Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

STUDIU: Poluarea severă a unei foste zone miniere din Alba, analizată timp de 3 ani. ”Sănătatea umană este în pericol”

Publicat


hanes

Un studiu publicat recent de Carpahian Journal of Earth and Environmental Science, denumit The Quality of Water and Soil in Haneș Mining Area, Alba County, trage un semnal de alarmă cu privire la poluarea severă a unei zone din Județul Alba. Este vorba despre fosta exploatare de la Haneș, aproape de Zlatna, unde ”sănătatea umană este în pericol”, deși exploatarea minieră a fost demult închisă.

”Activitățile miniere din zona Haneș au provocat o poluare severă a mediului, afectând sănătatea umană. În acest studiu au fost colectate, în decurs de trei ani, un număr de 52 de probe (atât apă cât și sol) din zona minieră Haneș și de-a lungul râului Turnului (care traversează localitatea Haneș)” se arată în studiu.

În decursul celor trei ani au fost analizați indicatori fizico-chimici (pH, potențial redox, conductivitate electrică și salinitate) și parametri chimici constând din anioni dizolvați (F-, Cl-, Br-, NO3-, PO43-, SO42-, NO2- și S2-) (Cr, Pb, Ni, Cu, Zn și Fe).

Concluziile ar fi acelea că pentru unele dintre apele reziduale analizate, concentrațiile de Ni, Zn, Pb, Fe, F-, NO3-, NO2-, SO42- și S2- depășesc limitele maxime admise (MPL) impuse de legislația românească privind evacuarea la suprafață a apei.

În consecință, majoritatea apelor de suprafață analizate au fost clasificate ca a 5-a clasă de calitate, care corespunde unei calități foarte proaste. Au fost identificate nivele ridicate de Zn, Cu și Pb în probele de sol cercetate, depășind pragurile de alertă și chiar pragul de intervenție pentru Cu și Pb. Rezultatele obținute indică prezența mai multor elemente toxice, care pot reprezenta un factor de risc pentru ecosisteme și sănătatea umană în zona investigată, mai arată autorii studiului, publicat în august 2018.

Autorii studiului sunt George ISPAS, Carmen ROBA, Ramona BĂLC, Mihaela COADĂ și Delia GLIGOR de la Universitatea ”Babeș Bolyai” din Cluj Napoca.

Istoria unui dezastru ecologic

La Almaşu Mare a funcţionat mina Haneş, una dintre cele mai importante din Apuseni în domeniul exploatării zăcămintelor de aur. Era administrată de exploatarea minieră cu sediul în oraşul Zlatna şi câteva galerii.

După închiderea minei, în 2006, ma au fost închise prin construirea unui zid de beton la intrare. Cel puţin una dintre galerii, deasupra căreia a rămas scris Mina Haneş, a rămas parţial liberă şi este un factor poluant al zonei.

Minele din zonă asigurau traiul multor locuitori ai zonei, având în vedere că aici lucrau circa 1.000 de mineri. Înainte de închiderea minelor, apele ajutau oarecum la „munca” din galerii, îi ajutau pe localnicii angajaţi să-şi câştige pâinea.

Oameni acceptau atunci acest tip de poluare, nu-i deranja foarte tare că prin comuna lor trece o apă acidă, plină de suspensii de metale.

Acum, lucrurile s-au schimbat, apele de mină nu le mai sunt de folos, ba din contră. Pârâul poluat, Almaşul, este ruginit. Este la fel ca Valea Roşiei sau pârâul Bucium, alte două cursuri din Apuseni poluate de apele de mină. Pe unde trec apele acide vegetaţia creşte mult mai greu, nici o vietate nu se apropie de apa poluată. Culoarea provine de la suspensiile metalifere aduse din măruntaiele pământului.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Cum îți dai seama când ești mințit în mediul online? Ghid practic pentru identificarea știrilor false

Publicat

femeie calculator laptop

Dezinformarea nu e o glumă și este nevoie să contribuim cu toții pentru a pune capăt răspândirii ei, consideră Comisia Europeană. Iată câteva sfaturi practice care vă ajuta să identificați dezinformarea în mediul online, oferite de siteul instituției: Una dintre cele mai mari provocări cu care ne confruntăm în zilele noastre este lupta împotriva dezinformării […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Din Alba, la Marea Adriatică în mai puțin de 8 ore. O autostradă se construiește rapid între Serbia și Muntenegru

Publicat

a

Locuitorii Județului Alba vor ajunge la mare, pe autostradă, în mai puţin de opt ore. Dar nu este vorba de Marea Neagră, ci de Marea Adriatică, în Muntenegru. În acest moment se află în construcţie autostrada sârbo-muntenegreană Belgrad-Bar, pe o lungime de 445 de kilometri. Autostrada va lega capitala Serbiei de principalul port maritim din […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

”Necunoscuții” care au contribuit la dotarea Spitalului Județean Alba. Donații și sponsorizări de aproape 300.000 de lei în 2018

Publicat

d

Nu i-a lăudat nimeni și nici nu au cerut asta. Oameni, companii, asociații s-au implicat în dotarea Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia cu echipamente medicale care să ajute la diagnosticarea mai precisă a pacienților. Alba24 a descoperit, într-un document intern al spitalului, lista celor care ai contribuit în anul 2018, la dotarea unor […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

S-au inaugurat primii 137 km din Via Transilvanica. S-a montat borna de început a traseului care trece și prin Alba Iulia

Publicat

De

transilvanica

Cei 137 de kilometri din judeţul Suceava incluşi în Via Transilvanica au fost inauguraţi, luni, la Putna, prin montarea unei borne de început al traseului de pelerinaj de 1.000 de kilometri care trece și prin Alba Iulia. Inaugurarea a avut loc în prezenţa actorului Marcel Iureş, a ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, stareţului Mănăstirii […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate