Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

STUDIU: Poluarea severă a unei foste zone miniere din Alba, analizată timp de 3 ani. ”Sănătatea umană este în pericol”

Publicat

hanes

Un studiu publicat recent de Carpahian Journal of Earth and Environmental Science, denumit The Quality of Water and Soil in Haneș Mining Area, Alba County, trage un semnal de alarmă cu privire la poluarea severă a unei zone din Județul Alba. Este vorba despre fosta exploatare de la Haneș, aproape de Zlatna, unde ”sănătatea umană este în pericol”, deși exploatarea minieră a fost demult închisă.

”Activitățile miniere din zona Haneș au provocat o poluare severă a mediului, afectând sănătatea umană. În acest studiu au fost colectate, în decurs de trei ani, un număr de 52 de probe (atât apă cât și sol) din zona minieră Haneș și de-a lungul râului Turnului (care traversează localitatea Haneș)” se arată în studiu.

În decursul celor trei ani au fost analizați indicatori fizico-chimici (pH, potențial redox, conductivitate electrică și salinitate) și parametri chimici constând din anioni dizolvați (F-, Cl-, Br-, NO3-, PO43-, SO42-, NO2- și S2-) (Cr, Pb, Ni, Cu, Zn și Fe).

Concluziile ar fi acelea că pentru unele dintre apele reziduale analizate, concentrațiile de Ni, Zn, Pb, Fe, F-, NO3-, NO2-, SO42- și S2- depășesc limitele maxime admise (MPL) impuse de legislația românească privind evacuarea la suprafață a apei.

În consecință, majoritatea apelor de suprafață analizate au fost clasificate ca a 5-a clasă de calitate, care corespunde unei calități foarte proaste. Au fost identificate nivele ridicate de Zn, Cu și Pb în probele de sol cercetate, depășind pragurile de alertă și chiar pragul de intervenție pentru Cu și Pb. Rezultatele obținute indică prezența mai multor elemente toxice, care pot reprezenta un factor de risc pentru ecosisteme și sănătatea umană în zona investigată, mai arată autorii studiului, publicat în august 2018.

Autorii studiului sunt George ISPAS, Carmen ROBA, Ramona BĂLC, Mihaela COADĂ și Delia GLIGOR de la Universitatea ”Babeș Bolyai” din Cluj Napoca.

Istoria unui dezastru ecologic

La Almaşu Mare a funcţionat mina Haneş, una dintre cele mai importante din Apuseni în domeniul exploatării zăcămintelor de aur. Era administrată de exploatarea minieră cu sediul în oraşul Zlatna şi câteva galerii.

După închiderea minei, în 2006, ma au fost închise prin construirea unui zid de beton la intrare. Cel puţin una dintre galerii, deasupra căreia a rămas scris Mina Haneş, a rămas parţial liberă şi este un factor poluant al zonei.

Minele din zonă asigurau traiul multor locuitori ai zonei, având în vedere că aici lucrau circa 1.000 de mineri. Înainte de închiderea minelor, apele ajutau oarecum la „munca” din galerii, îi ajutau pe localnicii angajaţi să-şi câştige pâinea.

Oameni acceptau atunci acest tip de poluare, nu-i deranja foarte tare că prin comuna lor trece o apă acidă, plină de suspensii de metale.

Acum, lucrurile s-au schimbat, apele de mină nu le mai sunt de folos, ba din contră. Pârâul poluat, Almaşul, este ruginit. Este la fel ca Valea Roşiei sau pârâul Bucium, alte două cursuri din Apuseni poluate de apele de mină. Pe unde trec apele acide vegetaţia creşte mult mai greu, nici o vietate nu se apropie de apa poluată. Culoarea provine de la suspensiile metalifere aduse din măruntaiele pământului.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Solicitare de 4,6 milioane de lei de la guvern, pentru vizita Papei Francisc la Blaj. Ce proiecte au nevoie de bani

Publicat

primaria blaj

Primarul din Blaj, Gheorghe Valentin Rotar solicită Guvernului României un sprijin financiar în valoare de 4.635.203,95 lei din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru organizarea vizitei Sanctității Sale, Sfântul Părinte Papa Francisc, la Blaj din data de 2 iunie 2019. Comunicat de presă ”Primarul municipiului Blaj, domnul Gheorghe Valentin Rotar, anunță că administrația […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat: Rareș Bogdan către Liviu Dragnea – ”Pe 26 mai, tu vei fi NIMIC!”

Publicat

romania nu e psd

PNL a lansat pe internet un clip despre reacția arogantă a lui Liviu Dragnea la adresa unui tânăr care i-a transmis că PSD nu a făcut nimic pentru România. România #nuepsd! România #nuepsd!Tu ești România! România în primul rând! Publicată de Partidul Naţional Liberal pe Vineri, 19 aprilie 2019 În cadrul unei întâlniri electorale a […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

VCST Alba Iulia angajează electromecanici, operatori CNC, inginer automatist, inspectori calitate și inginer proces (P)

Publicat

poza-fabrica-new

BMT România este parte a BMT International, cu sediul central în Belgia. Grupul BMT este prezent în mai multe țări (Belgia, Germania, Cehia, România, Mexic, China, India, SUA), care activează în industriile aeronautică, feroviară, automotive și a sticlei. În România, cele patru divizii sunt reprezentate la Iași (BMT Aerospace, IGW, OMCO, CNUD – EFCO) și […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

InfoCons: Numărul maxim de aditivi din vopseaua de ouă a crescut cu peste 50% în 2019 față de anul 2015

Publicat

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor InfoCons a publicat recent rezultatele unui studiu comparativ aferent perioadei 2015 – 2019 pe 59 de produse tip vopsea de ouă, ținând cont de rezultatele studiilor din 2015, 2016, 2018 și 2019. Sărbătoarea Sfintelor Paşti este primită în casele românilor cu o curăţenie generală, făcută din timp de gospodine, dar şi […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate