațiile de Ni, Zn, Pb, Fe, F-, NO3-, NO2-, SO42- și S2- depășesc limitele maxime admise (MPL) impuse de legislația românească privind evacuarea la suprafață a apei.

În consecință, majoritatea apelor de suprafață analizate au fost clasificate ca a 5-a clasă de calitate, care corespunde unei calități foarte proaste. Au fost identificate nivele ridicate de Zn, Cu și Pb în probele de sol cercetate, depășind pragurile de alertă și chiar pragul de intervenție pentru Cu și Pb. Rezultatele obținute indică prezența mai multor elemente toxice, care pot reprezenta un factor de risc pentru ecosisteme și sănătatea umană în zona investigată, mai arată autorii studiului, publicat în august 2018.

Autorii studiului sunt George ISPAS, Carmen ROBA, Ramona BĂLC, Mihaela COADĂ și Delia GLIGOR de la Universitatea ”Babeș Bolyai” din Cluj Napoca.

Istoria unui dezastru ecologic

La Almaşu Mare a funcţionat mina Haneş, una dintre cele mai importante din Apuseni în domeniul exploatării zăcămintelor de aur. Era administrată de exploatarea minieră cu sediul în oraşul Zlatna şi câteva galerii.

După închiderea minei, în 2006, ma au fost închise prin construirea unui zid de beton la intrare. Cel puţin una dintre galerii, deasupra căreia a rămas scris Mina Haneş, a rămas parţial liberă şi este un factor poluant al zonei.

Minele din zonă asigurau traiul multor locuitori ai zonei, având în vedere că aici lucrau circa 1.000 de mineri. Înainte de închiderea minelor, apele ajutau oarecum la „munca” din galerii, îi ajutau pe localnicii angajaţi să-şi câştige pâinea.

Oameni acceptau atunci acest tip de poluare, nu-i deranja foarte tare că prin comuna lor trece o apă acidă, plină de suspensii de metale.

Acum, lucrurile s-au schimbat, apele de mină nu le mai sunt de folos, ba din contră. Pârâul poluat, Almaşul, este ruginit. Este la fel ca Valea Roşiei sau pârâul Bucium, alte două cursuri din Apuseni poluate de apele de mină. Pe unde trec apele acide vegetaţia creşte mult mai greu, nici o vietate nu se apropie de apa poluată. Culoarea provine de la suspensiile metalifere aduse din măruntaiele pământului.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate

ACTUALITATE

Augustin Lazăr, replică pentru OUG anunțat de Tudorel Toader: ”Hotărârile judecătorești definitive au putere de lege”

avatar

Publicat

lazar

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, consideră că hotărârile judecătoreşti definitive au putere de lege, iar deciziile CCR se aplică pentru viitor. În aceste condiţii va fi foarte greu pentru ministerul Justiţiei să explice cum o ordonanţă de urgenţă poate schimba retroactiv decizii definitive ale instanţei. „Legea penală nu retroactivează și asta o știe nu […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Pensiuni de vânzare în județul Alba, la început de an. Vezi cât costă și în ce zone se află

avatar

Publicat

Chiar dacă datele oficiale arată că în prima jumătate a anului 2018, s-au cazat în Alba peste 7.800 de turiști, începutul de 2019 vine la ”pachet” cu o serie de pensiuni scoase la vânzare, în diferite zone ale județului. Situate în Râmeț, Șugag, Săsciori, Cugir sau în alte localități din județ, afacerile ”la cheie” au […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în Transilvania şi la munte: Temperaturi maxime şi precipitaţii în următoarele două săptămâni

avatar

Publicat

smurd

Administraţia Naţională de Meteorologie transmite prognoza de vreme pentru perioada 21 ianuarie – 3 februarie. În Transilvania, temperaturile vor varia de la maxime de zero grade Celsius la 8 grade Celsius şi sunt aşteptate în continuare ninsori şi lapoviţă. În Transilvania, regimul mediu de temperatură va avea, până spre sfârșitul lunii ianuarie, fluctuații de la […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

România, din nou în topul ruşinii. Loc fruntaş între ţările din Uniunea Europeană care au probleme cu gunoaiele

avatar

Publicat

România și Malta sunt țările europene cu cele mai slabe politici de mediu, fapt reflectat de cea mai slabă pondere a reciclării și de cea mai mare rată a poluării prin gropi de gunoi, arată un raport al Comisiei Europene.  România, Malta, Grecia și Ciprul sunt țările cu cele mai slabe rezultate în domeniul reciclării, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate